Novinky

Betón Betonáris, Veča bez Vencela ako vlak bez pary

Zápas jesene VII. ligy Galanta-Šaľa: Mário Jurík bol za ministra obrany, Veča si proti nemu nevedela rady, takže Betonáris vyhrali aj deviaty zápas a preskočili ju na čele.

Futbalový klub v Kráľovej nad Váhom v lete po dlhých rokoch zakapal. Ale pomník sa ešte tak celkom nestaval. Desiati hráči totiž išli za nula centov a číro pre radosť hrať za Betonáris Šaľa, ktorý už dva roky hráva v Kráľovej. Aj vďaka nim berú klub troch kamarátov už všetci vážne. Z ôsmich kôl vyhrali osem, ale súťaž im začala až v sobotu, keď v prvom oficiálnom derby prišla prvá Veča – favorit na titul číslo jeden, nadupaný siedmoligový vulkán, 40 gólov na vizitke. Na veľký šláger si Betonáris rozbalili novučičké adidasy a…

Ani tlačiareň to brať nechcela, keď sa zápis robil bez Ladislava Vencela. „Zmiatla nás zostava, s ktorou Veča vyrukovala, pripravovali sme sa na tvorcu hry Lacka Vencela a ten nenastúpil,“ zveril sa nám tréner Betonáris Ján Chrenko. S Vencelom hral v Interi Bratislava. „Mám prasknuté rebrá, vo štvrtok v noci sa mi ozvali veľké bolesti a kamarát ma musel viezť na pohotovosť, kde ma čakalo ďalšie vyšetrenie. Veľmi ma to mrzí, keby som hral, šláger proti Betonáris by možno vyzeral úplne inak,“ skleslo riekol Ladislav Vencel, alfa a omega útoku Veče. V minulej sezóne dal 26 gólov, v tejto zatiaľ päť.

Napriek tomu začala Veča lepšie. Bez rešpektu, s elánom. Rozklepaných Betonáris na desať minút zatlačila. Naľavo lietal Machálik, napravo Hrebík. Fajnovka. Ale keď mal (polozranený) Prílepok rozkrájať chleba, nôž mu ušiel, respektíve mu Csimma vyboxoval tutovku.

Úvod si zarezervovali Večania.
Úvod si zarezervovali Večania.

Betonáris mali vzadu pozičné diery a Veča rýchlo brejkovala. Ale dej sa otočil. Domáci sa chytili nečakaným gólom: Prílepok sa vracal do obrany, na 27 metroch dal lakeť Glofákovi, prvý faul Veče, Práznovský štandardku zarotoval na šestku a Moťovský bol vyššie ako Barus – 1:0. „Hlavičkoval som chrbtom k bráne, loptu som predlžoval za mňa, otočil som sa a zbadal som, že brankár cúva a padá do siete. Už bude dobre, hovoril som si,“ rozpráva o vedúcom góle Erik Moťovský. Ale čo je lepšie ako tisíc slov? Predsa BTNRS TV.

Večiansky nápor preťala až šikovná gólová hlavička Moťovského.
Večiansky nápor preťala až šikovná gólová hlavička Moťovského.

Mužom v ružovom narástlo sebavedomie. Vyrovnali hru a jej ťažisko presunuli do stredu. Lopta lietala zo stranu na strany, no divákov dostali do varu len občasné pološance Šímu či Machálika, po góle volala hlavne Hadžova tyčka z trmy-vrmy.

Prvý polčas sa už dohral za pokojna.
Prvý polčas sa už dohral za pokojna.

Ani po prestávke to nebolo žiadne mega divadlo. Taktika, opatrnosť. Stále 50:50, obrany zavreté, troška lepšie tá domáca. Išlo sa do detailov, vyhrávali osobnosti. Tou bol Glofák! Inteligentne si vypýtal faul od Szabóa, zvreskol až do Váhu a penaltu prešibavo kopol do stredu – 2:0.

Betonáris zlomili Veču Glofákovými skúsenosťami.
Betonáris zlomili Veču Glofákovými skúsenosťami.

