Novinky

Štefan Kóňa i Veronika Vargová v plnej permanencii

Na dedinách sa často ide na doraz, no o zdravie futbalistov je postarané.

Futbal píše okrem tých dramatických príbehoch o víťazstvách aj menej pozitívne „story“ s nezávideniahodnou zápletkou, no o to krajším vyvrcholením.

Kóňa pomohol Velčiciam
K futbalu odnepamäti patria aj zranenia, tie z kategórie vážnejších zhatili nejednu nádejnú kariéru či v  lepšom prípade „len“ pozastavili vývoj „obete“.
O zlomeniny našich okresných futbalistov sa stará MUDr. Štefan Kóňa, primár ortopedicko-traumatologického oddelenia piešťanskej nemocnice si otvoril v Nitre ambulanciu a tiež je k dispozícii Oblastnému futbalovému zväzu v Nitre.
Jeho služby nedávno využila aj opora siedmoligových Velčíc. „Náš veľmi dobrý strelec Dávid Čapo mal už tri razy vážne poškodené väzy v kolene, no riešil to vždy bez operácie. Nedávno sa mu však zdravotné problémy tohto rázu ozvali vo vážnejšej forme a požiadal o pomoc oblastného lekára, pána Štefana Kóňu, ktorý bol veľmi ochotný a hneď ho zoperoval v nemocnici v Piešťanoch. Mal roztrhané tri väzy v kolena a poškodený meniskus, z kolena mu vytiahol štyri striekačky s krvou… Dokázal svoju odbornosť a ústretovosť, v pondelok síce ešte Dávid pôjde na kontrolu, ale už mi vravel, že sa mu behá tisíckrát ľahšie ako predtým a cíti sa oveľa lepšie. Dúfame, že sa už čoskoro bude môcť vrátiť do súťažného diania,“ informuje Ján Dekan, predseda ŠK Velčice.
Myšlienka oblastného lekára nie je na zahodenie. „Je to určite dobrý nápad, platili sme dokonca len základný desaťeurový poplatok za vyšetrenie. Pánovi Kóňovi by som chcel v mene Dávida i celého klubu vysloviť veľkú vďaku,“ vyhlásil prvý muž futbalu v dedinke pri Zlatých Moravciach.

Veronika opäť na scéne
Uplynulý víkend ukázal, že funkcia tímového zdravotníka má svoje opodstatnenie a zmysel aj na amatérskej úrovni.
Do Sľažian zavítali v rámci 22. kola VI. ligy futbalisti Výčap-Opatoviec, no očakávaný triumf v tabuľke vysoko postavených hostí zatienila nepríjemná udalosť, pri ktorej tuhla krv v žilách.
Pätnásť minút pred koncom stretnutia, už za konečného stavu 0:2, sa priam hororovo zrazili dvaja domáci hráči, Výčapan sa nepríjemnému súboju stihol uhnúť. Na miesto činu sa bez váhania rozbehla lekárka hostí Veronika Vargová. „Zrazu som počula veľký treskot, otočila som sa a rýchlo som išla na ihrisko, všade bolo plno krvi… Jeden hráč vôbec nereagoval na moje podnety, nevedel, kde sa nachádza a ako sa volá… Prelepila som mu miesto krvácania, dala ho do stabilizovanej polohy a celý čas sa od neho ani nepohla. Mal spôsobenú tržnú ranu a otras mozgu. Druhý aktér súboju vyviazol s poškodenou lícnou kosťou, tá mu po náraze až sčernala,“ objasňuje sympatická slečna skutočnosti, pri ktorých sa tají dych.
Od zdravotníčky Výčap-Opatoviec išlo o naozaj veľké gesto, keďže ošetrila súperových hráčov a počkala s nimi dokonca aj na príchod sanitky. „Zranení boli predsa futbalistami, takže boli jedným z nás, pri ošetrovaní nerobím rozdiely,“ dodala Veronika. Víťazka ankety MY Nitrianskych novín o najkrajšiu športovkyňu v oblasti sa aktuálne stará aj o talentovaného dorastenca Zbehov Mateja Fusku.

 

Podobné články

Back to top button
Close