NovinkyVýberyWroclaw Trophy

Do Vroclavu pôjde päť výberov, známe sú aj mená trénerov

Výprava Oblastného futbalového zväzu sa chystá na medzinárodný turnaj v Poľsku.

Myšlienka účasti na kvalitne obsadenom turnaji uzrela svetlo sveta koncom minulého roka a postupom času sa jej kontúry zobrazovali čoraz reálnejšie. „Uvedomili sme si, že najlepší chlapci z klubov v pôsobnosti ObFZ Nitra, ktorí nám hrajú v krajských súťažiach, nemajú nadstavbu vo forme pozvánky do reprezentácie nášho Oblastného futbalového zväzu, keďže tieto sa zostavujú len z okresných súťaží. Aj z tohto dôvodu sme preto hľadali vhodný turnaj, na ktorý by sme prihlásili naše výbery. Vroclav je relatívne blízko a ponúka zaujímavú konfrontáciu s inými krajinami. Predstavíme sa tu aj s hráčmi z regionálnych súťaží, chýbať ale samozrejme nebudú ani najlepší chlapci z oblasti,“ vysvetľuje predseda Oblastného futbalového zväzu v Nitre Štefan Korman.  

Boje o Wroclav Trophy sa budú odohrávať na osemnástich futbalových ihriskách, samotným centrom celého turnaja bude Olympijsky štadión, nachádzajúci sa v blízkosti športového parku, ktorý je obklopený zeleňou. Medzinárodné podujatie, ktorého sa každoročne zúčastňujú výbery z celej Európy v jedenástich kategóriách, má výkop 7. júla, finálové zápasy sú na programe 10. júla. V dejisku ME 2012 tak naša výprava strávi štyri dni.

Ešte vo februári sme informovali o troch mládežníckych výberoch, ktoré poputujú do štvrtého najväčšieho mesta u našich severných susedov, dnes hovoríme o piatich. Štyri z nich budú niesť mená sponzorov, ktorí zastrešili náklady spojené s účasťou na šampionáte, tím U11 je zatiaľ bez komerčného názvu, nakoľko ďalší partneri sú stále v riešení. Oblastný futbalový zväz v Nitre preniesol financovanie na partnerov, pomocnú ruku prisľúbili aj viacerí starostovia obcí a dokonca aj primátor Šale Jozef Belický. Nádejní futbalisti z našej oblasti budú ubytovaní v riadnych zariadeniach s plnou penziou (raňajky, obed, večera), veľkým pozitívom je, že ich rodiny nebude tento „špás“ stáť ani cent.

Vroclav leží na juhozápade Poľska, od Nitry je vzdialený niečo cez 500 kilometrov, ObFZ Nitra stále rieši formu dopravy, podľa pôvodného plánu sa malo ísť dvoma autobusmi, ale keďže ide o dovolenkovú sezónu, tak nie je vylúčené ani cestovanie vlakom. Už len z tohto dôvodu by mali mať deti pod pätnásť rokov pri sebe pas, starším stačí aj občiansky preukaz, žiadame teda rodičov o spoluprácu.

Poďme k menoslovu trénerov, ktorí sú poverení zostavením 15-členných „nominačiek“.

Výber staršieho dorastu (U19) povedie tréner dorastencov Alekšiniec Jozef Brath, asistovať mu bude jeho lehotský „kolega“ Peter Zabák. Hlavy tak dajú dokopy koučovia najlepších piatoligových celkov, Brathove Alekšince zatiaľ márne stíhajú prvú Zabákovu Lehotu. „Pre mňa aj pre chlapcov to bude veľké zadosťučinenie. Pôjde o výsledok ich celoročnej snahy, budeme sa snažiť, aby bola nominácia spravodlivá, určite siahneme do Alekšiniec, Lehoty, Ivanky, Čeľadíc či na Chrenovú, ale aj do ďalších klubov, každý si však bude musieť miesto vo výbere zaslúžiť,“ prezrádza Brath. Dodajme, že v názve najstaršieho výberu sa bude vynímať SportReal Moravčík, nakoľko starších dorastencov podporil finančnou injekciou Ľubomír Moravčík, ktorý do Poľska s našimi výbermi pocestuje tiež!

