Aktuality Úvodná stránkaNovinky

Oslavy na terase riaditeľa banky

Púť Nitrianskych Hrnčiaroviec AQUAFLOT Cupom? Ako epický žáner.

Čo by sa stalo, keby Ruan Jodi dvakrát nahral do tutovky Prešinskému?

 

Nitrianske Hrnčiarovce boli po troch zápasoch kvalifikácie (26. 12.) na odstrel. Aby v poslednom dueli ešte vôbec mali šancu na postup, museli sa modliť za remízu Janíkoviec s Čakajovcami – nič iné. Šikovný Brazílčan nenahrával, aj preto zasvietilo 2:2, „Hrnce“ hneď nato Žitavany rozbili 7:1, o chlp (o skóre) postúpili na hlavný turnaj (28. 12.) a tam stvorili senzáciu.

Ak by sme sa striktne riadili rozdelením do košov, AQUAFLOT Cup mal štrnásť väčších favoritov. Nečakaní podzoborskí šampióni sa najprv len priemerne potulovali po palubovke, no vo finálovom dni vypustili krakena.

Už tomu veria?

„Čo sa tu udialo, sa nedá ani opísať,“ hovoril Jozef Kinče mladší, najlepší brankár 29. ročníka Vianočného turnaja MY Nitrianskych novín. Do jeho fotky budú Nevidzany azda od zlosti hádzať šípky. Už boli jednou nohou v semifinále, Kajabovi v rozstrele stačilo trafiť penaltu. Kinče bol proti. Potom vychytal aj Žikavského a silný obhajca si balil kufre.

„V jedenástkach som si väčšinou hneď zvolil stranu a snažil sa až do konca stáť na jednom mieste,“ prezradil Kinče, hrdina aj finále s Dolnými Obdokovcami, keď chytil rozhodujúcu penaltu Peciara.

Skvostnú formu chytil tiež Jozefov brat Erik. „Ešte tomu neveríme,“ nadchýnal sa po oslavnej noci člen all-stars tímu turnaja. „Toto sú chvíle, ktoré si zapamätáme navždy. Špeciálne ma teší, že pohár doniesli domov domáci hráči, Hrnčiarovčania tvoria 80 percent tímu. V turnajovom bulletine budeme zapísaní už naveky. Veľká vďaka patrí organizátorom, že akcia takýchto rozmerov vôbec existuje,“ pridal Erik Kinče.

Okrem Kinčeovskej mafie ozbíjali favoritov aj iní lídri – v každom zápase skóroval Szombat, tempo hry určoval Ryban, dôležité góly strieľal Mesároš, obetavo hrali Drgoňa a Pajer a zlepšoval sa Palkovič.

Na trinásty pokus

Postup do finále trefou ponad tlačiace Zbehy do ich prázdnej brány (aj za remízy hrali powerplay) spečatila klubová ikona Tomáš Krošlák.

„Nevidzany sme si vo štvrťfinále priali najmenej, ukazovali sa ako najlepší tím na turnaji. Keď sme ich zdolali, povedali sme si, že teraz už máme na každého. Semifinálový gól na 5:4 proti Zbehom bol môj najdôležitejší, aký som na turnaji kedy strelil. A finále s Dolnými Obdokovcami? Vedeli sme, že 1:0 neubránime a pred penaltami tušili, koho máme v bráne. Výkon Joža Kinčeho bol kľúčový. Čo sa nám nie vždy darilo vo veľkom futbale, to bolo teraz rozhodujúce. Vybojovali sme aj náročné lopty, neraz vykopli z bránkovej čiary, jednoducho bojovali jeden za druhého,“ rozprával Krošlák, v civile riaditeľ banky.

Je ako Messi, ak sa usmejeme a privrieme oči: argentínska legenda zlato z MS uchmatla na piaty pokus, Krošlák sa riadne načakal tiež, sedia aj desiatka na drese a bielo-modré farby (v takých „Hrnce“ hrali kvalifikáciu).

„Toto bol asi môj trinásty Vianočný turnaj MY Nitrianskych novín za Hrnčiarovce, prvý som hral ešte v hale SPU. Našim maximom dlho bolo štvrťfinále, nešlo ani predstaviť, že by sme mohli vyhrať. Pre ľudí, ktorí robia futbal v našej dedine, je to veľká satisfakcia a vzpruha,“ hovoril 36-ročný kapitán.

Tomáš Krošlák si od manželov Leckéšiovcov, generálnych partnerov AQUAFLOT Cupu, ako prvý prevzal putovný pohár a potom šampiónov pohostil na nočných oslavách na terase svojho domu.

Reklama pre celú Nitru

Klub, do ktorého lejete vlastné peniaze (a nič z nich naspäť nevidíte), zrazu šokujúco vyhrá najväčší halový turnaj na Slovensku a vaši synovia sú hlavné hviezdy večera. Kto videl oči Jozefa Kinčeho staršieho, doprial mu každý kúštik detskej radosti i slzy radosti.

„Šťastnejší som bol v živote iba vtedy, keď sa mi narodili deti,“ jasal šéf futbalu v dvojtisícovej dedine. „Nečudujem sa otcovej radosti. Toto je najlepší možný darček, aký mu môžeme dať za všetko, čo pre klub a nás robí,“ odvetil Jozef Kinče mladší.

„Po prvých troch zápasoch kvalifikácie by som nestavil veľa na to, že to skončí takto. Zlato je vizitka kolektívu, naše výkony gradovali, každému hráčovi ďakujem. Je to aj zásluha obce a všetkých partnerov klubu, tiež bývalého predsedu Paľa Fila, ktorý dvadsať rokov robil futbal v Nitrianskych Hrnčiarovciach a robí ho aj teraz. Nikto tomu neveril, ani ja sám nie, ale sme majstri a je to tak. Trojdňová akcia mala neskutočnú atmosféru. Ďakujem organizátorom. Spoznal som ľudí, ktorí žijú pre futbal. Je to reklama pre celú Nitru. Najväčší turnaj je iba tu a nikde inde,“ rozprával Jozef Kinče starší.

Odkedy s partiou nadšencov vedie siedmoligový klub, futbal v Nitrianskych Hrnčiarovciach stúpa: mládežníkov hrá dvakrát viac než kedysi, nový život majú striedačky a sociálne zariadenia, vybudovali osvetlenie, revitalizovali trávnik a korunou je tribúna, 38-tisícová investícia SFZ, obce a sponzorov TJ Štart.

A teraz míľnik, ktorý už nik nikdy nevytrhne z pamäti futbalovej rodiny a navždy sa bude usmievať z hrnčiarovskej vitríny.

Podobné články

Back to top button
Close