Novinky

Zápas jesene Betonáris – Veča sa bude streamovať na internete!

Betonáris a Veča zatiaľ všetko vyhrávajú, súpera si nájdu až v deviatom kole. Galantsko-šalianska siedma liga má v sobotu o 14.30 h na programe obrovský šláger.

Ten príbeh poznáte.

Traja kamaráti Oliver Vágó, Tomáš Čunčík a Matej Szórád si v lete 2014 vymysleli futbalový klub Betonáris Šaľa a prihlásili ho do poslednej ôsmej ligy. Všetci to brali ako vtip, no ružoví panteri prežili prvú sezónu, druhú i tretiu, verejnosť už zbystrila, lebo partia facebookých vládcov hrala pekný futbal. Do štvrtej si zavolali desať posíl z rozpadnutej Kráľovej nad Váhom, účinok sa dostavil hneď. V novej galantsko-šalianskej siedmej lige sú o skóre druhí. Sen? Vraj postup.

Sen je správne slovko. Prvá je totiž Veča a za favorita ju označujú všetci. Sedemtisícová mestská časť Šale má najväčší fanklub široko-ďaleko. Doma chodí tristo, von vždy aspoň sto ultras. Z toho vyplýva, že „lodníci“ hrajú dobrý futbal. Klub obnovili pred šiestimi rokmi a už trikrát boli tretí. Príde úspech teraz?

Sobota bude o to pikantnejšia, že Betonáris začínali práve na večianskom ihrisku.

Glofák varuje pred Vencelom
Betonáris v lete podpísali nových miešačov, rovno desiatich z rozpadnutej Kráľovej nad Váhom. Cement sa teda nakladá hneď lepšie. Otriasajú aj tabuľkou – z ôsmich zápasov vyhrali osem, „Do ligy sme išli s cieľom hrať od zápasu k zápasu, že uvidíme, ako to pôjde. Zatiaľ sa nám darí, ale s cieľmi nepredbiehame, hoci je prirodzené, že by sme radi skončili prví. No favoritom na titul je Veča a karty ešte určite zamieša aj silný Žihárec,“ zamýšľa sa Stanislav Glofák.

Stanislav Glofák (30) má najstabilnejšiu formu z kádra Betonáris, siedma liga mu je malá.
Stanislav Glofák (30) má najstabilnejšiu formu z kádra Betonáris, siedma liga mu je malá.

Líder, vodca, ktorý ako montážna pena zaceľuje stred poľa, to všetko je Stanislav Glofák. Prirátajte výborného brankára Tibora Csimmu, stopéra Andreja Homolu, najlepšieho strelca Erika Moťovského a útočníka z GOAL TRAVEL Jedenástky roka ObFZ Nitra Radovana Hadžu.
S nemenším arzenálom sa však vystatuje aj Veča, napálila už štyridsať gólov. Ale obrana Betonáris je zas najlepšia v súťaži. Typické kto z koho. „Čakám obojstranne útočný futbal. My nastúpime s našou kombinačnou hrou, bojovne a so srdcom, myslím si, že doma potvrdíme dobrú formu, máme viac skúsených hráčov a sme futbalovejší,“ hádže tvrdenia Glofák. Sobotného súpera má v malíčku. „Večania hrajú roky pokope, sú teda zohratí, šikovní. Často ich chodím v nedeľu pozerávať. Najväčší pozor si určite budeme musieť dať na Lacka Vencela, režíruje, rozhadzuje lopty a je aj gólový. Veča má však tiež dobrých krajných behavých záložníkov a silný stred,“ črtá si zostavu „Frodo“.
Stanislav Glofák je štvrtou ligou vybrúsený špílmacher, ešte vlani ju hral za Kolárovo. Po plastike kolena sa na jar išiel len rozohrať k Betonáris, ale zapáčilo sa mu tak veľmi, že v lete odmietol Nesvady či Hornú Kráľovú a ostal. „Pomohol príchod chlapcov z Kráľovej nad Váhom, už na jar sme vlastne spolu aj trénovali. Sme dosť silná partia, klub žije rodinným duchom, sľubujem, že tu minimálne do konca sezóny ostanem,“ zaviazal sa chlap zo Šale. Glofáka registrujeme aj z futsalu. Vlani získal s MFsK Nitra extraligový bronz, teraz nastupuje za Nové Zámky. V piatok ho čaká zápas v Leviciach.

Betonáris Šaľa začínali na Veču, teraz bývajú v Kráľovej nad Váhom. Tunajší fanúšikovia ich už berú za svojich.
Betonáris Šaľa začínali na Veču, teraz bývajú v Kráľovej nad Váhom. Tunajší fanúšikovia ich už berú za svojich.

