Novinky

V nedeľu Rišňovce verzus Rumanová – vraj ide o všetko

Rumanová bude v nedeľu vyľudnená a populácia Rišňoviec znásobená. Dedina, ktorá prehrá, vyvesí čierne zástavy. 

Rišňovce. Rumanová. Dediny pri sebe, smer Hlohovec. Vedľa Alekšince, Báb. Silný kút. Nielen futbalovo.

Do Rišňoviec sa chodí za základnou školou, do Rumanovej za robotou v Technove, za dobrým futbal tam aj tam. O trošku lepší vždy hrali Rumanovčania, boli aj v piatej lige, ale Rišňovčanov je zas síce o tisíc viac.

Nekoneční rivali sa teraz stretli v šestke. Rišňovce sa do nej vrátili len v lete, Rumanová vlani.

Rišňovce a Rumanová dva mesiace rátali ovečky, len aby im čas prešiel a konečne sa dočkali zápasu zápasov. A tu netreba nič preháňať. Rivalita dýcha dodnes.

V nedeľu je to tu. Tráva zahorí o 14.30 h.

Ölvecký: Rumanová na tom nie je bohvieako kondične
Rišňovčania vleteli do šiestej ligy ako frajeri. Rozstrieľali Lužianky, Golianovo a porazili aj majstra z Klasova. Ale nováčikovskú daň neobišli. Zaplatili ju dvakrát, na rozhorúčených pôdach v Žitavanoch a v Kolíňanoch. „Keby hráme v každom zápase tak, ako s Klasovom, bol by som veľmi spokojný. Podcenili sme hlavne duel v Kolíňanoch, kde sme mali vyhrať. Šiesta liga nie je ťažká, ale je vyrovnaná, favoritom sú Dolné Obdokovce. Ako nováčik sa v nej chceme držať hore, no keď budeme trénovať trikrát do týždňa a počúvať trénera, mohli by sme aj postúpiť do piatej,“ s americkým úsmevom strelil ťahúň Tomáš Ondrejka.
Rišňovské kopačky sa ale už dva týždne len sušia. Na duely s Horným Ohajom a na Chrenovej totiž ihriská vyzerali ako to v Nevidzanoch po dvoch hodinách dažďu. „Sme trochu vykoľajení z rytmu. Body nám chýbajú, dohrávky budú až v zime. Víťazstvo potrebujeme ako soľ,“ nastavuje hlavy svojich bojovníkov tréner Rastislav Ölvecký. Jediný Rumanovčan v rišňovskom košiari.

Rišňovská lavička dáva na nedeľu hlavy dokopy. Rozlúskne Rumanovú?
Rišňovská lavička dáva na nedeľu hlavy dokopy. Rozlúskne Rumanovú?

Nedeľný sviatok je v mysliach už od leta. Každým dňom sa stupňuje. Pravý tlak na prsiach. Rišňovce – Rumanová. „Ide o všetko, musíme vyhrať, tri body musia ostať doma,“ nešetrí rozkazmi Ondrejka. Bude to ring, ring ako Mayweather proti McGregorovi. Nikto nebude čakať na toho druhého, taktizovať. Jazda. „Je to derby, rivalita žije, na ihrisku si to rozdáme. Čakáme veľmi zaujímavý, kvalitný zápas. Rumanovú budeme dostupovať, nedáme jej priestor, musíme pokryť hlavne stred zálohy. Góly dáme po krídlach, kde máme žihadlá Sebíka Grznára a Mira Srnku. Sme si istí, že nás podrží aj brankár Mišo Cicák,“ predpokladá Ondrejka alias „agač“.
Rumanovská hrozba tkvie vo vyrovnanom kádri. Rišňovčania dobre vedia, kde treba postaviť štíty. „Útočník Peťo Daniš stráca v šiestej lige čas, s prehľadom by si uhral aj tretiu, keby chcel,“ myslí si Ondrejka. „Rumanová má individuality, Jana Moravčíka, Riša Konopáska, ktorý hral aj druhú ligu, škoda, že sa takto zakopal, plus nedávno prišiel rýchly Jozef Omelina, keď má deň, ide mu karta, no mená za ňu hrať nebudú. Rumanovčanov som videl v nedeľu, proti Lehote hrali dobre, ale kondične nie sú bohvieakí, na tom možno budeme stavať,“ pridal Ölvecký.
Jedno je isté. „Máme veľa fanúšikov a prehra by bola veľmi zlá. Ťažko by sa mi z domu vychádzalo…“ zakončil Tomáš Ondrejka, chlapisko s rišňovskou krvou. A žiadnou inou.

