Novinky

Klasov konečne vyhral. Krst štadiónu si zlízli Žitavany

Do futbalu v Klasove za rok naprúdilo 215-tisíc eur, rukolapný dôkaz je brilantný štadión so zázemím ako vystrihnutým z druhej ligy.

Tristodvadsaťdeväť dní. Klasov bol bezmála rok za bezdomovca. „Jedenásť mesiacov sme sa túlali, boli sme ako vandrovníci, ďakujeme Hornoohajčanom, že sme u nich mohli hrávať domáce zápasy. Bez vlastného štadióna to bolo ťažké, napriek tomu sme vyhrali šiestu ligu,“ vypichol kúsok z oddelenia husárskych starosta a predseda futbalu Ján Balázs.

V Klasove doznieva historická sezóna. S hrajúcim trénerom Miroslavom Bradáčom sa vyhrala šiesta liga i Turnaj majstrov. FOTO: MY Nitrianske noviny - Ladislav Odráška.
V Klasove doznieva historická sezóna. S hrajúcim trénerom Miroslavom Bradáčom sa vyhrala šiesta liga i Turnaj majstrov. FOTO: MY Nitrianske noviny – Ladislav Odráška.

Škaredé, pomaly širšie než dlhšie, zdevastované a úzke klasovské ihrisko pripomenú už len fotky. Ján Balázs a jeho ľudia na štadióne boli na štadióne deň čo deň, aby sa dožili toho dňa, keď už nebude chýbať nič. „Do ihriska sme dali 85-tisíc a do šatní 130-tisíc eur. Máme kvalitnú závlahu PERROT, výborný trávnik a šatne ani nehovorím. Veríme, že sa nám zlepšeným zázemím podarí prilákať aj futbalistov väčšieho rangu, pár posíl sa nám už sľúbilo na zimu,“ prezradil Balázs.

Nepoškrvnená budova futbalu. Čistučké šatne, sprchy aj pre domácich, hostí i rozhodcov. A VIP-ka vyzerá takisto fajn.
Nepoškrvnená budova futbalu. Čistučké šatne, sprchy aj pre domácich, hostí i rozhodcov.

Nový stánok mal oficiálnu otváračku v sobotu proti Žitavanom. Starosta vítal vzácnych hostí od poslanca po farára, z vyfintenej klasovskej krásavice bol v šoku každý. „Pre dedinu a futbal je dobrý starosta požehnaním a Klasov presne takéhoto starostu má už desať rokov. Štadión si pamätám ešte ako hráč, s tým dnešným sa to nedá porovnať. Zázemie je tu na úrovni druhej ligy,“ poklonil sa Štefan Korman, predseda ObFZ Nitra, inak aj republikový delegát.

Balázs a Korman prestrihli nad novým ihriskom v Klasove pásku, miestny kaplán ho posvätil a futbal sa mohol začať.
Ján Balázs a Štefan Korman prestrihli nad novým ihriskom v Klasove pásku a keď ho aj kaplán posvätil, futbal sa mohol začať.

Zopár divákov zobrala oberačka, ale i tak sme ich narátali štyristo. Prišli na dobrý futbal a videli výborný! Zápas štrnásteho so šiestym sa roztempoval od začiatku, Žitavany začali ako veľká voda, ale šance prestrelili. Klasov trestal – pravý obranca Adam Fekiač sa vydal opáčiť, aké to je za polkou, nikto si ho priveľmi nevšímal, tak začal konať: postrehol, že brankár hostí Švec stojí akosi viac pri pravej žrdi, tak mu to šuchtavou ľavačkou pichol pri ľavú – 1:0.

Ukrytá ľavačka Fekiača prekvapila všetkých, o to bola radosť Klasova väčšia.
Ukrytá ľavačka Fekiača prekvapila všetkých, o to bola radosť Klasova väčšia.

