Novinky

Šípkovú Ruženku na Chrenovej prebúdza Dušan Borko

Hoci sa Chrenovčania z dna VI. ligy neodlepili, zmobilizovali sa na derby s Veľkým Cetínom a v 8. kole vydreli svoje prvé víťazstvo. Šiestim odchovancom FC Nitra v základe už z lavičky velila ikona federálnej Plastiky Dušan Borko.

Keby súpisku Chrenovčanov rozrátate na skúsenosti, dostanete komando. Ibaže krvácajú zo starých rán. Futbalový diabol ich infikoval už pred štyrmi rokmi, keď šokujúco vyleteli z V. ligy Stred a ich tréningová morálka upadla. Po páde z kraja skončili v oblastnej súťaži štvrtí, ôsmi, dvanásti… A po 7 kolách dnešnej sezóny čupeli bez výhry na šestnástom, poslednom mieste.

Klin sa klinom vybíja, povedali si možno funkcionári sídliskového Slovana a k partičke plnej odchovancov FC Nitra (Sailerovci, Penzeš, Krajanec, Bratský, Drotár, Volentier, Galovič) zavolali legendárneho útočníka Plastiky Nitra z 80. rokov. „Tréner Vlado Tatar v posledných mesiacoch dokonca zlepšil tréningovú morálku, lenže stále to nebolo ono. A aj keď sme hrali dobre, nepremieňali sme šance a navyše nás trápili zranenia. Hráčov nemáme prečo vymeniť, skúsili sme zmenu trénera a po viacerých konzultáciách sme sa rozhodli pre Dušana Borka. Ďakujeme Vladovi, že viedol tím od jari, ale potrebovali sme nový impulz,“ vysvetľuje Marek Fuska a jedným dychom vypísal cieľ novému koučovi. „Jednoznačne musíme ujsť z toho ‚svrabu‘, kde sme teraz. Máme na stred tabuľky,“ objasnil člen výboru a vedúci mužstva Fuska.

Marek Fuska (v okuliaroch), strojca prvej zmeny trénera v VI. lige 2018/19.
Marek Fuska (v okuliaroch), strojca prvej zmeny trénera v VI. lige 2018/19.

Sám Dušan Borko stojí pred neľahkou úlohou. Vyženie z kabíny futbalových démonov a vráti Chrenovú tam, kam patrí? „Ja nepozerám na tabuľku. Aspoň prvé tri či štyri týždne nie,“ odstrčil ruky od šestnásteho miesta. „Videl som zápas Chrenovej v Kolíňanoch, na chalanoch som videl kondičné resty, prehra 1:6 ma neodradila, v tejto súťaži je to normálne. Dobrý pocit som mal i z tréningovej morálky, keď sa dajú dohromady niektorí maródi, pôjde to. V mužstve máme hráčov, ktorí majú aj na vyššie súťaže, nemám obavy. Chceme vyhrávať,“ srší optimizmom Dušan Borko. Po 14 rokoch podnikania je opäť vo futbalových kruhov: chrenovskí fanúšikovia tak budú mať ako na tácke 56-gólového strelca z federálnej ligy. V roku 1982 dokonca nastúpil za Československo proti Brazílii. „Bola to príprava na majstrovstvá sveta, hralo sa v Sao Paule, bolo tam asi 110-tisíc divákov… Bránil ma Junior, v strede poľa boli Zico a Socrates, s kariérou sa lúčil Jairzinho. Zážitok na celý život,“ ohuruje spomienkami.

Dušan Borko je stále slávny. V sobotu slávnostne vybral Miloša Šimončiča za postavu zápasu Nitra - Michalovce (2:1).
Dušan Borko je stále slávny. V sobotu slávnostne vybral Miloša Šimončiča za postavu zápasu Nitra – Michalovce (2:1).

Späť do reality: Borkova premiéra na lavičke Chrenovej dopadla na jednotku. Posmelený výhrami 7:0 nad Betonáris Šaľa a 2:0 na Hornom Ohaji prišiel na „Kasíno“ Veľký Cetín, lenže v malom derby mu ruže nekvitli. Chrenovčania spojili sily, na súpisku napísali až päť náhradníkov, najviac za 5 mesiacov. A vyhrali! „Vyrovnaný zápas, zahodili sme vyložené šance, hostia tiež. Dali sme dva góly, súper iba jeden, vyhrali sme zaslúžene. Na chlapcoch bolo vidno túžbu po víťazstve, hrali sme ako jeden tím,“ okomentoval prvú výhru Chrenovčanov v sezóne.

Ak bude Chrenová útočiť na brány súperov ako Borko v najlepších rokoch, chrenovskí skalní sa majú na čo tešiť.
Ak bude Chrenová útočiť na brány ako Borko v najlepších rokoch, skalní budú ako v raji.

Na trase do stredu tabuľky ich preveria práve poslední súperi „Herthy“, čakajú ich výjazdy do Šale k Betonáris a do Vrábeľ na Horný Ohaj. Prebudí sa chrenovská šípková Ruženka z tvrdého spánku?

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Facebook FC Nitra; MY Nitrianske noviny – Martin Kilian, Martin Kilian ml.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close