Novinky

Vladimír Vlk: z hokejovej repre k futbalovej píšťalke

Turnaj rozhodcov v Trnave so zlatým finišom ObFZ Nitra máme ešte v čerstvej pamäti. Predstavilo sa na ňom veľa hráčskych a rozhodcovských futbalových osobností. Avšak aj jedna hokejová, ktorú si minimálne staršia nitrianska generácia určite bude pamätať!

Písal sa rok 1968, Vladimír Vlk začal v Skalici svoju púť životom. Okrem okresného futbalu mu učaroval hokej, s ktorým začal vo svojom rodnom meste. Veľká kariéra odštartovala v sezóne 1990/1991, keď začal pôsobiť v česko-slovenskej prvej lige v klube HC Zlín. Neskôr vystriedal Duklu Trenčín, kde získal dva majstrovské tituly, znovu Skalicu, Třinec a Slovan Bratislava, v ktorom sa mu podarila tretia a posledná majstrovská čiarka. Tri sezóny odohral v Nitre. Jeho prestupové chúťky však naďalej neutíchali, pridali sa kluby Poprad, tretíkrát Skalica a Banská Bystrica, v ktorej si zahral napríklad s Jánom Pardavým a Branislavom Jánošom.

Bol aktívny i na reprezentačnom fóre: Slovensko reprezentoval 42-krát a podarilo sa mu aj trikrát skórovať. Zahral si taktiež na majstrovstvách sveta vo Fínsku (1997) a Nórsku (1999).

Predseda Oblastného futbalového zväzu Štefan Korman ho uvidel na spomínanom turnaji rozhodcov v drese ObFZ Senica. Tak prečo ho neodfotiť a neurobiť s ním rozhovor? Mimochodom Senica uhrala so skúseným kádrom na turnaji pekné bronzové miesto. V semifinále sme ich vykopli z hry o titul práve my!

Vladimíra Vlka sme povyzvŕtali z každej strany.

Takže, ako sa z výborného hokejistu stal futbalový rozhodca?
– Naviedol ma na to jeden známy. Pochádzam z dediny Vrádište (okres Skalica), za ktorú som hrával futbal, takže niečo o futbale viem. Dal som sa na to a zatiaľ môžem povedať, že ma to baví.

Koľko už pôsobíte ako futbalový rozhodca a akú súťaž rozhodujete?
-Pískam päť rokov a pohybujem sa v okresnej súťaži, z ktorej nemám ambície ísť vyššie, lebo potom je to už o tom, že idete na celý deň preč. A cestovania som už mal v hokejovej kariére veľa. Čiže ten okres je akurát.

Inzultácia vám niečo hovorí?
-(Smiech) Áno, hovorí mi, aj z hokeja aj z futbalu.

A prihodila sa vám už?
– Nie, ešte nie. Mám výhodu, že hráči, ktorí sú ešte v okresných súťažiach, boli moji súperi alebo spoluhráči. Majú predo mnou určitý rešpekt.

Hráči vedia o tom, že im píska bývalý reprezentant?
-Podľa mňa vedia o tom, že im píska nejaký hokejista, ktorý hrával ligu. Nemyslím si, že vedia o mojej reprezentačnej kariére, teda aspoň určite nie všetci.

Keďže sme z Nitry, tak sa spýtame, ako si spomínate nitrianske časy?
– Ja mám na Nitru len tie najlepšie spomienky, bol som tam tri roky. Predtým sa Nitra zachraňovala, chytil som tam veľmi dobrú partiu domácich hráčov. Spomeniem Chrenka a Kováčika, ktorí tam v podstate teraz vedú hokej a robia to veľmi dobre. Potom ďalej Ľubo Kolník, Jaroslav Špelda. Ako hovorím, pekné časy, akurát ma mrzí, že sa nám nepodarilo získať titul. Bol tam aj tréner Stavjaňa, ktorému sa to potom podarilo o desať rokov.

Posledná otázka, hráte teraz semifinále s Nitrou, ako to vidíte?
-Vždy to je len šport. Čo počúvam z minulých rokov a vidím, Nitra je veľký favorit turnaja, ale hrá sa pätnásť minút a od nula nula, čiže sa určite vopred nevzdávame.
(Pozn.: rozhovor sa konal pred semifinálovým zápasom s Nitrou, ktorý Senica napokon prehrala 1:4)

AUTOR: Erik Barát. Spolupracoval Štefan Korman.
FOTO: Vľavo Vladimír Vlk na rukách nitrianskych spoluhráčov po 800. štarte v hokejovej extralige (2010; autor: Jakub Takáč), vpravo s predsedom ObFZ Nitra Štefanom Kormanom na rozhodcovskom turnaji v Trnave.

Podobné články

Back to top button
Close