Novinky

Odkaz zo Žitavian: Sme technickejší než vlani, titul nepustíme

Iskra horí futbalom, stabilizovaným mužom robia skvelú reklamu dorastenci. Mladí Žitavančania bolí na jeseň ako ryby vo vode, futbal kázaný trénerom Schronerom sa páčil, VI. ligu A vedú o tri body pred skúsenejšími Janíkovcami.

V lete vytryskol pod Benátom prestupový gejzír. Traja najlepší dorastenci Machuliniec sa prezliekli do dresu úhlavného rivala. „Nepotešilo nás to, ale prestupový poriadok funguje, ako funguje. Už sme s nimi rátali do mužov, ale zapriali sme im len to najlepšie v novom klube. A myslím si, že s ich odchodmi sme sa popasovali,“ s odstupom času rozoberá machulinský šéf Roman Ondrejka. „Bónu som mal na linke už dávnejšie, v lete som sa ozval aj Pechovi a Kérimu, potrebovali sme do kádru ešte presne troch hráčov a napokon to boli títo. Vďaka ide aj klubu, že doriešil zvyšok prestupu. Chalani po čase zapadli, pochopili, že musia trénovať a myslím si, že teraz sú na niečom inom, ako boli,“ vysvetlil tréner dorastu Žitavian Jan Schroner a odpálil zaujímavú debatu.

Bóna a Pecho sú dvojkou na hrote, Kéri sadol do stredu.
Bóna a Pecho sú dvojkou na hrote, Kéri sadol do stredu.

Z devätnástich prísad bol zrazu chutný kotlík, dvanásť kôl Schroner miešal a napokon uvaril jesenných majstrov. „V lete sme sa učili modernejší futbal, viac držať loptu, kombinovať, byť silnejší na lopte. Nenakopávať, to sa mi nepáči. Trénovali sme trikrát týždenne, priemerne chodilo šestnásť chlapcov,“ prezradil.

V nabitom kádri Žitavian si nikto nedovolí hrať sa na hviezdu.
V nabitom kádri Žitavian si nikto nedovolí hrať sa na hviezdu.

Žitavany šli pevným krokom, zuby si vylámali len na Sľažanoch (0:0) a v Kolíňanoch (3:3), z desiatich výhier sa najviac najedli v Machulinciach, odvekého rivala-kamaráta vycápali 6:1! „Toto derby malo vždy svoj zvláštny náboj, tabuľka ide bokom. Premenili sme tie šance, ktoré sme proti Sľažanom zahodili, bol to jeden z najlepších výkonov, hrali sme ideálne, hoci nie úplne stopercentne,“ pozerá po oblakoch Schroner. Koučuje len tri roky a už si spravil také meno, že ho do svojich trénerských štruktúr zaradil ObFZ Nitra.

Schroner bol asistentom Petra Drahoša pri Výbere ObFZ NKS U17 v Kaposvári.
Schroner bol asistentom Petra Drahoša pri Výbere ObFZ NKS U17 v Kaposvári.

Zlatú skrinku odomkli však hlavne doma s Janíkovcami, zápas jesene bol vyrovnaný, rozdielom bolo napokon umenie Frederika Bónu. „Som objektívny, možno by viac pasovala remíza, bol to vrtkavý zápas. Šance mali obaja, trápil nás brankár hostí, napokon sme vyhrali my,“ vracia sa k šlágru prvého s druhým.

Jeseň v skvelých číslach, skóre prezradilo najlepšiu obranu (53:10), prehra ani jedna, ladné pohyby Patrika Marťáka, Adriána Kériho či Nikolasa Pecha, centre Jakuba Baranca, žitavianske srdiečko Patrika Pecha, Olivera Bukoru či Tomáša Pauloviča, divák si prišiel na svoje. Zdravá je aj kabína, puto tréner – hráči sa umocnilo koncom októbra proti Tesárskym Mlyňanom, chlapci si našli v šatni fungl nové dresy s menovkami! „Na tie výrazy nikdy nezabudnem,“ pousmial sa Schroner a rozkreslil pozadie. „Začalo to na káve u manažéra ‚Jofa‘ Baranca, vložila sa do toho aj moja priateľka Karin a behom pár dní sme už mali aj sponzora. Ruku k dielu priložili tiež rodičia a pekné nové dresy boli na svete,“ hovorí ako o najjednoduchšej veci na svete. Keď sa chce, tak sa dá.

Odmena za jesenný titul.
Odmena za jesenný titul.

Tri body pred Janíkovcami sú málo i veľa, ako cez kopírku stav spred roka – Žitavany tiež vyhrali jeseň, tiež o tri body, ale na jar prehrali v Sľažanoch a titul bol fuč. V piatom jarnom kole ide Iskra do Janíkoviec. Deja vu? „Dúfam, že chlapci sa poučili. Už sme skúsenejší, technickejší než pred rokom či dvoma, teraz už beháme v parku a makáme v príprave, veríme, že titul nám už neujde,“ vypol hruď Jan Schroner. A pridal informáciu večera. „Chceme ísť do piatej ligy,“ vystrelil na bránu. Či dá gól, je vo hviezdach, všetky ambície stoja na janíkovskom 22. apríli…

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Eva Gajdošová Homolová.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close