Najlepších mladších dorastencov z regiónu budú mať na starosti kormidelníci priebežných lídrov oblastných dorasteneckých súťaží, Čechynčanovi Kristiánovi Maťkovi bude pomáhať nevidzanský tréner Peter Drahoš. „Cením si, že som dostal dôveru viesť výber U17, je to pre mňa veľká česť, vnímam to aj ako odmenu za to, že v Čechynciach systematicky pracujeme na oživení mládeže. V príprave na turnaj chceme odskúšať čo najviac hráčov, aby sme si mohli vybrať tých najlepších,“ nechal sa počuť Maťko, ktorý je rovnako ako Drahoš medzi svojimi zverencami nanajvýš obľúbený. Mančaft bude pomenovaný po kvalitnom kúpalisku Thermalpark Nitrava v Poľnom Kesove, ktoré prefinancuje účasť Výberu ObFZ Nitra U17 v Poľsku.

Elitných starších žiakov (AGM U15) bude usmerňovať nevidzanská dvojica Juraj Baláž – Radoslav Kéry. „Veľmi ma teší, že sa budeme môcť zúčastniť takéhoto turnaja, je to ocenenie za prácu s mládežou v našom klube. Verím, že všetci hráči, ktorí dostanú možnosť sa na turnaji zúčastniť, svoju šancu využijú a zodpovedne sa pripravia nielen na spoločných tréningoch, ale rovnako aj vo svojich pôsobiskách,“ myslí si Baláž. Spolu so starším bratom Pavlom je hybnou silou futbalu v Nevidzanoch, pod palcom má aj piatoligové „áčko“.

Jediný otáznik zatiaľ visí nad prvým trénerom mladších žiakov (Mesto Šaľa U13), opciu na tento post má totiž okres Šaľa. Asistentom bude ďalší bývalý vynikajúci futbalista a dnes mládežnícky tréner Martin Slovák. „Vždy som chcel trénovať výber, bude to pre mňa veľká pocta. Lepšie sa mi pracuje s mládežou ako s dospelými, teším sa na to, že budem mať na starosti deti z celého okresu. Už teraz viem, že s motiváciou nebude najmenší problém,“ vraví šéftréner mládeže v Čeľadiciach, kde takisto robia s najmenšími príkladne.

K zaujímavému mixu príde pri taktovke výberu starších prípravkárov, ostrieľaného odborníka Jána Núdzneho bude dopĺňať kométa na okresnej scéne Roman Hromádka. „Chcem v prvom rade poďakovať za možnosť pôsobiť pri výbere U11, bude pre mňa veľká česť a najmä pocta spolupracovať s pánom Núdznym, ktorý viedol mňa ešte ako žiaka v FC Nitra. Sadneme si spolu a vyberieme to najlepšie, čo máme k dispozícii. Talenty mám u mňa v Cabaji-Čápore, pán Núdzny vedie v Mojmírovciach veľkú nádej slovenského futbalu Maja Henyiga, pár šikovných chlapcov som si všimol aj v ďalších kluboch či už v Dolných Krškanoch alebo aj u Mira Račeka v Bábe. Som si istý, že to bude pre nás všetkých veľký zážitok,“ nechal sa počuť 25-ročný Hromádka, ktorý je veľkou brankárskou oporou siedmoligového A-tímu Cabaja-Čápora a vlani naštartoval v obci obrodu tamojšej mládeže.

A na záver informácia pre nedočkavcov – širšie nominácie by mali byť známe v polovici mája, nasledovať budú tréningy a prípravné zápasy. Na turnaj takéhoto formátu sa predsa necestuje každý deň, mládežníci majú motiváciu ako hrom!

Podobné články

Back to top button
Close