Novinky

Víťazný marš Nevidzian zdobí sympatická kuriozita

Z pásma ohrozenia piatoligových Nevidzančanov vytiahli aj otec a syn Drgoňovci.

Vlani v júni pili v Nevidzanoch z pohára pre víťaza najvyššej okresnej súťaže, veď bolo čo oslavovať – do piatej ligy sa predsa nepostupuje každý deň. V prípade a poctivo pracujúceho klubu z malebného prostredia zlatomoravského regiónu, v ktorom momentálne funguje až 6 mužstiev s viac než osemdesiatimi futbalistami, šlo dokonca o najvýznamnejší míľnik v jeho dlhoročnej histórii.
Na prahu vyššieho poschodia sa však Nevidzany zo začiatku len neisto kĺzali, na prvé piatoligové víťazstvo si museli počkať až do polovice októbra. Keď však prišlo, tak stálo za to, žlto-modrí doslova rozniesli na kopytách Radošinu, v 11. kole triumfovali na pôde súpera z Topoľčianskeho okresu 7:1! Nestranná verejnosť však asi očakávala viac ako desať jesenných bodov, skvelým jarným štartom si však Nevidzančania svoje konto viac než znásobili.
O aktuálnej štvorzápasovej víťaznej sérii Nevidzian, ku ktorej prispelo aj hrajúce duo otec – syn Drgoňovci, sme sa pozhovárali s trénerom ŠK Jurajom Balážom.

Nováčik sa oťukal
Z jesenného zúčtovania nadmieru veľký optimizmus zrejme nevládol, menej bodov nazbieral len nováčik z Veľkých Bedzian a v hlbokej kríze hrajúci Močenok.
Po zimnom spánku sa však Nevidzančania prebudili najlepšie, ako sa len dalo – jarnú časť piatej ligy zahájili päťgólovým triumfom rozdielom triedy nad Veľkým Zálužím, tenisového „kanára“ si zlízol Močenok, duel so Zbehami rozhodla Fruniho penalta a zvíťazili aj v dueli uplynulého 19. kola v Jacovciach, kde sedemgólovú prestrelku v závere zavŕšil opäť z jedenástky novic Martin Skladan. Aké sú príčiny pozitívnej šnúry?  „Máme za sebou dobrú zimnú prípravu, ako nováčik už lepšie poznáme našich súperov a k výborným jarným výsledkom určite prispelo aj angažovanie skúsených hráčov v zimnej príprave ,“ vysvetľuje kouč tímu Juraj Baláž. Priznáva, že od Močenku viac nečakal a jasno má aj v tom, ktorý protivník jeho mužstvo na jar zatiaľ najviac potrápil. „Určite najťažším zápasom bol pre nás posledný duel v Jacovciach. Súpera sme rešpektovali, na jeseň sme s ním doma totiž prehrali 1:6. Veľmi dobre sme sa však naňho pripravili, vedeli sme, čo máme od neho čakať, pomohli nám k tomu aj videá. Stále sme chodili do brejkov, mali sme ten zápas vyhrať jednoznačnejším rozdielom, náš brankár však nemal svoj deň a bola z toho zbytočná dráma. Nakoniec sme to však zvládli, za čo som veľmi rád,“ hodnotí nedeľné stretnutie mladý, 30-ročný kormidelník, ktorý hráva aj za siedmoligové nevidzanské „béčko“.
V. lige Stred udávajú tón Hrušovany a Lapáš, v zostavách dvoch ambicióznych celkov sa to len tak hemží známymi menami. Skvelým jarným maršom si uznanie získal aj nováčik z Nevidzian – aktuálne mu s 22 bodmi patrí desiata priečka a o záchranu v súťaži sa nemusí obávať. „Pozerám sa na súťaž inak ako po jeseni, počas ktorej sme doplácali najmä na neskúsenosť. Piata liga je istotne kvalitnejšia ako šiesta liga a nedá sa s ňou porovnať. Myslím si však, že aj v tejto súťaži sa dá hrať s každým,“ nechal sa počuť mladší z bratskej dvojice Balážovcov, ktorí sú spolu s hlavným sponzorom klubu Milanom Kramárom hybnými silami futbalu v Nevidzanoch. 

Príbeh o splnenom sne
V Nevidzanoch museli v zimnej prestávke riešiť aj zmenu na veľmi citlivom a kľúčovom poste. S aktívnu činnosťou sa rozhodla skončiť doterajšia jednotka medzi troma žrďami Marek Horvát, a tak sa hľadal nástupca. Voľba padla na Petra Drgoňu, ktorému však musel prischnúť aj prívlastok „starší“… „S otázkou, či by som nepomohol k udržaniu sa v piatej lige, ma oslovil funkcionár klubu Milan Kramár. Naposledy som chytával pred dvoma rokmi na Choči, no ponuku som i tak prijal a neľutujem – v Nevidzanoch panuje perfektná atmosféra, je to rodinný klub, v ktorom sa pracuje na vysokej úrovni. Ľudia sa tu o všetko príkladne starajú,“ sňal klobúk odchovanec dnes už „nebohého“ zlatomoravského Calexu. Informácie o jeho novom pôsobisku mal prakticky z prvej ruky, v radoch piatoligistu totiž už od augusta pôsobí jeho 21-ročný syn Peter. „Tým, že hrám v jednom mužstve s vlastným synom, som si splnil môj veľký sen. Priznám sa, bol to najväčší dôvod môjho príchodu do Nevidzian,“ netají sa.
Jeho potomok sa priznal, že spočiatku tatka v tíme ani nechcel… „Iba by mudroval… (smiech). Teraz vážne, nie je to pre mňa príliš špecifické, prítomnosť môjho otca v mužstve beriem vcelku normálne. Aj on na mňa kričí takisto hlasito ako na ostatných chalanov, považuje ma za hráča ako každého iného,“ vraví perspektívny ľavý obranca.
Vplyv Petra Drgoňu staršieho ocenil aj tréner Juraj Baláž. „Do mužstva priniesol poriadok, disciplínu a veľké skúsenosti. Posledný zápas v Jacovciach mu síce nevyšiel, ale mužstvo svojimi zákrokmi veľmi podržal v predchádzajúcich jarných kolách. Napríklad v domácom zápase proti Zbehom chytil také dve šance, aké by iný brankár určite nechytil,“ pochvaľuje si 43-ročného matadora, ktorého futbalová verejnosť v posledných rokoch pozná aj ako hlavného usporiadateľa na domácich zápasoch ViOnu Zlaté Moravce.
Aj preto si Nevidzančania posunuli výkop najbližšieho domáceho zápasu proti Alekšinciam v nedeľu 3. apríla na 10.30 h, aby všetci stihli ísť pozrieť aj prvoligového lídra z Trenčína do ViOn Arény (14.30).

Zostrih všetkého podstatného zo zápasu 19. kola V. ligy Stred medzi Jacovcami a Nevidzanmi (3:4):

Na ľavej časti titulnej snímky pozápasová radosť futbalistov Nevidzian po víťaznom zápase v Jacovciach (4:3), vpravo duo Peter Drgoňa starší so svojím synom.

Podobné články

Back to top button
Close