S Večou hrali Betonáris zatiaľ iba prípraváky a turnaje, v sobotu s ňou zvedú tvrdý boj o lídra siedmej ligy. Ihrisko v Kráľovej nad Váhom tak parádia na prvé súťažné derby. „Tešíme sa, predstavíme nové dresy. Očakáva sa aj viac ako tristo divákov. Máme jednu veľkú novinku, zápas proti Veči budeme streamovať na internete, plus highlighty budú aj na Facebooku. Nech je šláger na úrovni,“ šokoval podpredseda Tomáš Čunčík. Zápas bude fičať na tomto linku: https://mycujoo.tv/fk-betonaris?id=9821

Tabuľka po ôsmom kole. Zdroj: Futbalnet.sk
Tabuľka po ôsmom kole. Zdroj: Futbalnet.sk

Barus: Žiadny betón
Večania opäť kotvia na čele tabuľky. Po ôsmom kole sú stopercentní, na vizitke majú štyridsať gólov (dali ich deviati strelci), najviac si zapísal Tomáš Prílepok, desať. Ale ten bude v sobotu chýbať. Citeľne. „Trochu sa trápime so zraneniami, Prílepok, Špendla a možno ani Lacko nebudú v sobotu hrať. Pán tréner Czuczor bude musieť dumať a zaujímavo to pomiešať,“ oboznamuje nás Martin Barus, stopér a štvrtý rok aj kapitán.

Stredný obranca Martin Barus (31) je opora na zemi i vo vzduchu. Na Veči si ho nevedia vynachváliť.
Stredný obranca Martin Barus (31) je opora na zemi i vo vzduchu. Na Veči si ho nevedia vynachváliť.

Sobotný duel neporazených, šalianska fiesta, zápas jesene, derby. „Je to možno kľúčový súboj, ale neberieme ho ako nejaké veľké derby a zápas jesene, veď duelov bude ešte dosť. Na Betonáris sa pripravujeme ako na každý iný zápas, vôbec nijak špeciálne,“ uzemňuje zarastené libero.
Betonáris sa liga bojí hlavne kvôli desiatim posilám z Kráľovej nad Váhom. Vždy je nablízku nejaká opora, veď BTNRS pracuje s 20-členným kádrom. „V tejto sezóne som ani raz Betonáris nevidel, ale pýtal som sa na nich kamarátov a viem, že majú kvalitu, vzadu je Homola, v strede Glofák, v útoku Hadža a na lavičke kvalitný tréner Ján Chrenko,“ číta súpera.
Tak ako? Gólová prestrelka či taktická vyčkávačka? Možné sú obe, zápasu pomôže, ak Veča pôjde do vedenia, vtedy by mala prísť prehliadka domácej munície. „V útoku sme trošku oslabení, ale kvôli tomu nebudeme betónovať, defenzíva nie je náš štýl. Asi budeme brať aj výsledok 1:0, spoliehame sa na kvalitu Laca Vencela,“ posvietil si na stratégiu Barus.

Ak budú Večania v tomto gólovom priemere pokračovať, za celú sezónu sa trafia 135-krát... FOTO: Peter Prna.
Ak budú Večania v tomto gólovom priemere pokračovať, za celú sezónu sa trafia 135-krát… FOTO: Peter Prna.

Veča patrí k siedmoligovej špičke už nejakú tú sezónku. Ľúbivým futbalom si strhla srdcia fanúšikov, tí sa naučili chodiť na gólové festivaly, fidlikanti ako Tomáš Prílepok, Ladislav Vencel, Miroslav Machálik a najnovšie Tibor Lacko či Peter Hrebík vždy vedia zahrať na príjemnú strunu. Na jar dostali Nové Sady desať a Jarok dvanásť, ale postup z toho nebol. Zas raz. Boli fámy, že ho odmietla kabína. „To určite nie, v minulej sezóne sme prepálili dôležité zápasy s Čakajovcami a Rišňovcami. Po reorganizácii už hráme galantsko-šaliansku súťaž, kvalita síce klesla, ale sú tu derby, má to svoje čaro, keď príde na Selice vyše dvestopäťdesiat divákov. Cieľom je stále postup, my, hráči, ho chceme. Ale rozhodne vedenie,“ zahmlil Barus. „Ak skončíme prví, o postupe sa pobavíme. Chceme hlavne víťaziť,“ pridal predseda Vojtech Halász.

PREDPOKLADANÉ ZOSTAVY:
BETONÁRIS: Tibor Csimma – Tibor Prágai, Andrej Homola, Mário Jurík, Matej Slabecius – Stanislav Glofák, Andrej Práznovský – Erik Moťovský, Pavol Šima, Lukáš Baran – Radoslav Hadža. Tréner: Ján Chrenko.
VEČA: Branislav Pospiš – Patrik Hátas, Martin Barus, Daniel Herceg, Zoltán Legner – Adrián Szabó, Ladislav Vencel, Samuel Ščípa, Miroslav Machálik – Peter Hrebík, Tibor Lacko. Tréner: Jozef Czuczor.

V sobotu v oblasti nie je lepšieho zápasu. Vidíme sa o 14.30 h v Kráľovej nad Váhom!

Autor: Martin Kilian ml.

Na titulke Stanislav Glofák a Martin Barus (FOTO: Peter Prna), niekdajší spoluhráči v šalianskom doraste, dnes rivali na opačných frontoch.

Podobné články

Back to top button
Close