Novinky

Tesárske Mlyňany s Miškovičom ožili. Snom je šiesta liga

Po jedenástich rokoch v siedmej lige sa Tesárske Mlyňany konečne chcú pohnúť. O postupe do šestky sa už hovorí bez zábran.

Dnešné meno dediny je na mape od roku 1960. Vtedy sa Tesáre nad Žitavou a Mlyňany zlúčili. „Ale futbal sa spoločne hrá až od roku 1976, kedy sa Tesáre, ktoré boli vždy o krok vpred a nikdy nevypadli z majstrovstiev okresu, a Mlyňany, ktoré odjakživa hrali druhé husle, spojili do jedného klubu,“ priamo začal manažér Jozef Králik. „Keby Mlyňany neboli také tvrdohlavé, futbal sa mohol zlúčiť aj skôr,“ bez ostychu podotkol mlyniansky rodák.

Ihriská sú teda dve, jedno tam, jedno tam. Využíva sa to v Mlyňanoch. Nik mu nepovie inak ako letisko. Stodesať krát sedemdesiat, veď to o 560 štvorcových metrov prekračuje ligové rozmery. „A bolo ešte väčšie. Bránky sa museli posúvať o dva metre k stredu. Veľké ihrisko bolo vždy našou výhodou, málokto tu vedel vyhrať, doma sme dokázali súpera ubehať,“ vyzdvihol Králik. To ihrisko nie je len veľké, ono je aj výborné! „Máme závlahu, už tri roky sa oň stará Patrik Martinec, bývalý futbalista,“ prezradil Králik. Najhorúcejšia téma sa volá svetelná tabuľa. „Elektrika už je zakopaná, behom roka bude aj tabuľa,“ povedal.

Vstupenky na futbal do Tesárskych Mlynian nezahadzujte. Cez polčas sa vždy vylosuje päť z nich, súťaží sa v triafaní malej bránky. Sranda to chcela, že si kartón piva v piatok vykopal práve hospodár Patrik Martinec.

Dve veľké dediny v jednej, prirátajte susednú Viesku nad Žitavou, kde bol futbal naposledy tak dávno, že si to nepamätá nik. Rovných 2 254 hláv. Tesárske Mlyňany boli teda vždy pojem. Veď na to mali podhubie. „Kedysi sme mali áčko aj béčko dospelých, dorastencov a žiakov, teda šesť mužstiev! Muži v roku 1979 postúpili do piatej ligy juh a začalo najkrajšie obdobie nášho futbalu, s dedinami ako Horná Kráľová, Chrenová, Horné Saliby, Zlaté Klasy či s béčkom Dunajskej Stredy sme hrávali osem rokov,“ previedol nás futbalovou históriou. Dodnes spomínajú na bratov Vladimíra a Ľudovíta Forgáčovcov, tí s loptou snáď už z brucha vyšli, Vlado bol aj kapitánom Calexu Zlaté Moravce, dnes futbalu v obci predseduje jeho syn. A keď na Požitaví poviete meno Štefan Klúčiar, ľudia začnú pomaly básničky skladať. „To bol brankár! Chytal aj za Plastiku Nitra,“ hrdo sa buchol Králik do hrude.

Jozef Králik a prvý dres Tesárskych Mlynian. Dostali ho priamo zo Slovanu Bratislava.
Jozef Králik a prvý dres Tesárskych Mlynian. Dostali ho priamo zo Slovanu Bratislava.

Po revolúcii začal v Tesárskych Mlyňanoch postupný úpadok, viackrát sa vypadlo, realita je, že už jedenásť rokov hrá Slovan len siedmu ligu. „Zlatomoravská siedma liga je dobrá, zaujímavá súťaž. Samé derby, všetci ľudia sa poznajú, chodí veľa divákov. Ale my sa chceme niekam posunúť. Chceme rásť, napredovať. Nabrať novú skúsenosť. Preto je postup do šiestej ligy náš veľký cieľ,“ odhodlane oznamuje predseda Vladimír Forgáč mladší.

VII. liga C sa v lete zreorganizovala na severnú a južnú skupinu. Nabrala na atraktivite. Bežne sa za zabrádliami tiesni cez 150 divákov.
VII. liga C sa v lete zreorganizovala na severnú a južnú skupinu. Nabrala na atraktivite. Bežne sa za zabrádliami tiesni cez 150 divákov.

A kedy, ak nie teraz? Volkovskí dominátori už v šestke sú, Velčice oslabili húfne odchody, Choča by aj mohla ísť hore, ale musela by zložiť mládež, Obyce detto a najväčším súperom Machuliniec sú Machulince. „Každé mužstvo je silné, slabé ani jedno. Z našej južnej skupiny má dobré mužstvo najmä Choča, myslím, že aj Sľažany, ale s tými sme ešte nehrali. Zo severu favorizujem Machulince, určite spravia všetko pre to, aby hrali o špicu, a Obyce, vedia dobre hrať na svojom malom ihrisku,“ stavia terče Forgáč.