Rišňovský playboy Tomáš Ondrejka má formu. A aj keď si niekedy troška zareptá, pravého, stredného, ľavého obrancu, pravého, stredného, ľavého záložníka i útočníka zahrá hocikedy a ešte k tomu aj výborne. Univerzál na entú. FOTO: (to).
Rišňovský playboy Tomáš Ondrejka má formu. A aj keď si niekedy troška zareptá, pravého, stredného, ľavého obrancu, pravého, stredného, ľavého záložníka i útočníka zahrá hocikedy a ešte k tomu aj výborne. Univerzál na entú. FOTO: (to).


Varga: Rišňovce budú premotivovanejšie

Rumanová dostala šiestu ligu ako odmenu za bravúrnu predminulú sezónu v sedmičke. Zahajovací ročník strávila v strede, ťahala úspešné i neúspešné série, škrípalo to v obrane, ale prekypovalo v útoku. A fanúšikovia sa už naučili jej kolísajúcu krivku – doma je schopná hocikoho napráskať 6:0, ale minie prečiarknutú tabuľku a škodnosť za znižuje na polovicu. Platí to dodnes: vonku vyhrala (a o to nečakanejšie) len v Kolíňanoch, vo Volkovciach a na Chrenovej jej ruže už nezakvitli. No doma sa nezmiluje nad nikým, do Horného Ohaja, Veľkého Cetína a Lehoty doma pomestila štrnásť kusov! „Doma nám fanúšikovia dávajú silu, vonku to príliš nejde. Vo Volkovciach sme nehrali dobre a na Chrenovej sme sa prispôsobili domácim. Cieľ je prvá šestka, o postupe sa nehovorí,“ zakryl magické spojenie „ideme na postup“ Richard Konopásek. Po konci Ľuboša Vargu hotová páka mužstva, grilmajster stredu poľa.

Richard Konopásek má 33 druholigových štartov za Duslo Šaľa, do Rumanovej prišiel pred rokom aj pol zo štvrtoligového Palárikova.
Richard Konopásek má 33 druholigových štartov za Duslo Šaľa, do Rumanovej prišiel pred rokom aj pol zo štvrtoligového Palárikova.

Sú zápasy, keď ide akákoľvek forma bokom. Je jedno, či sa desať v rade vyhrá, či aj dvadsať po sebe prehrá. Toto je derby. „Máme lepšie mužstvo a vyhráme,“ zhurta to Rišo odpálil. Potom rozmenil na drobné. „Rasťo učí Rišňovčanov technický futbal, my hráme rovnako. Bude to vyrovnaný zápas, klasické vybičované derby, nič si nedarujeme. Nové posily Rišňoviec až tak nepoznám, ale viem, že treba dávať pozor na Tomáša Ondrejku, ten občas dáva góly. Obaja pôjdeme za víťazstvom, z podobných zápasov som zvyknutý aj na tvrdšiu hru. S Rišňovcami je to stále o veľkej rivalite, medzi ich futbalistami nemám ani jedného dobrého kamaráta,“ škerí sa do mikrofónu Konopásek mladší.
Konopásek starší pevnou rukou vedie Rumanovú už dlhé roky. Tí, čo ho poznajú, vedia, že do Rišňoviec neprivedie svojich chlapcov porazenecky, s rečami o tom, ako je bod dobrý a ako bude remíza stačiť. „Je to derby, iný zápas ako tie ostatné. Prídeme s našou hrou, nijak ustráchane. Rišňovce rešpektujeme, budú sa chcieť vytiahnuť. Ale my plánujeme predviesť dobrý futbal a vyhrať,“ porozprával nám Miloš Konopásek.

Obľúbený tréner Miloš Konopásek.. Keď chlapcom namieša víťaznú taktiku, v Rumanovej ho budú nosiť na rukách.
Obľúbený tréner Miloš Konopásek.. Keď chlapcom namieša víťaznú taktiku, v Rumanovej ho budú nosiť na rukách.

Rumanovčania sa hotujú na hromadný výjazd. V nedeľu neostane v dedine ani živej duše. „Väčšie srdiečko budeme mať my, Rišňovčania budú premotivovanejší,“ vidí to manažér Peter Varga. Chlapcom ešte do kabíny odmeny nevypísal. „Snáď niečo bude,“ zarehotal sa „Riči“ Konopásek. My vieme, čo by bodlo. Pondelková dovolenka v Technove, to by sa vyspávalo… „Môžeme snívať,“ dokončil a rozhovor preťal smiech.

Autor: Martin Kilian ml.

FOTO: MY Nitrianske noviny – Ladislav Odráška.

Podobné články

Back to top button
Close