Aktuality Úvodná stránka

Močenok vyzýva Janíkovce: 16-gólový strelec a návrat Brazílčanov

Debata s A. Melicherom a M. Frťalom pred zaujímavým zápasom nedele.

Nie je čas zomrieť. To nie je len názov poslednej bondovky s Danielom Craigom, rovnaké krédo na jar hlásajú futbalisti Močenku a Janíkoviec. Kým na jeseň vrávorali na posledných priečkach, aktuálne hrajú o stred tabuľky a ich prejavu tlieskajú i nestranní diváci. Tím okolo strelca Meszlényiho si proti kvartetu zatancuje brazílsku sambu v nedeľu o 17.00 h.

Vráťme sa na okamih späť do minulosti, presnejšie ku jesennej časti sezóny, počas ktorej Janíkovce nastrádali chudobných desať bodov a prvý triumf slávili až koncom septembra. Na víťazstvo čakali od júna 2019 – v predošlých dvoch ročníkoch totiž nevyhrali ani raz!

„Chceme sa dostať minimálne do stredu tabuľky,“ nechal sa v novembri počuť obranca Tomáš Lábský. „Keď sa zomkneme, dokážeme zabojovať a zvíťaziť,“ dodal sebaisto.

Iste, káder bol v lete doplnený o zvučné mená – do brány prišiel exligista Ľuboš Ilizi, ktorý nastupoval za Spartak Trnava i v najvyššej českej súťaži, tím posilnil Matúš Levčík, na jeseň top kanonier tímu a na súpiske pribudli dve mená z Brazílie – ale stred tabuľky? Taký cieľ sa zdal byť, mierne povedané, odvážny. Proti bol nováčik z Jarku, ktorý im šupol štyri góly na ich vlastnom štadióne, ambiciózne plány spriadal Trnovec s kanonierom Vanekom na čele, po návrate Martonku sa k životu prebrali aj Výčapy-Opatovce a Peter Bojda, dlhoročný manažér Čakajoviec, by vám priateľsky pripomenul, že jeho klub živí rovnaké ambície.

Kapitán Janíkoviec však svoje vyhlásenia myslel vážne. Naznačila to už zimná príprava, keď tím už s ďalšími troma Brazílčanmi vyzval dvoch súperov z tretej ligy. Proti Leviciam uhral senzačnú remízu 1:1 a blízko k nej mal i v stretnutí s Kalnou nad Hronom, keď hostia víťazný gól vydreli až v záverečných minútach.

Zadné rady medzičasom doplnil i 45-ročný Michal Frťala, ktorý sa domov vrátil po štvorročnom pôsobení v Cetíne a na Chrenovej. Herný prejav oživil i mladý Hamšík s bratmi Luzarovcami, s ktorými do ofenzívy pritiekla živá voda a vzácny prísľub talentu.

Výsledok? Ich súhra funguje náramne. Naposledy Janíkovce neprehrali osem stretnutí v rade. O dva body olúpili Dolné Obdokovce i Veľký Cetín. Dvojgólovým rozdielom šokovali Chrenovú i Žitavany. Naposledy vyslali sedem direktov na bradu Horného Ohaja, pričom nastúpili bez štyroch opôr základnej zostavy. Pri pohľade na tabuľku by sa zdalo, že v stretnutí s Močenkom, ich najbližším súperom, si pripíšu rovnako pohodlné víťazstvo.

To najlepšie však ešte len príde.

Močenok pod vedením nového trénera nazbieral v posledných piatich kolách 12 (slovom dvanásť) bodov. Viac ich stihol iba Veľký Cetín, celoročný ašpirant na titul majstra šiestej ligy. Sympatický prejav mladého tímu pod taktovkou trénera Norberta Keszelyho staršieho, ktorý v sezóne imponoval i nestranným divákom, hráči konečne pretavili v očakávané výsledky. Po víťazstve 3:0 s Ohajom a 2:1 nad lídrom z Klasova (!), ktorý na jar porážku neokúsil ani raz, rozdupali doma Mojmírovce 5:0 a rovnakým počtom gólových projektilov zostrelili Ivanku na jej vlastnej pôde.

Už tento týždeň ich mieridlá vyhliadajú nový cieľ. Proti vynoveným Janíkovciam, ktoré v nedeľu vyzvú, budú mať výhodu domáceho prostredia.

Udrží sa na víťaznej vlne tím so špílmachrom Skalickým, bratmi Melicherovcami či snajprom Meszlényim, autorom už šestnástich gólov v sezóne?

Alebo impozantnú sériu bez porážky natiahnu Luzarovci s matadorom Prešinským, strelcom Maťašovským a brazílskym kvartetom v čele?

