Novinky

Víkendové „kanáre“ Topoľčianok vstúpili do histórie

Topoľčianky patria vo všetkých kategóriách skôr ku priemeru, ale víkend im vyšiel na jednotku.

„Žrebci“ sa môžu pochváliť impozantným skóre z uplynulého kola – žiaci, dorast a muži vyhrali svoje majstrovské zápasy zhodne 6:0! Na niečo podobné sa v najľudnatejšej obci na zlatomoravsku nepamätajú…

Behať? Áno, ale len s loptou
Začnime najmenšími – Tatran cestoval do Sľažian, tabuľkové postavenie favorizovalo domácich. „Súper nastúpil v oklieštenej zostave, bez zraneného najlepšieho hráča Jakuba Nipču a s viacerými malými chlapcami. Ani tréner Sľažian Ivan Kabát pochopiteľne nebol príliš nadšený zo situácie… My sme na ihrisku od prvej minúty dominovali, boli sme lepší vo všetkých herných činnostiach, predovšetkým v rýchlosti a kombinácii,“ hodnotí sobotný duel tréner žiakov Topoľčianok Marián Zlatňanský.
Modro-bieli po piatich jarných kolách nepoznajú premožiteľa, skvelým novoročným maršom sa vyšplhali už na štvrtú priečku. „Je to výsledok dlhodobej práce, v zime sme chodili do telocvične a na tréningoch mám pravidelne cez dvadsať detí. Máme veľa natrénované, chalani majú veľmi dobrú kondičku, pilovali ju však len a len s loptou, ako ma to v Banskej Bystrici naučil pán tréner Benedik . Tvoríme zohratý a spolupatričný kolektív, azda najviac si na jar cením remízu s kvalitnými Nevidzanmi,“ dáva na známosť 44-ročný znalec a fanúšik nemeckého futbalu. Prezradil nám aj mená pilierov tímu, oporných bodov jeho jedenástky. „Rád by som vyzdvihol hlavne Viktora Kapitančíka a Dávida Cigáňa. V marci k nám prišiel brankár Erik Mihál, ktorého na ViOne už nepotrebovali, pochvaľujem si ho,“ vraví odchovanec Calexu Zlaté Moravce a Dukly Banská Bystrica.
Marián Zlatňanský je vo futbalových kruhoch známou „postavičkou“, medzi svojimi zverencami sa teší veľkej obľube. „V Topoľčiankach robím pri mládeži už osemnásť rokov, rukami mi prešla polka dnešného mužského kádra. Ide síce o ťažkú robotu, ale mňa napĺňa a robím ju s láskou, je to pre mňa proste srdcovka,“ sympaticky dodal „Orol“. 

Železná istota Haspru
Topoľčianski dorastenci v sobotu čelili desiatimi Golianovčanom, poltucet do siete rozpadajúceho sa mančaftu sa však zrodil až po hodine hry. „V prvom polčase sa hralo na jednu bránu, hostia sa zatiahli do vlastnej šestnástky, náš prejav bol príliš komplikovaný. Po zmene strán sme zjednodušili hru, snažili sme sa protivníka ubehať, rozšírili ihrisko. Po prvom góle to už bola jasná záležitosť, boli sme oveľa kombinačnejší ako Golianovo,“ vracia sa k stretnutiu tréner víťazného celku Jozef Haspra.
V otázke ťahúňov bol kouč radšej zdržanlivý, no prezradil jednu veľavravnú skutočnosť. „V minulom kole sme vyhrali v Kolíňanoch 9:0 a domáci tréner Patrik Brezina sa mi hneď po zápase zdôveril, že do mužov by zobral hneď piatich našich chlapcov. Ja ich však radšej menovať nebudem, veď viete, ako to s nimi chodí…“ hovorí Haspra a dodáva, že aj on má plné zuby novozavedeného prestupového poriadku. „Veľmi nám sťažuje situáciu, Machulince nám vďaka nemu zobrali troch hráčov. Preto nikdy nevieme, čo príde, či sa nám podarí udržať tých najlepších u nás,“ povzdychol si otec Dávida Haspru, stopéra FC Nitra U16.
A-skupinu VI. dorasteneckej ligy vedú Nevidzany, v tesnom závese im sekundujú Sľažany, Machulince a najnovšie už aj Žitavany, keďže vo veľkom derby uspeli v Machulinciach 4:1. Ako vidí Haspra špicu súťaže? „V Nevidzanoch robia s mládežou dobre, spolupracujú s ViOnom, hrajú krásny technický futbal, naše zápasy proti nim sú vyrovnané a naozaj si ich užívam. Prejav Sľažian je skôr silovejší. Som stopercentne presvedčený o tom, že Nevidzany to už zvládnu a súťaž vyhrajú,“ prognózuje.
V Topoľčiankach to v lete vyzeralo na šestnásťčlenný dorastenecký káder, postupne však hráči odpadávali. „S počtom chalanov nemám problém ani teraz, ťažšie je hlavne motivovať chlapcov. O prvé miesto hrajú iní, ostatným už o vlastne o nič nejde,“ uzavrel náš rozhovor.

Staronová metla dobre metie
Muži Topoľčianok si určite pamätajú aj vydarenejšie sezóny, v zlatomoravskej C-skupine VII. ligy sa motajú na spodných priečkach, boria sa hlavne so slabou tréningovou morálkou. Isto aj to bolo spúšťačom konca trénera Mária Drienovského. „Som aj členom výboru, a keď Drienovský skončil, tak si chlapci na čele s vedúcim mužstva Ľudovítom Magušinom vyžiadali mňa. Dal som sa na to nahovoriť, predseda Samuel Belan zvolal schôdzu a stalo sa,“ opisuje detaily Ján Kocian, ktorý tak do topoľčianskeho trénerského kresla zasadol znovu po troch rokoch. „Mužstvu chýba kondícia, no kvalita nie. Ak by sa chlapci zmobilizovali, tak by si bez problémov uhrali do piateho miesta,“ myslí si 44-ročný chlapík.
Premiéra vyšla Kocianovi na výbornú, Červený Hrádok vyfasoval šesť kusov. „Do polčasu to nevyzeralo na taký debakel, hostia sa snažili, bojovali, boli nebezpeční. Po prestávke sa však ukázala naša kvalita, prelomili sme smolu v koncovke, divákom sa najviac páčili Dubajov gól z dvadsiatich metrov do vinkla a Balčirákov zásah do prázdnej brány, ktorý zakončil krásnu akciu Paťa Meska,“ opisuje chuťovky z gólového filmu.
Podľa Kociana nemajú Topoľčianky minimálne na jednom poste v súťaži konkurenciu. „Brankár Martin Schvarc je najlepším brankárom v lige, má totiž aj perfektnú rozohrávku. Okrem neho by som chcel stavať na skúsených hráčoch ako Kukla, Králik, Nyulassy, Magušin, Fázik, Balčirák a aj Mesko. Talenty máme aj v nižších kategóriách, je to vizitka práce dorasteneckého trénera Jožka Haspru a žiackeho trénera Mariána Zlatňanského,“ zakončil menovec Jána Kociana, niekdajšieho česko-slovenského reprezentanta, futbalistu roku 1990, ktorý sa za úspešnou kariérou zavŕšenou nezabudnuteľným pôsobením v nemeckom St. Pauli, odpichol práve z Topoľčianok.

Na titulnej snímke (zdroj: Facebook) mužstvo žiakov OFK Tatran Topoľčianky.

Podobné články

Back to top button
Close