Treba povedať, že Tesárske Mlyňany majú na postup aj mužstvo. Dynamický brankár Pavol Frajka, kuchársku čapicu vymieňa za stopérsku Peter Sládek, naľavo nekazí keptejn Matej Hudec, stredový stožiar Stanislav Babocký málokedy nahrá zle, vpredu krátke kroky Juraja Halmeša a najlepší je Marek Meňhart, ľavokrídliak s ťahom na bránu. V južnej skupine to zatiaľ stačilo na 4-0-1 a brutálne skóre 23:4. Zdá sa, že povesť medveďa, ktorý na jeseň spí a na jar všetko rozbíja, je zabudnutá. Tesárskym Mlyňanom sa zrazu darí už hneď od začiatku. Hľadajte za tým trénera. „Peťo Miškovič sa futbalu rozumie, mužstvo prebral v zime, už koncom jari bolo vidno jasné zlepšenie. Dal hre systém, hlavu i pätu. Všetci za ním stojíme,“ dôležito vykladá Forgáč.

Za Tesárske Mlyňany v minulej sezóne chytalo až šesť brankárov. Teraz to vyzerá na jasnú jednotku. Pavol Frajka (32) ťaží z rýchlych reflexov a Slovanu už raz postup do šiestej ligy vychytal. Bolo to v roku 2004.
Za Tesárske Mlyňany v minulej sezóne chytalo až šesť brankárov. Teraz to vyzerá na jasnú jednotku. Pavol Frajka (32) ťaží z rýchlych reflexov a Slovanu už raz k postupu do šiestej ligy pomohol. Bolo to v roku 2004.

Tesárske Mlyňany rúbu aj cez anglické týždne. Naštartovali skvelú pohárovú jazdu. V prvom kole vyliali Jarok, v druhom Močenok, v treťom Janíkovce. V jarnom štvrťfinále ich čakajú Lukáčovce. „Som prekvapený, že sme proti Janíkovciam boli lepším mužstvom, asi k tomu prispela aj maródka súpera, tým však nechcem znižovať náš dobrý výkon. K Poháru sa staviame rovnako ako k ligovým zápasom, nešetríme žiadnych hráčov. Uvidíme, kam až zájdeme,“ pochvaľuje si pohárovú novinku tréner Peter Miškovič.

Petra Miškoviča (36) máme zafixovaného od pôsobenia v kedysi piatoligových Beladiciach, teraz oživil Tesárske Mlyňany. S ním na lavičke má herny prejav takú logiku, až to bije do očí.
Petra Miškoviča (36) máme zafixovaného od pôsobenia v kedysi piatoligových Beladiciach, teraz oživil Tesárske Mlyňany. S ním na lavičke má herny prejav takú logiku, až to bije do očí.

Darí sa nie iba najväčším, ale aj tým „poloväčším“. Dorastenci Tesárskych Mlynian po šedých rokoch vyskočili, zo šiestich kôl vyhrali štyri. Keď ste ich mali za fackovacieho panáka, rýchlo si to v mysli pretrieďte. V bráne poctivec Samo Homola, pred ním Rado Danko, stopér z kremeňa, plus ďalší húževnatci. Mladučká partia sa nebojí nikoho. „Mali sme obavy, či nebudeme musieť dorast zrušiť, no napokon sme nazbierali až dvadsaťdva chalanov z našej dedinky, Slepčian, Novej Vsi nad Žitavou či Beladíc. Konečne pravidelne trénujeme aspoň v pätnástich, chlapci sa potom troška aj boja o miesta, nemusí sa každému ani dres ujsť. Lepšie to vyzerá aj na zápasoch, máme bojovníkov. Som náročný, musíme byť v prvej päťke,“ na margo dorastencov objasňuje ich tréner Stanislav Babocký. Mladíci vidia vo futbale perspektívu – len čo Mário Bošanský, Tomáš Plaštiak a Matej Švába v lete vyšli z dorastu, ihneď ich zapracovali do áčka a prikrmujú ich dobrou minutážou.

Dorastenci naposledy vyhrali na Lapáši 3:0, v nedeľu privítajú Topoľčianky.
Dorastenci naposledy vyhrali na Lapáši 3:0, v nedeľu privítajú Topoľčianky.

V Tesárskych Mlyňanoch sa rozbehli už aj najmenší. Nazbieralo sa pätnásť prípravkárov, zatiaľ hrávajú len prípravné zápasy. „Futbal ich baví, to je hlavné. Ale hľadáme človeka, ktorý by sa im venoval, štyria či piati, čo robíme okolo klubu, na to nestačíme, ja tiež nemám veľa času, ale raz týždenne sa im snažím venovať. Keď pre prípravkárov nájdeme trénera, od budúcej sezóny ich určite prihlásime do Miniligy Miňa Stocha,“ zaprorokoval Babocký a veľavravne dodal: „Je dôležité, aby sme sa v obci vzájomne rešpektovali a navzájom si pomáhali. Potom to pôjde.“

Prípravkári zatiaľ majú len priateľské zápasy, takto pózovali na turnajčeku vo Velčiciach.
Prípravkári zatiaľ majú len priateľské zápasy, takto pózovali na turnajčeku vo Velčiciach.

Futbalom začína žiť aj dedina, nedeľnému vyskrutkovaniu Tekovských Nemiec 8:1 tlieskalo 120 divákov a keby nepršalo, padne aj dvestovka. Tesárske Mlyňany teda túrujú naplno. To sa potom tete Vierke, dlhoročnej hospodárke, najlepšej hospodárke, aj ľahšie vešia.

Vierka Mužíková sa o výstroj futbalistov stará odnepamäti.
Vierka Mužíková sa o výstroj futbalistov stará odnepamäti.

Autor: Martin Kilian ml.

Za pekné fotky ďakujeme Jozefovi Králikovi.

Podobné články

Back to top button
Close