Novinky

Bodok na obecné slávnosti skolil Vlčany, Lauro sa vrátil ako kráľ

Krajšiu rozprávku by nevymysleli ani Dobšinský s Andersenom. Štefan Lauro tri roky poriadne nehral futbal, teraz sa vrátil a hneď v prvom zápase vystrelil Dolným Obdokovciam nečakané šiestoligové body.

„Hovoril som ako Maďar z kukurice, sformujete to nejako, že?“ zakončil náš 10-minútový rozhovor Štefan Lauro z Dolných Obdokoviec. Pre jeho ochranu – až tak veľa sme formovať nemuseli.

Mal devätnásť, keď sa to stalo. Akurát vyšiel z dorastu, za bodocké áčko hral druhý zápas. Klasický súboj o loptu, neklasický tým, že mu chlapík z Nitrianskych Hrnčiaroviec prerazil koleno z vonkajšej strany, roztrhol vonkajší i predný krížny väz a pochrámal meniskus. „Bol som v nemocnici, povedali mi diagnózu, prišiel som domov a plakal som,“ nesmelo začal Štefan Lauro.

Jeden nešťastný súboj a kariéra nádejného chlapca s minulosťou v ČFK i na Chrenovej (krátko ho skúšal aj FC Nitra) bola takmer v háji. „Nebol som si istý, či sa ešte vôbec vrátim k futbalu, no robil som preto veľa. Aby som nepribral, udržiaval som sa v kondičke, cvičil som, pracoval aspoň na vrchu tela,“ hovorí.
Čas plynul. Z roku boli dva, z dvoch tri, až si konečne obul kopačky. „Mám zoperovaný meniskus a s roztrhnutými väzmi mi doktor dovolil hrať, len ak si dám kolenačku. Keby som išiel na operáciu s väzmi, rok by som bol mimo roboty a to si nemôžem dovoliť. V minulej sezóne som krátko nastúpil, ale premohol ma strach, že čo ak sa mi s kolenom zas niečo stane. Neistotu som prekonal až v toto leto,“ prechádza sa myšlienkami 23-ročný pohoďák. Na začiatku júla prvýkrát vážnejšie otestoval koleno, s partiou kamarátov vyhral turnaj v malom futbale na bodocké hody.

Deň D bol v nedeľu. Dolné Obdokovce mali premiéru v šiestej lige, v prvom kole prišli ambiciózne Vlčany nabité odchovancami Šale, Nitry a Trnavy vedené profitrénerom Pavlom Bartošom. Bodok chcel na obecné slávnosti vyhrať a najviac zo všetkých chcel Štefan Lauro. Povstal z popola ako Fénix v Tajomnej komnate, ako znovuzrodený rozprestrel krídla a po ihrisku doslova lietal. V deviatej minúte zahlavičkoval Kazánov center do sita a v šestnástej si v skrumáži zapol GPS-ko, zorientoval sa ako strelec a razom svietilo 2:0. „Dobre som sa vyspal, veril som si, dal som dva góly, vyhrali sme 2:0. Bolo to krásne. Hrali sme proti veľmi dobrému, výbornému súperovi. Viackrát nás podržal náš nový brankár Peťo Pintér, ukázal, že je posilou. V ťažkom zápase sme splnili cieľ,“ komentuje.

Ako odtrhnutý z reťaze. Nedeľa v Dolných Obdokovciach patrila Štefanovi Laurovi.
Ako odtrhnutý z reťaze. Nedeľa v Dolných Obdokovciach patrila Štefanovi Laurovi.

Keď šiel Lauro štyri minúty pred koncom dole, vytlieskalo ho tristo ľudí. Malo za čo. Koncový hráč sa dobre dopĺňal s podhrotom Tomášom Snopom. Ulahodil aj trénerovi.. „Je naše žihadielko, dobre atakuje, napáda. Proti Vlčanom podal výborný oduševnený výkon, bol nesmierne platným hráčom, dal dva dôležité góly, odohral dobrý zápas. Niekedy však na ňom bol vidieť trojročný deficit, aj preto išiel dole, lebo sa prejavila chýbajúca kondička. No keď bude dlhodobejšie pracovať, získa svoj dobrý štandard,“ povedal nám skúsený kouč Ján Mészáros, ktorý je v BFC druhýkrát v kariére. Bodok už viedol pred jedenástimi rokmi a ešte skôr zaň hral.

Bodočania chcú, aby si ich víťazné pokriky pamätala celá šiesta liga.
Víťazstvo Bodoku nad Vlčanmi bolo prekvapenie prvého kola.

Laurov koncert mal ozvenu široko-ďaleko. Starí Bodočania si o ňom rozprávali po zápase na pive a aj keď sa dnes vidia na ulici, Pištík a jeho monumentálny návrat po troch rokoch je témou číslo jeden. Do nebies ho vynosil aj redaktor MY Nitrianskych novín Ladislav Odráška. „Počul som o tom od kamarátov, že ma napísali ako muža kola. Je to pekné, vážim si to,“ podarene vravel. Noviny inak nekupuje. „Ale určite začnem,“ presvedčivo doplnil Lauro.

Dolné Obdokovce šiesta liga vcucla len kvôli tomu, že Jelenec sa dobrovoľne preradil do siedmej. Počiatočné obavy, či nebude nový kabát zeleno-bielym mužíkom priveľký, no prehlušil ich prekvapujúco excelentný štart. „V lete k nám prišiel nový tréner Ján Mészáros a je výborný! Dáva nám zabrať, tréningy majú hlavu i pätu, klobúk dole pred ním. Určite nechceme vypadnúť, pozeráme hore v tabuľke, cieľ vedenia a aj nás hráčov je skončiť do tretieho miesta. Veríme, že to dokážeme, máme dobrú partiu, ešte by sme ju mali nejako utužiť,“ šibalsky i trúfalo vykladá veľký fanúšik slovenskej repre.

Potleks
Dolné Obdokovce vtrhli do šiestej ligy s vysokými cieľmi.

Na záver sme sa obligátne pýtali na obľúbeného futbalistu. A Štefan Lauro nás prekvapil. „Vzorom som si ja sám o desať rokov,“ sebavedomo zakončil chlapík, ktorému za nezlomnosť musíte držať palce. Bodocká myšička z nory vybehne opäť v nedeľu a keď ju chcete vidieť na vlastné oči, zháňajte partiu na zaujímavú partiu rozbehnuté Dolné Obdokovce – posilnené Lužianky!

Autor: Martin Kilian ml.

Autorom pekných fotiek je Miloš Tigyi.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close