Novinky

Juraj Kubala dohola? Valec z Hosťoviec uzavrel stávku

Dva góly v derby, muž kola… Juraj Kubala skončil po susedskom derby zasypaný pod hŕbou pochvál. Útočník Hosťoviec je vo forme ako nikdy!

Už nejaký ten čas sa Hosťovce búrlivými vodami VII. ligy C prebíjajú s Jurajom Kubalom pri kormidle. Nedeľu čo nedeľu sú z neho fanúšikovia na kúsky, súperi tiež, ale doslova. Tridsaťročný stopér či útočník si rešpekt na ihrisku spraví raz – dva, navyše stíha páliť ako z dela – v 5 zápasoch strelil 11 gólov! V nedeľu omráčil Lovce dvoma trefami a svoje Hosťovce pevne zacvikol na dôležitom piatom mieste.

Hosťovčana ako repu Juraja Kubalu sme v utorok na obed zastihli v perfektnej nálade. Bodaj by aj nie…

Už ste si zarámovali včerajšie MY Nitrianske noviny?
– Zopár ľudí mi ich už posielalo. Či už rodinní príslušníci, alebo kamaráti, tréner z mladosti na Calexe Miroslav Kováč mi písal gratulačnú esemesku. Ale nezarámoval som si ich… Veď sám som ich ešte nevidel.

Prečo?
– Robím v Nemecku, spolu s bratom Romanom či Maťom Korecom, akurát montujeme drevené debny v Mníchove, preto málokedy hrám dva zápasy po sebe. Keď prídem domov, pozriem si ich.

Keby ste mali muža kola určiť vy, kto by to bol?
– Neviem… Pochvala patrí všetkým, ako tím vyhrávame i prehrávame. No ak jeden, tak Lukáš Ondrejmiška. „Šišo“ to v obrane sekal tak, ako sa patrí.

Hosťovce sa radovali z tretej výhry v sezóne.
Hosťovce sa radovali z tretej výhry v sezóne.

Šatňa vás za mediálnu pozornosť nabetón oberie aj o trenky…
– Ale no, až taká vysoká suma to nebude. Chalanom však rád niečím prispejem. Liter „pálena“ je minimum. Drahšie by bolo, keby som dal hetrik. O ten ma obral tréner Maťo Škula, v 60. minúte šiel dole a ja som musel na stopéra… (smiech)

Pristavme sa ešte pri derby. Lovciam ste vrátili prehru z jari a vyhrali 4:2. Fanúšikom sa teda pokojne môžete pozrieť do očí.
– Jasné. Tešíme sa! Za každú cenu sme chceli vyhrať. Rýchlo sme na nich vyleteli, dali tri góly. Potom to z našej strany trocha utíchlo, Lovce mali asi šesť rohov po sebe, ale chvalabohu sme to ustáli.

Hosťovce – Lovce je derby hádam už od praveku. Škrípe to medzi vami?
– Vôbec! Sme kamaráti, veď s Tomášom Volfom alebo Jankom Martákom sme spolu hrávali za Calex, všetci traja máme rovnako tridsať rokov. Poznám sa aj s predsedom a starostom Ferom Richterom. Voľakedy bývali tieto derby horšie, opýtať by ste sa mali nášho trénera Maťa Škulu. Aj teraz bol hneď po rozohrávke jeden tvrdý zákrok, ale rozhodca (Peter Bernát) si postrážil emócie. A ani my nie sme hlúpi, že by sme si lámali nohy. Veď v pondelky sa chodí do roboty.

Derby pred 200 divákmi poznalo zdravú hranicu.
Derby pred 200 divákmi poznalo zdravú hranicu.

Odveta tradičného derby je 31. marca 2019 v Lovciach. Dáte rivalovi zas dva góly?
– Jasné, trúfam si! Tam to nebude 4:2, ale 2:4 (smiech).

Vtedy by ste už istotne chceli mať zastlané na teplučkom piatom mieste, aby ste v nadstavbe VII. ligy C bojovali o postup a nie o záchranu.
– Určite áno. Sme piati, na štvrté Hostie strácame tri body, veríme si. No Topoľčianky teraz vyhrali, bojím sa, že sa zdvihnú a budú chcieť byť piate. Ale aj tak si myslím, že nás najviac bude trápiť Skýcov. Hrajú zaň skúsení Ľubo Štucika a „Magi“ (Martin Magušin), ten vie dávať góly.

