Novinky

Zahraničie padlo. Drahoš je voľný, akú ponuku vezme?

S Výberom ObFZ Nitra U19 vyhral západoslovenský turnaj, s dorastencami Nevidzian dva halové PP Invest Cupy a takmer tri ligy v rade. Šikovný tréner Peter Drahoš je však už osem mesiacov „bez práce“.

V úvodzovkách preto, lebo kto vlastní niekoľko prevádzok a penzión Amsterdam vo Vrábľoch, nudiť sa nestihne.

No keďže sa Peter Drahoš oženil za futbalovú loptu, tak si obhrýza nechty, ak musí najkrajší šport iba pozerať v telke.

Dorastencov maličkých Nevidzian (579 obyvateľov) vytiahol za štyri roky o 44 virtuálnych miest – z trinástej priečky šiestej ligy na druhú v štvrtej. „Najlepší tréner,“ tľapkala ho jeho posledná jedenástka, čo vlani v júni šupla Novému Životu 11:0. Dedinských futbalistov naučil na štyri tréningy týždenne.

To isté vám povedia jeho západoslovenskí majstri z Výberu ObFZ Nitra U19.

Čakalo sa, že o trénera Petra Drahoša bude na krajskom trhu bitka.

S dorastencami Nevidzian ste sa lúčili za veľkej slávy, historického druhého miesta v IV. lige Juhovýchod. Ale už 8 mesiacov nikde netrénujete. Ako je to možné?
– Keď som po štyroch sezónach odchádzal od mojich chlapcov, mal som dve zaujímavé ponuky: mládežnícke mužstvo v zahraničí a mužov na strednom Slovensku. Možno bola aj moja chyba, že som včas nerozhodol… Na jednej strane ma to mrzelo, no povedal som si, že pauza mi po niekoľkých rokoch neuškodí. Avšak trénerstvo mi začína viac a viac chýbať.

Dorastenci Nevidzian mali s Drahošom svoj vlastný svet, úspechy v ňom chodili na bežiacom páse.
Dorastenci Nevidzian mali s Drahošom svoj vlastný svet, úspechy v ňom chodili na bežiacom páse.

Stále máte iba 38 rokov. Túžite po veľkej trénerskej kariére?
– Samozrejme! Každý hráč túži po dobrej kariére, jasné, že aj každý tréner. Mám odtrénovaných desať rokov, snáď ešte nejaké pridám. (úsmev)

Kývli by ste aj na mužskú ponuku?
– Jasné, že áno. Ale iba pokiaľ by bola rozumná, teda z klubu, ktorý má ambície a jasný koncept. Mužov som zatiaľ viedol iba raz, v Tesárskych Mlyňanoch, prevzal som ich týždeň pred súťažou v rozbitom stave. Zimovali sme jedenásti, ale v pauze sme zamakali a hoci sme nedoniesli ani jednu posilu, vyhrali sme jarnú časť. Chalanom som za to bol vďačný. Krásne spomienky.

Na futbalnete vám pri mene svieti trénerská B-licencia. Nechcete ju vylepšiť na „áčko“?
– Áno, láka ma to. Na skúšky sa zodpovedne pripravím.

Ako vám plynú dni? Zrazu žiadne sny o zostave, taktike, súperoch…
– (úsmev) Vždy mám čo robiť. Nie je pravda, že nerozmýšľam o futbale, veď stále sledujem všetky možné ligy. Logicky sa zameriavam na trénerov, páčia sa mi Jürgen Klopp a Pep Guardiola. A zo Slovákov Adrián Guľa. Keď pozerám futbal v telke, veľa rozmýšľam, ako by som to mužstvo viedol ja. Lenže viete, keď nie ste v dianí, je to ťažké…

So šestnástkou na drese ste sa objavili v Michale nad Žitavou, 8 km od Vrábeľ, v 6. lige ObFZ Nové Zámky. Máme vám to vôbec napísať do životopisu?
– Ale áno. Poznám tam zopár chalanov, ukecali ma. Aj v mojom veku som si rád za Michal zahral, aspoň som zabudol, že mi niečo nevyšlo. (smiech) Na jeseň tam však bolo málo hráčov, s desiatimi na zápase nemôžete byť úspešní.