To sa dozviete v nedeľu o 17.00 h na močenskom štadióne v zápase, na ktorý vás pozývajú Adam Melicher (Močenok) a Michal Frťala (Janíkovce).

Melicher: Zabrali sme, keď nám zatekalo

V posledných piatich kolách ste vyhrali viac zápasov než v celej jesennej časti, čo stojí za vzostupom Močenku?

Myslím si, že celú sezónu hráme dobrý futbal a v posledných kolách sa to začalo ukazovať aj výsledkovo. Keďže nám začalo zatekať do topánok, museli sme ešte viac zabrať.

Aktuálne ste na 14. priečke, no váš herný prejav pravidelne chvália i súperi. Čo vám v jesenných stretnutiach chýbalo?

Možno viac bojovnosti, ale aj to šťastíčko, často sme sa trápili v koncovke. Aj keď niektoré výsledky vyzerali hrôzostrašne, často boli veľmi kruté a náš herný prejav sa s nimi nezhodoval.

Sledujete jarné výsledky vášho súpera, ktorý neprehral už osem stretnutí v rade?

Áno, sledujeme. Sú v dobrej forme, ale v tej sme aj my, verím, že sa v nedeľu bude načo pozerať.

Čo bolo kľúčom k vášmu víťazstvu nad lídrom z Klasova, ktorý jeseň zakončil bez porážky?

V tom zápase sme hrali každý na 120 percent, súperovi sme sa herne vyrovnali, dokonca si myslím, že v niektorých fázach sme boli aj lepší. Kľúčom bola naša oddanosť a bojovnosť, ktorá slávila úspech.

V šiestej lige sa nachádza hneď šesť tímov, ktoré dali menej gólov než vy, v posledných dvoch kolách ste ich stihli rovných desať. Čomu Močenok vďačí za streleckú potenciu?

Naša rýchla a jednoduchá ofenzívna hra slávila úspech, súperi na ňu v posledných dvoch zápasoch nedokázali reagovať.

Je váš tím pred nedeľným duelom zdravotne v poriadku?

Počas sezóny sa nám zranili viacerí hráči, ale tí, ktorí hrali v posledných kolách, sú v poriadku, takže sa naň pripravujeme a veríme, že opäť budeme mať peknú nedeľu.

Frťala: Legionári zapadli bez problémov

V jesennej časti sezóny váš tím nazbieral desať bodov, v tej druhej ich získal dvakrát viac a to sezóna ešte nekončí. Čo stojí za takou výraznou zmenou Janíkoviec?

Na jeseň som nebol súčasťou klubu, ale v zime aj po mojom oslovení o návrat prišlo k radikálnej obmene kádra, čo sa stretlo asi aj s jeho kvalitou a prírastkom patričných bodov do tabuľky.

V zimnej prestávke klub hlásil viacero posíl, z toho hneď niekoľko zahraničných. Ako legionári zapadli do nového kolektívu?

Všetci legionári sú super futbalisti. S ich zapadnutím do kolektívu nebol žiaden problém, bolo len potrebné sa zohrať, čo súviselo s množstvom nových hráčov.

Posily z Brazílie v zostave domácich naposledy chýbali, môžu sa diváci v nedeľu tešiť na ich návrat?

Jeden hral, aj ten musel nastúpiť so zranením, lebo sme nevedeli, či nás v nedeľu bude vôbec jedenásť. Zo zostavy vypadli viacerí hráči z rôznych dôvodov, no klobúk dolu pred chlapcami, ktorí prišli pomôcť a tiež hráčmi, ktorí na šancu čakali a zahrali na výbornú.  V nedeľu by už náš káder mal byť kompletný.

Močenok vyhral štyri z posledných piatich zápasov. Sledujete výsledky vášho nedeľného súpera?

Samozrejme sledujem celú súťaž a vidím, že chlapci z Močenku makajú za záchranou. Najviac ma zaujala výhra nad Klasovom, ale viem, že domáci majú dobré mužstvo na čele s kamarátom Radom Paľom, takže ich výsledky nie sú až také nečakané.

Aktuálne ťaháte šnúru ôsmich kôl bez porážky, ktorú ste na jar utrpeli iba dvakrát, čakali ste pred jarnou časťou podobný priebeh?

Ako som povedal, mužstvo je podľa mňa celkom slušne poskladané, takže som čakal, že nejaké body nám pribudnú.

Aké ciele má FK Janíkovce v budúcej sezóne?

To asi nie je otázka na mňa, ale na vedenie klubu a ich predstavy do ďalšej sezóny.

AUTOR: PETER POPELKA.

Podobné články

Back to top button
Close