NovinkyVýbery

AGM U15 spravil dieru do sveta!

Podarená sobota v Zlatých Moravciach. Šťukou medzinárodného turnaja bol Výber ObFZ Nitra, zlato mu z rúk vytrhla až vo finále Trnava.

Mesto za mestom, akadémia za akadémiou.. Kde-tu zrazu skromní chlapci z malých dediniek. Výber Oblastného futbalového zväzu sa na veľkom Pohári primátora Zlatých Moraviec nestratil! Pod štítkom AGM U15 porazil Domino Bratislava, Prostějov i Poprad, senzačnú púť zastavil až suverénny Spartak Trnava. Pravda, všetci súperi boli o rok mladší, no do sveta ide výsledok. A ten je úchvatný.

V siedmom nebi boli i tréneri Jozef Oroszi a Martin Čulák. S druhým menovaným sme hodili reč a ledva sme začali, už sypal chvály: „V júli ideme na Wroclaw Trophy a toto bola skvelá príprava,“ spustil rozprávanie Martin Čulák.

Turnaj Primátora Zlatých Moraviec bol pre vás vrcholom prvého krajca prípravy. S akými očami ste naň vlastne išli?
– Nešli sme hrať na výsledok, ale hlavne zdokonaliť sa v základných systémových veciach. Zopár hráčov malo svoje zápasy v kluboch a tým pádom nám chýbali, napriek tomu bolo veľmi cítiť tímový duch. Za krátky čas sa v šatni zložila vynikajúca partia.

Nebáli ste sa, že proti ligovým akadémiám pustia chlapci z dedín do gatí?
– To vôbec. Do tímu chceme len zdravo sebavedomých, veď tomu ich aj učíme. Skôr sme ich upozorňovali, že budú čeliť veľkej kvalite, preto sme ich nabádali k pokore. Opakujem, išli sme sa hlavne učiť, rovnako ako v predošlých prípravákoch s FC Nitra a Chrenovou.

Štart ste zvládli, potom prišli dve tesné prehry. Verili ste si vo štvrťfinále?
– V skupine sme veľa experimentovali, skúšali veľa variantov, hľadali správne optimum. Vo všetkých troch zápasoch sme dominovali, ale naši hroťáci sa ešte zahrievali, preto sme s Levicami a obzvlášť výbornými Vítkovicami. Do play-off sme šli bez stresu, v plnej sile.

Prostějov a Poprad ste skolili gólmi machulinského strajkera Daniela Šebíka. Bol vašim naj hráčom?
– To by som nepovedal. Jasné, strieľal dôležité góly, ale u nás každý chvíľku ťahal pílku. Vo štvrťfinále bol jednoznačne najlepší Dominik Farkas, strelil exportný gól ako z Markízy a diváci ho volali Lobotka. Rovnako sa mi páčili Andrej Lévay a Matúš Gálik, keď sme v semifinále prehrávali s Popradom, ponúkli skvelé lopty Danovi Šebíkovi.

Čo chýbalo vo finále proti Trnave?
– Boli sme strašne vyčerpaní, trápili nás svalové problémy. A vedeli sme, že keď Trnava bude hrať to, čo predtým, nebudeme mať veľkú šancu. Našim chlapcom sme s trénerom Jožkom Oroszim nemali čo vytknúť, každý jeden siahol na dno síl. Najlepším hráčom vo finále bol náš brankár Samo Záhora.

Čo vám utekalo hlavou po konečnom hvizde? Hrdosť?
– Jasné! Chlapci nás potešili, ukázali pokrok, potenciál. Za samotný výborný turnaj treba pochváliť organizátorov a takisto celý náš Oblastný futbalový zväz v Nitre, že nám umožnil takúto skvelú prípravu. Najviac ma potešila veta jedného z rodičov: „Nikdy som nevidel, že by sa moje dieťa takto bavilo futbalom.“

Úspešní reprezentanti ObFZ Nitra.
Úspešní reprezentanti ObFZ Nitra. Čulák v hornom rade druhý zľava, po jeho ľavej ruke Oroszi.

Ste spokojný, ako odsýpa príprava na Wroclaw Trophy (5. – 9. 7.)?
– Zatiaľ áno. Sú tam nejaké drobnosti, ktoré musíme vyšperkovať, ale s priebehom sme spokojní. V Poľsku nás nič ľahké nečaká, preto nemôžeme nič podceniť.

VÝSLEDKY AGM U15: Skupina: Domino Bratislava 2:0, N. Sabo, D. Čibík. Vítkovice 0:1. Levice 0:1. Štvrťfinále: Prostějov 2:1, Farkas, Šebík. Semifinále: Poprad 4:1, Šebík 3, Hlavatý. Finále: Trnava 0:2.
VÝBER OBFZ NITRA: Samuel Záhora (Čeľadice), Timotej Németh (Zbehy) – Adam Halmeš (Lukáčovce/Alekšince), Kornel Gál (Kolíňany), Peter Fuska (Mojmírovce), Andrej Lévay (Nevidzany), Matúš Gálik, Daniel Šebík, Kristián Hlavatý (Machulince), Dominik Čibík, Ľudovít Černý (Čeľadice), Adam Kúti (Čifáre), Dominik Farkas, Štefan Špalek (Neded), Samuel Vajzer (V. Zálužie), Norbert Sabo (Močenok), Matej Benčík (Mojmírovce).

AUTOR: Martin Kilian ml.

Podobné články

Back to top button
Close