Novinky

V Hájskom chodia na Calla. Mozog tímu má ligový štart

Loptový kúzelník z Oravy v kariére päťkrát postúpil.

Na našu okresnú scénu sa vkradol nenápadným štýlom, mnohí fanúšikovia sa o ňom dozvedeli až na obľúbenom Vianočnom turnaji, kde futbalistov Hájskeho svojou úchvatnou technikou potiahol z predkvalifikácie do druhého hracieho dňa. Ivan Callo bol v doraste kapitánom Ružomberka, dnes behá po siedmoligových trávnikoch. V Nitre chodili na Moravčíka, v Hájskom chodia na Calla.

Šťastie na postupy
Ivan Callo je z dolnooravskej dedinky Istebné. Lopta mu učarovala odmalička, za žiakov hrával v 7 km vzdialenom Dolnom Kubíne, v šestnástich sa hnedovlasý tvorca hry sťahoval na Liptov. „V doraste som hrával za Ružomberok, bol som kapitánom, s MFK sme po dvadsiatich rokoch postúpili do prvej dorasteneckej ligy,“ spomína na prelom storočí. Dvere do áčkarskej kabíny mal šikovný stredný záložník otvorené dokorán, s mužmi trénoval, v drese Ružomberku má dokonca aj jeden prvoligový štart. „Hrali sme vtedy v Trenčíne, zápas sa skončil 1:1, na ihrisko som šiel v 78. minúte,“ loví v pamäti. Callo vedel, že v prvoligovom ružomberskom áčku nebude jednoduché presadiť sa. Po porade s rodičmi uprednostnil štúdium na vysokej škole v Žiline. „Vrcholového futbalu som sa tak prakticky musel vzdať,“ vraví. V Ružomberku však ešte ostal a s béčkom postúpil do tretej ligy. Hneď dvakrát postúpil aj s Dolným Kubínom – zo štvrtej ligy do tretej a v roku 2006 aj do druhej. Hneď na to ako 23-ročný putoval do Liptovskej Štiavnice s ambíciou pomôcť tímu postúpiť do vytúženej tretej ligy. „Za Liptovskú Štiavnicu som hrával deväť a pol roka, bolo to krásne obdobie. Trénoval nás aj bývalý výborný ružomberský futbalista František Mikuláš, postúpili sme zo štvrtej ligy do tretej,“ hovorí čerstvo 34-ročný usmievavý chlapík, ktorý vo svojej kariére teda až päťkrát postúpil do vyššej súťaže!

Mozog mužstva je pokorný
Ani s pribúdajúcim vekom mu z futbalových kvalít neubúdalo, v Liptovskej Štiavnici bol oporou, kapitánom. Na jar 2016 však predsa zmenil dres, z tretej ligy šiel do siedmej. Za všetkým hľadaj ženu… „Mám priateľku z Hájskeho, sme spolu už vyše tri roky. Aj preto, aby som bol k nej bližšie, som v marci šiel na hosťovanie do Hájskeho. Stále bývam v Dolnom Kubíne, kde aj pracujem, do Hájskeho dochádzam. Prídem v piatok poobede, snažím sa stihnúť tréning, no nie vždy sa mi to aj podarí, cez víkend hrám zápas a na týždeň idem opäť domov. Zvykol som si,“ vysvetľuje.
Hájske sa novej posile potešilo, tréner Gabriel Vrba vnukol Callovi dirigentskú taktovku. „Ivo je priateľský človek bez štipky povýšenectva a vskutku výborný futbalista, akých je v okresných súťažiach málo. Je mozgom mužstva. Pre tím je veľmi dôležité, či v nedeľu hrá alebo nie,“ pochvaľuje si kouč Vrba.

Siedma liga ho prekvapila
V minulom kalendárnom roku dal Callo za „Kepežď“ 15 gólov v 23 zápasoch, s ním v zostave vyhral ŠK už 13 duelov, keby bol zručný špílmacher stále fit, Hájčania by po jeseni boli v tabuľke pravdepodobne vyššie ako na aktuálne siedmom mieste. „Dlho sme sa držali na čele, na konci jesene sme však prehrali štyri z piatich zápasov. Vieme hrať vyrovnanú partiu s každým súperom, naozaj silným protivníkom bola pre nás jedine prvá Veča, na ktorú sme nemali a prehrali 0:2. Doplácame na slabú koncovku, dúfame, že sa to na jar zlepší,“ hodnotí prvú polovicu sezóny A-skupiny VII. ligy. Úroveň futbalu v našej oblasti ho zaujala. „Poznám dedinské súťaže na Orave a musím uznať, že v nitrianskej oblasti sa hrá oveľa technickejší  a aj na pohľad krajší futbal, rýchlejšie sa pracuje s loptou. Level siedmej ligy ma dokonca príjemne prekvapil,“ vyhlásil.

Hviezdil aj v hale
Do povedomia fanúšikov oblastného futbalu a určite aj viacerých skautov sa Ivan Callo  hrubými písmenami zapísal na decembrovom Vianočnom turnaji, jeho perfektné výkony olemovali postup Hájskeho z kvalifikácie do druhého hracieho dňa, v ôsmich zápasoch dal 8 gólov. „Schuti sme si zahrali, je náročné postúpiť z jedného dňa do ďalšieho, ráno vás už bolí celé telo. Obzvlášť keď sa hrá deň po štefanskej zábave, niektorí spoluhráči šli rovno odtiaľ do haly,“ chichúňa sa Callo, pre ktorého to bola premiéra na obľúbenom podujatí. „Vianočný turnaj mal výbornú úroveň a atmosféru, zapôsobil na mňa ako veľmi dobre organizované podujatie,“ dodal na záver ťahúň Hájskeho.

callo2
Ivan Callo v drese Hájskeho na Vianočnom turnaji. Zdroj: MY Nitrianske noviny – Ladislav Odráška.

Na titulnej snímke gólová radosť Ivana Calla na Vianočnom turnaji, celkovo sa tešil v mestskej hale 8-krát. Zdroj: MY Nitrianske noviny – Ladislav Odráška.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close