Nakopnutí Betonáris si záver postrážili, ba derby mohol v troch šanciach domaľovať Hadža. Veča si vyčerpala vieru, beznádej podčiarkol v poslednej minúte Takács, keď z piatich metrov netrafil odkrytú bránu. „Zápas nám nevyšiel výsledkovo ani herne, aj keď niektoré fázy boli z našej strany celkom slušné. Duel bol herne vyrovnaný, ale naše šance sme nepremenili a dvakrát sme dosť smolne inkasovali. Domáci viac chceli a túžili po víťazstve. Víťazstvo Betonáris je zaslúžené, avšak možno nevyhral lepší, no futbalovo šťastnejší. Naša prehra možno prišla v najnevhodnejší čas, ale zápasov bude ešte veľa,“ pridal svoj pohľad z lavičky tréner hostí Jozef Czuczor. A na jazyk sa mu dostalo aj to hlavné. Všetci predsa videli, že v sobotu bola Veča bez Vencela ako vlak bez pary. „Laco Vencel je tvorca celej našej ofenzívy, veľmi nám chýbal,“ dodal kouč.

Večanov minútu čo minútu dirigoval kapitán Martin Barus. Nestačilo.
Večanov minútu čo minútu dirigoval kapitán a stopér Martin Barus. Nestačilo.

Večania sa mĺkvo pobrali do šatne, Betonáris vytlieskala plná tribúna. „V zápase sme si išli svojou cestou, trošku tam bolo viac bojovnosti ako umenia, výsledok a názov mužstva hovoria za všetko,“ zvrhol to na betón tréner Ján Chrenko. Kolektívna robota jeho chlapcov sa páčila, brankár Csimma má snáď najrýchlejšie nohy z tímu, v obrane dôrazom šíril strach Homola, stred si ojazdil Glofák, hore dobre riešil situácie Moťovský a Hadžu sprevádzala finesa, len mu troška chýbalo šťastie. A MVP zápasu bol stopér Jurík: perfektne čítal súboje, viackrát predskočil útočníkov Veče, ako fréza čistil všetko pred šestnástkou. „Ťažký zápas, nejako sme to zvládli, dôležitú úlohu zohralo naše dobré bránenie, zodpovednosť vzadu. Boli sme kompaktnejší, to asi rozhodlo,“ hovoril Mário Jurík, 24-ročný namakaný obranca, mimochodom rodák z Bánova. Šéfuje najlepšej defenzíve v lige, veď Betonáris majú v kolónke už šesť núl!

Na tribúne sa miesto hľadalo ťažko. Funkcionári Betonáris napočítali vyše štyristo divákov. Historická návšteva!
Na tribúne sa miesto hľadalo ťažko, napočítali sme skoro päťsto divákov. Historická návšteva!

Veči sa zjavil víťazný duch Betonáris, galantsko-šalianska siedma liga má nového lídra. Kam až sa ružoví panteri dohryzú? „My máme za úlohu hrať, cieľ vám musia povedať majitelia,“ vyhovoril sa Chrenko. Tak sme sa na nich obrátili. „Postupu sa nebránime, keby k nemu spelo, bolo by v našich silách spraviť aj mládež,“ prezradil podpredseda Tomáš Čunčík.

Veča ide do Žihárca o štyri týždne, Betonáris o šesť. A stará šalianska pravda káže, že tam vyhrávajú len majstri.

FAKTY
BetonárisVeča 2:0 (1:0).
Góly:
12. Moťovský, 58. Glofák (11 m). R Mi. Kollárik (M. Šinka, J. Hádek), ŽK: Slabecius – Szabó, Barus, Takács, Hanko, 490 divákov. Strely na bránu: 4 – 4. Strely vedľa: 5 – 4. Rohy: 6 – 3. Ofsajdy: 4 – 1. Fauly: 19 – 13. Držanie lopty (%): 50 – 50.
BETONÁRIS: T. Csimma – T. Prágai (90. J. Chrenko), M. Jurík, A. Homola, M. Slabecius – A. Práznovský – M. Chrenko (63. L. Baran), S. Glofák, P. Šíma (90. M. Gubov) – E. Moťovský (87. P. Mikéci), R. Hadža. Hrajúci tréner: Ján Chrenko.
VEČA: B. Pospiš – P. Hátas, M. Barus, M. Okruhlica, Z. Legner (63. J. Benkö) – O. Hanko – P. Hrebík, D. Herceg, M. Machálik – T. Prílepok (74. T. Lacko), A. Szabó (70. M. Takács). Tréner: Jozef Czuczor.

FOTKY
IMG_4606 IMG_4614 IMG_4707 IMG_4717 IMG_4737 IMG_4792 IMG_4872 IMG_4881 IMG_4885 IMG_4892 IMG_4900 IMG_4913 IMG_4918 IMG_4927 IMG_4933 IMG_4969 IMG_4986 IMG_5007 IMG_5025 IMG_5031

Autor: Martin Kilian ml.

Zdroj fotiek ako z inej galaxie: BTNRS.

Podobné články

Back to top button
Close