Novinky

Sme poslední, no a čo?

Neopaľujú sa na titulkách novín a keď je ich jedenásť, od šťastia skáču po plafón šatne. Potraste pravicou – Štefanovičová, Kynek, Lúčnica nad Žitavou, Choča – to sú tí, ktorí po 7 kolách novej sezóny ešte nemajú ani bod. Spoločné skóre? 12:228…

Reflektory ich obchádzajú, ale pred našim perom sa neschovajú. Nie, za debakle 4:14, 1:16 0:19 a 0:20 vás nejdeme biť trstenicou… Ba naopak. Nech tento večer patrí vám!

Sponzor v Štefanovičovej?

„FC Štefanovičová hľadá hráčov a brankára,“ zavesil nedávno do facebookovej skupiny NR ŠPORT záložník Mário Adámek, zarovno so srdciarmi Martinom Humenským, Andrejom Konečným či nestarnúcim Mariánom Krátkym jeden z lídrov. „Pár chlapcov sa nám naozaj ozvalo,“ nadšene riekol predseda Norbert Kuruc. „Máme 19-členný káder, čo je na prvé počutie vynikajúce, lenže aj tak sme museli teraz preložiť zápas v Dolných Krškanoch, lebo nás bolo málo,“ povzdychol si Kuruc.

Časy, keď „Taráň“ hral finále Vianočného turnaja s ViOnom Zlaté Moravce, sú dávno na smetisku dejín, horká realita je skóre 7:47 a posledný flek v VII. lige A. „Pritom v Nových Sadoch sme hrali ozaj dobre, polčas sme prehrali iba 2:3. Čo z toho, keď to skončilo 4:14… Raz vybuchne brankár, raz chalani v poli… Bodaj by radšej raz vybuchli všetci a o týždeň všetci zamakali, aby konečne prišli nejaké body,“ želá si Kuruc.

Bola by škoda, keby ihrisko v Štefanovičovej osirelo.
Bola by škoda, keby ihrisko v Štefanovičovej osirelo.

Svoj najlepší výsledok uhrala Štefanovičová lídrom, od Jarku dostala iba 1:6. „A to sme neodkopávali lopty,“ zdvihol prst. Vyloženej late ušla, možno preto, že neprišla do Lukáčoviec, teda tam, kde Dolné Lefantovce prehrali 1:12… „Vtedy bolo veľa chlapcov na chatách, nemalo by sa to už opakovať. Súťaž dohráme. Dokonca sa nám ozval jeden pán, chcel by hrávať i finančne pomôcť. Meno nepoviem, nechcem to zakríknuť,“ takticky zakončil Norbert Kuruc – futbal v miniatúrnej dedinke vedľa Mojmíroviec postavil na nohy pred 27 rokmi a palicu neláme ani v krušných chvíľach.

Kynek začína trénovať

Na dne VII. ligy A krváca i druhá obeť lanskej reorganizácie – Kynek. Bude to šláger šlágrov, keď o dva týždne privíta Štefanovičovú. „Tri body sme chceli už teraz! Dolné Lefantovce sme za dvadsať minút nepustili k lopte, lenže prišla občerstvovacia prestávka, my sme stvrdli a prehrali 0:3,“ so smiechom cez slzy precedil Peter Pánek.

Keby Kynečania prišli k do prvého Hájskeho a druhého Jarku, asi by im v tabuľke nesvietilo skóre „iba“ 2:37, najviac zohyzdené debaklom v Mojmírovciach 1:16. Slučka sa sťahuje – ešte raz sa neposkladajú na zápas a bude zle. „Mám desať spoľahlivých hráčov a s desiatimi sa už dá hrať futbal. V kádri je nás dokopy osemnásť, teraz sme mali dokonca dvoch na striedanie a jeden sa už aj urazil. Navyše stále riešime posily, máme záujem o Tomáša Kucharika z Janíkoviec. Kontumácie nie sú lacné, no neviem, čo by sa muselo stať, aby prišla tretia,“ tvrdí Pánek.

Na Kynek sa napriek nepohode tešíme na Vianočnom turnaji MY Nitrianskych novín.
Na Kynek sa napriek nepohode tešíme na Vianočnom turnaji MY Nitrianskych novín.

Pamätá i na silnú kyneckú dobu v šiestej lige, dnes presne vie, aká je cesta von zo siedmoligového bahna. „Lenin hovoril učiť sa, učiť sa, učiť sa, ja hovorím trénovať, trénovať, trénovať, pretože prehrávame hlavne kvôli kondičke. Doteraz sme mali tréningy iba sporadicky, no kouč Jaro Moravčík to chce v týždni naplno rozbehnúť. Vieme, že prídu aspoň dvaja, lebo Oliver Beňo a Pavol Pálenkáš sú spoľahliví na ihrisku i mimo neho,“ srší pochvalami.

Hráči sa v mestskej časti Nitry menia každým rokom ako ponožky, no Pánek stále zostáva. „Kosím, lajnujem, polievam, robím administratívu. Moja manželka perie dresy a stará sa občerstvenie, pán Viliam Srňanský zas vyberá vstupné. Keď nám ešte niekto pomôže, pôjde to,“ verí Peter Pánek.