Takže v Nevidzanoch už nemáte ani len registračku. Ale kus srdca tam stále je, všakže?
– Určite áno. V Nevidzanoch som prežil veľmi pekné chvíle, s mojimi kamarátmi odtiaľ som v neustálom kontakte. Je to malá dedinka, ale futbal miluje. Teší ma, že akcie, ktoré sme za mojej prítomnosti vybudovali, ako napríklad Nevidziansky gulášik, majú tradíciu. Stretávajú sa na nich mladí aj starí a nepreberá sa iba futbal. To, čo sa Nevidzančanom podarilo za posledné roky, široko-ďaleko nepoznám.

Určite ste vašim „ex“ fandili aj na 21. ročníku PP Invest Cupu. Prečo podľahli Alekšinciam a získali namiesto tretieho zlata v rade „iba“ bronz?
– Jasné, že som im fandil, preto ma mrzelo, keď neobhájili titul. Mali na to. Alekšinským trénerom Jožkovi Brathovi a Peťovi Zabákovi som vlani vravel, že ich čas príde až o dva roky, to som ešte netušil, že v Nevidzanoch už nebudem. Alekšinciam gratulujem a prajem im naďalej veľa úspechov, rovnako nevidzianskym dorastencom – stále ich sledujem, verím, že vyhrajú štvrtú ligu, majú dobre našliapnuté.

Drahoš (druhý zľava) si finiš PP Invest Cupu pozrel v prominentnej spoločnosti. Dorastencov Nevidzian už zaňho úspešne vedie Vincent Debnár (vpravo) - po jeseni sú líder IV. ligy.
Drahoš (druhý zľava) si finiš PP Invest Cupu pozrel v prominentnej spoločnosti. Nevidzany U19 už zaňho úspešne vedie Vincent Debnár (vpravo) – po jeseni sú líder IV. ligy JV.

V decembri ste organizovali Amsterdam Cup, halový turnaj pre 14 dorasteneckých tímov. Pôjdete aj do tretieho ročníka?
– Áno a budem rád, keď to bude mať tradíciu ako PP Invest Cup. Aj touto cestou ďakujem mestu Vráble a Oblastnému futbalovému zväzu, rovnako ďalším sponzorom, za podporu a spoluprácu na Amsterdam Cupe.

Málokto vie, že na trénerstvo vás naviedol Rudolf Látečka a štartovali ste pri žiakoch Rišňoviec v roku 2002, na hrote so známym Antonom Bábikom. Ako si na tie časy spomínate?
– Vtedy som kvôli zdravotným problémom nehrával futbal, zobral som trénovanie a našiel sa v ňom. Za to patrí pánovi Látečkovi vďaka. V rišňovských žiakoch bolo vtedy veľmi veľa šikovných chlapcov a super partia. Krásne spomienky.

Úspešne ste viedli dorast Tesárskych Mlynian, ešte lepšie Nevidzančanov, získali ste s nimi zlato v šiestej a piatej lige, striebro vo štvrtej, dva halové PP Invest Cupy, na Amsterdam Cupe ste boli tretí a na turnaji FK Janíkovce prví. S Výbermi ObFZ Nitra máte zlato a striebro z turnajov ZsFZ plus tri výjazdy na veľké zahraničné turnaje. Veríte, že to najlepšie ešte príde?
– Čas ukáže, čo príde. Som tréner, ktorý nerád prehráva a rád vyhráva, ani do Nevidzian som pred štyri a pol rokom nešiel preto, aby sme súťaž hrali, ale vyhrali. Mám rád výzvy, rád nejakú novú prijmem.

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Martin Kilian ml.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close