Novinky

Kliment zo SFZ: Som hrdý na ObFZ Nitra

Druhý muž Slovenského futbalového zväzu (SFZ) nám „pošepkal“, kedy budú zo štyroch tretích líg len dve, čo sa pyramídovito dotkne aj amatérskeho futbalu. „A ten je pre nás dôležitý,“ pritakal Jozef Kliment.

Áno, vyštudoval FTVŠ v Bratislave, roky pracoval v sídle UEFA v švajčiarskom Nyone a isto by do rána vedel rozprávať o príhodách Venue directora Ligy majstrov, ale viete, že pôvodom je spod Zobora?

Vyrastal na predmostí, chodil na Gudernove gymnázium, čiže ak sa povie Nitra, Jozef KLIMENT (54) sa buchne do pŕs. „Som hrdý Nitrančan,“ roztiahol kútiky člen Výkonnej komisie Siene slávy slovenského futbalu, keď sme s ním zvŕtali všakovaké futbalové témy.

Gong už odbíjal podvečer, na „hajlochu“ v Kolíňanoch vládla rodinná klíma a generálny sekretár SFZ (od roku 2011) vysvetľoval, prečo sa zastavil vo svojom rodisku.

Cítili ste sa v Kolíňanoch, na pôde Oblastného futbalového zväzu v Nitre, dobre?

– Samozrejme. Aj pri dobrom jedle sa dá dobre podebatovať a utužiť vzťahy. Dnes som si potykal s poslednými dvoma oblastnými predsedami, takže som dobehol staré resty (smiech).

Dnes sme však hlavne pracovali. V Nitre sme mali veľmi dobré stretnutie s predsedami všetkých oblastných futbalových zväzov patriacich pod Západoslovenský futbalový zväz. Máme vo zvyku, že keď sa nakopí zopár tém, tak ešte predtým, ako na Konferencii SFZ prijmeme nejaké dôležité rozhodnutia, ich vykomunikujeme v regiónoch a oblastiach so snahou nájsť spoločnú reč. A naozaj si myslím, že dnešná debata bola veľmi konštruktívna a mal som z nej veľmi dobrý pocit.

Terčom diskusií bola istotne obmena Registračného a prestupového poriadku. Prišli ste na niečo prelomové, čo budete cibriť na plánovaných stretnutiach s BFZ, SsFZ a VsFZ?

– Ani by som nepovedal, že prelomové. Skôr sme cítili, že okolo Registračného a prestupového poriadku je príliš veľa diskusií a pripomienok, ľudia s ním nie sú spokojní, preto sme si povedali, že ho rozoberieme do detailov a postihneme tie najpálčivejšie oblasti so snahou nájsť konsenzus. Chceli sme hlavne počuť názory predsedov oblastných futbalových zväzov na odstupné, amatérsku zmluvu, ktorú sme navrhli na prestupové obdobie.

Ďalšou témou bola organizačná štruktúra tretích líg. Dlhšie rezonuje ich zredukovanie zo štyroch na dve, čo sa možno stane už v sezóne 2021/22. Tá debata sa mi páčila, lebo ľudia sa snažili hľadať, ako sa to dá vyriešiť a nie prečo sa to nedá. Takže aj v tomto smere sa posunuli dopredu.

Som rád, že predsedovia oblastných futbalových zväzov prichádzajú s novými nápadmi. Pretože keď je ticho, človek si myslí, že je všetko v poriadku. Ale potom sa zistí, že to a to nefunguje. Takže keď ľudia „zdola“ prichádzajú so svojimi nápadmi, burcuje nás to k tomu, aby sme boli na SFZ aktívni a stále sa snažili posúvať futbal dopredu.

Dobrou myšlienkou je taktiež Prezidentský pohár, v podstate „druhá liga Slovnaft Cupu“, budeme hľadať dedinského majstra Slovenska. Týmto veciam sme naklonení, snažíme sa počúvať amatérsky futbal.

Kliment (vľavo) odovzdal Kolíňanom loptu a dres s podpismi reprezentantov.
Kliment (vľavo) odovzdal Kolíňanom loptu a dres s podpismi reprezentantov.

Z vašich slov taktiež cítiť, že na úrovni Západoslovenského futbalového zväzu sa zlepšili vzťahy.

– Jednoznačne. To je cesta. Je dôležité stretávať sa a počúvať sa navzájom. Bolo vidno, že predsedovia oblastných futbalových zväzov majú chuť diskutovať a povedať svoj názor. Vedia, že pred nami môžu otvorene hovoriť o všetkom, čo si veľmi vážime.

Ste rodákom z Nitry, čiže určite jedným očkom vnímate aktivitu tunajšieho Oblastného futbalového zväzu.

– Určite. Pamätám si ešte časy, keď bol jeho predsedom Peter Martinec. S ním aj s Vladkom Lyžičiarom (sekretár) bola vždy dobrá spolupráca. Takým spôsobom, akým Peťo Martinec odovzdal žezlo dnešnému predsedovi Štefanovi Kormanovi, by sa to malo robiť všade. Aj vďaka nim pracuje Oblastný futbalový zväz v Nitre veľmi dobre, prichádza s nápadmi a robí veľa pre amatérsky futbal. Môžem naň byť hrdý.

AUTOR: Martin Kilian ml.

Podobné články

Back to top button
Close