Pri Lúčnici stoja skalní stále

„Teraz už viem, prečo každý chce tanečnice z Lúčnice,“ spieva Jožo Ráž a kto to nepozná, akoby ani nežil. Ostrý kontrast oproti futbalovej Lúčnici nad Žitavou, že? Na pódiu VII. ligy B sedia v kúte v roztrhanom kroje a s hanbou v tvári. Veď kto by sa pýšil skóre 2:58 zo 6 zápasov… „Je to ťažké,“ asi päťkrát nám povedal do telefónu Pavol Patkolo. „Hrajú tí, čo chcú, dávame priestor mladým chlapcom z dediny, nemáme toľko peňazí, aby sme priniesli legionárov,“ vyriekol starú pravdu hospodár a člen výboru.

Obzvlášť boľavý bol výprask v derby v Žitavciach, hoci činil „len“ 0:6. O nezdare v Branči 0:19 ani nehovoriac… V nedeľu hostia v ďalšej vrábeľskej klasike Dyčku. Ešte pred pár rokmi by ju štipľavo trápili až do konca, teraz im radíme zamurovať bránu. „Dúfame, že nastúpime,“ sklesnuto pridal Patkolo. „V bráne máme mladého Milana Šallaia, začína, učí sa, proti Dyčke si dobre zachytá. Veď je to favorit súťaže, spoločne s Brančom,“ pousmial sa.

Kapitán Martin Záhorský je i v zlých časoch hviezdou číslo jeden.
Kapitán Martin Záhorský je i v zlých časoch hviezdou číslo jeden.

Poznávacím znamením „Vajky“ bol 44-ročný matador z obrany Peter Bíňovský. Ten však zatiaľ hral len raz. „Pritom sa nedá povedať, že by sa nám nejako razantne obmenil káder. Veľa chlapcov je šikovných, ale citeľne nám chýba kondícia, hoci je pravda, že sem – tam sa niektorí objavia v piatok na tréningu. Opory sú hlavne Martin Záhorský, Igor Polaško a Vlado Drahoš,“ vychvaľuje Patkolo. „Hráme silnú súťaž, no na Lúčnici bol vždy dobrý futbal, preto nás dnešný stav tak trápi. Zopár skalných pri nás ešte stojí, ale veľa divákov sa na tie kefy pozerať nechce… Ale bojujeme, nevzdávame sa! Keby sa teraz odhlásime, už to naspäť asi neposkladáme. Jeseň ešte nejako vydržíme, v zime snáď donesieme nejaké posily a bude lepšie,“ modlí sa Pavol Patkolo.

Choča v stopách Skýcova

Najhoršie na koniec. Nech sa na nás nikto nehnevá, ale je to proste fakt, že najmenej zo všetkých 72 tímov v šiestej a siedmych ligách ObFZ Nitra sa darí Choči. „Odišlo nám veľa hráčov, staviame úplne nové, mladé mužstvo z chlapcov, ktorí dlho nikde nehrávali. Pokiaľ sa vzchopíme, nejaký čas to potrvá, lebo za jeden mesiac super mužstvo nepostavíme,“ komentuje Martin Novák, funkcionár a brankár v jednom. „Ide na mňa asi päťdesiat striel na zápas, nenudím sa,“ potláča smiech. Za prehry 0:11, 0:12, 1:16 či 0:19 ho môže viniť len hlupák.

Celá kríza vyzerá o to bizarnejšie, že o takomto čase vlani sa Choča pretekala o jesenný titul s Tesárskymi Mlyňanmi. Ochromil ju však náhly odchod piatich opôr do Neveríc, prestupy z vtedy prvého tímu VII. ligy C Juh do posledného sa odklepli deň pred štartom jari 2018… Dnes je teda garde naopak. Neverice strieľajú gól za gólom a šepkajú si o postupe do VI. ligy, v nedeľu dali doma Choči 20:0! „My na nich už ťažké srdce nemáme,“ sympaticky povedal Novák. „Kto chcel, odišiel do Neveríc, kto nie, ostal. Berieme to športovo, pozeráme vpred. Naša hra sa točí okolo starších hráčov ako Mareka Herdu či Fera Valenta, no pochvalu si zaslúžia všetci chlapci. Už len za to, že bojujú,“ ďakuje svojim gladiátorom Novák.

Novák sa raz dokonca ocitol v zostave kola MY Nitrianskych novín.
Novák sa raz dokonca ocitol v zostave kola MY Nitrianskych novín.

Chočania vidia spásu v príbehu Skýcova. Aj ten v VII. lige C vlani fasoval debakel za debaklom, ale nevzdal sa, v lete posilnil a dnes je v hre o top päťku. „Raz si hore, raz si dole, taký je futbal. Veríme, že časom sa to u nás zlepší, od budúceho týždňa by sme chceli normálne trénovať. Na lane máme aj zopár posíl do stredu poľa, sú to chlapi z iného kraja. Funguje nám spolupráca s obcou, bojujeme ďalej a súťaž chceme dohrať. A do budúcna možno vypáliť s niečím zaujímavým… Ale na svoju šancu si počkáme,“ reční Martin Novák.

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Marián Pecho; Veronika Gregušová; MY Nitrianske noviny.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close