No rozhneval žitavianskeho obra. Iskráči začali ukazovať svaly. Nájazdy na bránu Klasova, štyri šance, Drienovský nad, M. Kováč nad, Drienovský tyčka, L. Borčin do stredu, posledné dve také tutovice, že to bolo na dvadsať klikov. Ale tá, čo ju mal domáci bijec T. Mikle, tak tá bola tak na tridsať.

Táto Drienovského hlavička skončila tesne nad.
Táto Drienovského hlavička skončila tesne nad.

Druhý polčas nebol iný. Klasov bránil, chcel brejkovať, Žitavany útočili, chceli gólovať. Rozhodovali maličkosti, napríklad aj taká, že z úniku S. Mikleho loptu nechcene rukou priľahol Meliška, penalta, Švec ju Kollárovi uhádol, ale nemilosrdné delo klasovského kulturistu bolo viac – 2:0.

Marek Kollár má v pravačke ekrazit, nové klasovské sito si pri jeho penalte prešlo prvým veľkým testom.
Marek Kollár má v pravačke ekrazit, nové klasovské sito si pri jeho penalte prešlo prvým veľkým testom.

Žitavančania sa ešte viac nasrdili. Tlak sa stupňoval. Gól visel na vlásku, Drienovský dve dobré neumiestnil dobre, Gajdoša zblokol Trungel, bolo to už číre zúfalstvo. Preto keď Sperka v 76. minúte z 22 metrov natiahol do vinkla, neverili takmer nikto, že 24. strela Žitavian naozaj prešla za Trungela – 2:1.

Žitaviansky šperk Marek Sperka pohľadnou šibenicou znížil.
Žitaviansky šperk Marek Sperka pohľadnou šibenicou znížil.

Hostia na koni, domáci psychicky na nule, či zvládnu drvivý nápor, všetci sa pýtali. Zápas sa lámal, kto to vezme na seba? Veľkosť ukázal Klasovčan Kollár – nebojácne sa vydal vpred, za polkou narysoval ideálnu vzdušnú priamku na S. Mikleho, študent matfyzu si ju hneď hodil do rovnice cosinus hlavička, krásny gól, tribúny rúcali hlukové senzory – 3:1. „Marek mi to tam dal, ja som sa už len postavil a trafil to hlavou,“ opisuje lahôdku učený hlavičkár Samuel Mikle, bratislavský vysokoškolák, budúci bankár.

Samuel Mikle nemal na hrote veľa lôpt, ale tú, čo dostal od Kollára v 80. minúte, zakončil ako šestnástkový suverén.
Samuel Mikle nemal na hrote veľa lôpt, ale tú, čo dostal od Kollára v 80. minúte, zakončil ako šestnástkový suverén.

Klasovčania si poriadne odfúkli, keď Milan Kollárik zapískal naposledy a deväťdesiat minút tlaku sa skončilo. „Ťažký zápas, v bráne som mal dosť roboty, Žitavany boli lepšie. Na duel sme sa veľmi tešili, super, že napokon dobre dopadol, ale viac by sedela remíza,“ hodnotil brankár Patrik Trungel. Nad Klasovom pred zápasom visel Damoklov meč. Majstrovi v lete odišli opory Pevala a Bocian do Trstíc, po druhom kole sa zranil Bako. Oslabený MOSAP teda všetko prehrával, nebyť kontumačnej výhry v Lehote, do ôsmeho kola by išiel ako šestnásty zo šestnástich. „Proti Žitavanom bol na nás psychický tlak, museli sme vyhrať, lebo prehier už bolo príliš. Za tri body sme radi, chceme sa vyhupnúť do stredu tabuľky,“ určil si skromný cieľ hrajúci tréner Miroslav Bradáč.

Klasov to doma s vypätím všetkých síl napokon zvládol, šťastne porazil Žitavany a mierne poskočil zo zóny ohrozenia.
Klasov to doma s vypätím všetkých síl napokon zvládol, šťastne porazil Žitavany a mierne poskočil zo zóny ohrozenia.

