Novinky

Vinodol alebo Čechynce? Macek alebo Kanás?

Tri siedme ligy cez víkend napíšu svoju poslednú jesennú kapitolu. V boji o prvenstvo je už otázna len B-skupina, a tá si pre nás na koniec pripravila poriadnu pochúťku.
Istým priebežným majstrom A-skupiny VII. ligy je Rumanová, nič na tomto fakte nemôže zmeniť ani jej prípadné zaváhanie v zápase pravdy na pôde druhých Nových Sadov. Zlatomoravskú C-skupinu ovládnu Obyce, tabuľkovému prenasledovateľovi zo Skýcova pomôže už len zázrak.
Podstatne zamotanejšia je ale situácia na špici VII. ligy skupiny B. V najlepšej východiskovej pozícii pred víkendovým kolom je Horný Ohaj – stačí mu doma vyhrať nad Čifármi.
Karty však môžu ešte zamiešať Vinodol a Čechynce, a práve tieto dva celky si to rozdajú v záverečnom jesennom kole vo vzájomnom súboji. Na nedeľňajší šláger pozývajú strelecké osobnosti oboch tímov a zároveň celej súťaže, šestnásťgóloví Marek Macek a Juraj Kanás.

Zápas jesene
Z Vinodolu je to do Čechyniec na skok, obce od seba oddeľujú len Malý a Veľký Cetín. Aj preto bude mať stretnutie nálepku derby súboja. „Čechynce sú blízko, je to súper z prvej trojky. Bude to derby, ako sa patrí,“ vraví Marek Macek, hrajúci tréner Vinodolčanov. Vyhecovaný súboj očakáva aj Čechynčan Juraj Kanás. „Obe mužstvá stoja v tabuľke vysoko. Na Vinodol strácame dva body, bude to zápas jesene pre nás i pre nich,“ podčiarkol význam duelu nestarnúci kanonier.
Matematika je jasná – ak chcú byť Čechynce jesenným majstrom, tak musia vyhrať a dúfať v domácu prehru Horného Ohaja s Čifármi. Pri všetkej úcte veľmi nepravdepodobný variant. „Všetko má v rukách Horný Ohaj, ani naša výhra nám nemusí zabezpečiť jesenný primát. S tým, že sa to bude takto vyvíjať, sme však počítali. Nie je pre nás prekvapením, že sme na treťom mieste. Máme na to káder,“ uvedomuje si okolnosti Kanás.
Vinodol taktiež nemá na ružiach ustlané. Honor mužstva jesene získa len vtedy, keď cez víkend nazbiera viac bodov ako Horný Ohaj. Práve klub z Vrábeľ je ich jediným pokoriteľom v aktuálnej sezóne. „Všetko ide podľa plánu, rátali sme s takýmto priebehom. Predpokladali sme, že v prvej trojke bude nátlak, vedeli sme, že sa hore budú pohybovať Horný Ohaj i Čechynce,“ tvrdí 38-ročný Macek.

Kto bude streleckým kráľom?
Motívom zápasu je nielen punc derby a samotnej dôležitosti, ale aj strelecké preteky medzi Marekom Macekom a Jurajom Kanásom. Obaja sú momentálne na rovnakej kóte, avšak čechynský kanonier na šestnásť gólov potreboval o 28 minút menej. „S tým, že budem patriť k najlepším strelcom, som príliš nepočítal. Začal som hrávať v útoku a darí sa mi tam, prvoradý je však úspech celého mužstva. Všetko ostatné je len bonus,“ priznáva Macek, ktorý už prekonal svoj desaťgólový nástrel z predchádzajúceho ročníka. Minimálne skromnosťou sa Kanás od svojho streleckého náprotivka nelíši. „(smiech…) Absolútne nijako tie gólové dostihy nevnímam. Vôbec nehľadím na to, koľko gólov dám, vždy ide o mužstvo. Čoskoro budem mať 40 rokov, mám za sebou sedem operácií a nastupujem s veľkým sebazaprením. Cez týždeň kvôli práci ani netrénujem, prídem len na nedeľňajší zápas,“ prezradil pozoruhodný fakt produkt mládežníckej akadémie Plastiky Nitra.
Duel sa bude niesť aj v znamení stretu dvoch najlepších ofenzív B-skupiny VII. ligy, neraz sa však stáva, že práve v zápasoch sprevádzanými podobnými očakávaniami zvíťazia obranné rady. Aspoň rečou čísel disponuje lepšou defenzívou Vinodol, bude to jeho nedeľná devíza? „Padne veľa gólov, pretože naše mužstvo hrá v posledných zápasoch otvorený futbal, omnoho lepší v útočnej fáze ako vlani. V závere minulej sezóny sme v Čechynciach remizovali 0:0, teraz by divák mohol vidieť 3-4 góly,“ očakáva odchovanec Spartaka Vráble. Do vešteckej gule nazrel i Kanás, vyrukoval však s odlišnou prognózou: „Stretnú sa dve ofenzívne ladené mužstvá, zápas bude vyrovnaný. Ťažko povedať, že či uvidíme veľa gólov. Skôr sa prikláňam k tomu, že nie,“ predpovedá tridsaťdeväťročný matador.

Vyrovnaná špica
Na špici VII. ligy skupiny B je rovnako ako v predchádzajúcom ročníku slušný nátlak.
Bodovo sa „odtrhla“ spomínaná trojica, nebezpečnými súpermi sú však i Veľký Cetín, Dyčka či Dolné Obdokovce. „Sú síce rozdiely medzi poslednými mužstvami a tými na špici, ale prvá päťka či šestka je stále vyrovnaná. Hore hrajú vždy Dolné Obdokovce, teraz sa pripojil aj Veľký Cetín,“ povedal Vinodolčan. Nemenej podobný názor má i Kanás: „Mužstvá sú zohraté a navzájom sa poznajú. Situácia na čele nie je vôbec prekvapujúca. Na prvých miestach sú tie tímy, ktoré majú stabilizované kádre.“
Macek má jasno i v otázke ambícií. „Chceme vyhrať súťaž a postúpiť do šiestej ligy. Máme to dobre rozbehnuté, vo Vinodole je celkom dobré mužstvo. Myslím si, že sa budeme držať v popredí až do posledných kôl,“ netají sa pomýšľaním na najvyššie méty hrajúci kouč.
Kanás sa pri obdobnej otázke vyjadril naozaj štýlovo. „(smiech) My máme neklasifikované ambície. Ideme od zápasu k zápasu, keď na to budeme mať, tak pôjdeme do šiestej ligy,“ uzavrel debatu aspoň fenomenálny zakončovateľ. Aspoň v okresnej sfére.

Na titulnej snímke opora FC Čechynce Juraj Kanás (v bielom, v súboji so Zbežanom Lukášom Mikulom). Vznikla počas obľúbeného halového turnaja MY Nitrianskych novín.

Podobné články

Back to top button
Close