KlubyNovinky

Hruboňovo hrá futbal už skoro štyridsať rokov bez prestávky

Futbalisti Hruboňova len raz prebojovali do druhej triedy, aj tak má však najpopulárnejší šport v malej obci veľkú tradíciu.

Hruboňovo leží na severe Nitrianskeho okresu, má len niečo cez 500 obyvateľov. Nakuknite do histórie tamojšieho futbalového oddielu, porozprávali sme sa s predsedom TJ Družstevník Rudolfom Gubáňom.

Začiatky u rivala
Obec vznikla až v roku 1960, začiatky organizovaného futbalu v dedine datujú do tohto obdobia. „Naši futbalisti najskôr hrávali v Šuriankach, potom sa však od susednej dediny odtrhli a založili TJ Družstevník Hruboňovo. Na prahu sedemdesiatych rokov ale prišla asi pätročná odmlka. Futbal sa u nás v obci obnovil v roku 1977, hlavným iniciátorom bol Ján Kekýš. Odvtedy hráme nepretržite, fungujeme aj vďaka obetavým činovníkom. Pred začiatkom deväťdesiatych rokov bol do funkcie predsedu zvolený Pavel Gubáň, bývalý brankár, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o chod klubu. Asi pred desiatimi rokmi som ho nahradil,“ vysvetľuje Rudolf Gubáň.
Neveľká dedina bola kedysi svedkom „bratovražedných“ súbojov. „Hoci to dnešná mládež v obci už tak nevníma, Hruboňovo sa skladá z troch častí – Výčapky, Veľké Suľany a Malé Suľany. Suľany a Výčapky kedysi mali samostatné futbalové mužstvá a proti sebe zohrávali veľké derby. Traduje sa, že Výčapkania vždy vyhrávali…“  prezrádza kuriozitu aktuálny predseda klubu.
Skúsený funkcionár zalovil v pamäti a doslova nám „vysypal“ zostavu z roku 1977, kedy sa v obci obnovil futbal. „V bráne bol Pavel Gubáň, v poli Peter Knížat, najlepší hráč mužstva Ľubo Báleš, ktorý bol skvelým stopérom aj stredným záložníkom, Milan Svorad, Pavel Knížat, Jozef Jakubička, Milan Gubáň, Ľubov brat Alojz Báleš, Miloš Petrík, František Kuchár a Vlado Jančovič,“ so železnou istotou v hlase vraví držiteľ klasického hruboňovského priezviska.

Chýrnym strelcom vodič autobusu
Rudolf Gubáň pozná históriu futbalu v jeho rodnej obci ako vlastnú dlaň, z rukáva neustále súka nové a nové mená dôležitých hruboňovských futbalových persón. „Medzi najväčšie hráčske ikony nášho klubu patria Ľuboš Báleš a Rado Pavlov. Vo funkcionárskej sfére by som rád vyzdvihol Jozefa Geršiho, s ktorým to dlho ťahám vo vedení klubu, Igora Jakubičku či Jozefa Knížata, ktorý       zomrel po zápase veteránov v Dolných Krškanoch,“ vraví a dodáva: „Rád by som spomenul aj Maroša Valenta, veľmi dobrého človeka, futbalistu a funkcionára. Bol to poctivec, lajnoval ihrisko a robil veľa vecí pre náš klub. Pred siedmim i rokmi však v kostole znenazdajky odpadol a ostal na vozíku, je postihnutý… Bol aj v relácii Modré z neba.“
Hruboňovo sa počas svojej doterajšej futbalovej existencie len raz dostalo do druhej najvyššej okresnej súťaže, inak hrá stále tretiu triedu (ôsmu ligu). „Keď sa postupovalo do vyššej súťaže, tak sme mali viacerých hráčov na hosťovaní, medzi nimi aj Jána Ševčíka a Joža Muráňa. Jano pochádzal z Horných Obdokoviec a bol to veru najlepší stopér, akého si len u nás pamätám. Jožo bol naopak vychýrený strelec, stačilo mu dať loptu na šestnástku a brankári sa obávali, rovnako ako Jano Kekýš bol autobusárom,“ prezrádza Gubáň.
Mládež však v obci nemá takú tradíciu ako seniorský mančaft. „Dorastencov nemáme už minimálne dvadsať rokov, žiakov sme mali len dve sezóny, to za nich ešte hrával aj Rado Pavlov,“ hovorí predseda. Práve s Radoslavom Pavlovom úzko súvisí nasledujúca negatívna „perlička“. „Hruboňovo má veľkú smolu v tom, že mu zahynuli traja veľmi dobrí futbalisti, všetci tragicky, všetci v Čechách a všetci po zásahu elektrickým prúdom. Prvým bol Dano Gerhát, ktorého si pamätám ešte ako malý chlapec – na ihrisku dokázal loptu vykopnúť tak vysoko ako nikdo iný. V druhom ročníku na vojne ho však zabila elektrika pri vagónovaní, mohlo to byť v roku 1980. Ďalším bol Karol Kudry. Dlho robil na Slovensku, ale išiel do Čiech k Pražským dráham pracovať ako predák. Poslali ho montovať elektrickú trolej, ale ten stožiar, na ktorý liezol, nevypli a omylom vypli iný… Posledným do smutnej partie je Rado Pavlov. Rado bol vo svojej dobe našim najlepším hráčom, strieľal veľa gólov, bol to veľmi rýchly blondiak. Asi štyri roky dozadu však v Česku natieral vysoké stožiare, niečo sa však stalo a na druhý deň ráno ležal padnutý na zemi…“ zarmútene spomína Rudolf Gubáň.

 AKTUÁLNE VEDENIE TJ DRUŽSTEVNÍK HRUBOŇOVO
Predseda: Rudolf Gubáň.
Tajomník: Jozef Gerši.
ISSF manažér: Katarína Kubalová.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close