Po zápase išiel futbal bokom, na pranieri bolo hlavne červeno-biele veľdielo, podával sa perfektný guláš plný mäska pre celú dedinu. Zo super nálady by ste aj kabát ušili. „Domov nám všetkým chýbal, máme krásny štadión,“ jasal Samuel Mikle. „Ďakujeme pánovi starostovi, je tu dušou futbalu, tešíme sa z nového, perfektného ihriska. Dúfame, že sa o nás bude pán starosta starať čo najdlhšie,“ doplnil Bradáč. Bruchá si napráskali i Žitavančania, rečniť sa im moc nechcelo, ale jedno bilo do očí. „Treba pochváliť Klasov, bola tu pekná atmosféra, veľa divákov, príjemná kultúrna akcia a aj ihrisko je dosť slušné,“ vravel mozog Iskry Marek Sperka. Jeho žitavianski spolubojovníci v sobotu len ticho závideli klasovské zázemie. Dožijú sa raz podobného?

Klasov sa radoval, Žitavany banovali, ale výhovorky nehľadali.
Klasov sa radoval, Žitavany banovali, ale výhovorky nehľadali.

V Klasove všetci podávali ruky Františkovi Bielikovi. Nie len tak. Roky tu trénoval, ľudia nezabudli. „Tento krásny štadión, šatne a zázemie sa nedajú porovnať s tým za môjho pôsobenia. Nádhera, čo tu Ján Balázs a ľudia okolo neho spravili. Zápas bol výborný, trošku viac z hry mali hostia, ale chlapci z Klasova dávali góly, pri takejto oslave sa patrí vyhrať domácim,“ rozrečnila sa futbalová osobnosť Vrábeľska.

A keď niečo prednesie Ján Šranko, má to váhu. „Janko, je úžasné, čo si dokázal. Toto je tvoj pomník,“ zaklincoval ódy niekdajší dlhoročný klasovský funkcionár.

FAKTY
KlasovŽitavany 3:1 (1:0).
Góly: 13. Fekiač, 57. Kollár (11 m), 80. S. Mikle – 76. M. Sperka. R M. Kollárik (R. Zorvan, M .Vajzer), ŽK: M. Novotný, Líner, Šovčík, Herda (K), 400 divákov. Strely na bránu: 4 – 15. Strely vedľa: 7 – 11. Rohy: 3 – 5. Ofsajdy: 0 – 4. Fauly: 12 – 15. Držanie lopty (%): 40 – 60.
FC: P. Trungel – A. Fekiač, L. Líner, Ma. Herda, L. Novotný – M. Novotný, P. Šovčík, M. Kollár (90. P. Szalai), P. Klas (87. L. Bennár) – T. Mikle (78. D. Bennár), S. Mikle (89. M. Bradáč). Hrajúci tréner: Miroslav Bradáč.
ISKRA: J. Švec – M. Jakab, J. Debnár, M. Meliška (62. L. Gajdoš), P. Borčin – K. Kováč, M. Sperka, M. Kováč, M. Žiak (72. A. Kováč) – L. Borčin, D. Drienovský. Tréner: Juraj Pindeš.

ĎALŠIE FOTKY
IMG_7460 IMG_7465 IMG_7474 IMG_7478 IMG_7481 IMG_7484 IMG_7501 IMG_7502 IMG_7518 IMG_7529 IMG_7573 IMG_7584 IMG_7598 IMG_7609 IMG_7611 IMG_7635 IMG_7638 IMG_7647 IMG_7653 IMG_7659 IMG_7675 IMG_7686 IMG_7687 IMG_7689 IMG_7691 IMG_7712 IMG_7732 IMG_7739 IMG_7750 IMG_7754 IMG_7766 IMG_7773 IMG_7777 IMG_7778 IMG_7787 IMG_7791 IMG_7795 IMG_7802 IMG_7813 IMG_7820 IMG_7837 IMG_7842 IMG_7845 IMG_7846 IMG_7852

Autor: Martin Kilian ml.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close