Tabuľka VII. ligy C Sever po 8. kole.
Tabuľka VII. ligy C Sever po 8. kole.

V nedeľu idete do Machuliniec. Ani si nepamätám, kedy ste tam naposledy vyhrali.
– Bude to veľmi ťažký zápas. Nemôžeme dostať gól, budem hrať stopéra. Ideálne by bolo vyhrať 3:1, Maťo Korec by kľudne mohol dať hetrik. Je správny čas tam vyhrať.

Zlatomoravská „druhá trieda“ je na severe i juhu najvyrovnanejšia za posledné roky. Aj odborníci tipujú majstra len s trasľavým hlasom. Kto je váš favorit?
– Najradšej by som povedal, že Hosťovce. Ale budem realista. Čierne Kľačany sú dobré, Machulince a Hostie tiež. Asi jeden z týchto troch. No možno prekvapí Martin nad Žitavou. Uvidíme, tieto štyri tímy sú mi z našej dobrej súťaže sympatické najviac.

VII. liga C je plná zaujímavých zákutí. Kde sa vám hrá najlepšie a kde najhoršie?
– Najlepšie je, keď prší, vtedy sa mi hrá všade dobre. No najlepší trávnik v našej južnej skupine majú asi v Machulinciach, aj prostredie je tam v pohode. A najhoršie ihrisko je na Skýcove. No, hneď po našom… Ale už sa kope studňa, ide sa robiť závlaha, dúfam, že aj naše ihrisko bude konečne nejako vyzerať.

Kubala je srdciar na pohľadanie.
Kubala je srdciar na pohľadanie.

Aký máte dojem z rozhodcov?
– Celkom dobrý. Na mladých vidno, že to chcú niekam dotiahnuť, starší zas majú skúsenosti, napríklad Fero Kunkel je vážny týpek. V pohode nám odpískal zápas aj teraz s Lovcami Peter Bernát. Minule s Martinom sme zas mali Markusa Šinku a bol výborný.

Hosťovce sa roky schovávajú v strede tabuľky. Ďaleko od posledného, ešte ďalej od prvého. Nechceli by ste vystreliť nahor?
– Áno, chceli! Pracujeme na tom. Už teraz máme kvalitné mužstvo, keby sme stredy a piatky normálne trénovali a nehľadali blbé výhovorky, kľudne by sme mohli hrať o prvé miesto. Veľa z našich chalanov by si zahralo aj vyššie súťaže. Veď máme výborného brankára Martina Schvarca, v obrane sú Boris Klocok či Lukáš Ondrejmiška, v strede Martin Skladan, vidno, že dlhé roky hral štvrtú ligu. Aj Paťo Čeliga má rozum i techniku, Aďo Chrenko perfektne centruje a útok máme takisto dobrý. Potrebujeme dvoch hráčov, stopéra a stredného záložníka. Zopár chlapcov sa mi už na budúcu sezónu sľúbilo, ale pokiaľ nebudú potvrdení na Futbalnete, neuverím. Dnes je ťažké niekoho dotiahnuť, mladí hrajú radšej Playstation.

Hosťovce vlani oslavovali 70. výročie futbalu.
Hosťovce vlani oslavovali 70. výročie futbalu.

Hosťovce sú známe dobrou náladou v kabíne. Býva v nej po výhrach tekuto?
– Pravdaže! Aj po tréningoch občas… Niekedy končíme v piatok o polnoci a brzdíme v nedeľu na zápase. (smiech) Partiu vedie Maťo Skladan, Paľo Kliman je tiež šoumen. Jediný abstinent je Aďo Chrenko, vynahrádza to super hláškami.

Vaša dedinka má len 759 obyvateľov, komu vďačíte, že sa u vás stále drží futbalová tradícia?
– V prvom rade máme výborného predsedu Mira Drahoša, toho treba vyzdvihnúť. Náš Obecný futbalový klub osem rokov nedostal od obce ani korunu, ľudia z výboru museli zháňať peniaze sami, teraz je to lepšie.

Inak, nemáte životnú formu? V 5 zápasoch ste strelili 11 gólov!
– Jedenásť hlavne preto, lebo hrávam v útoku a predtým som dlhé roky bol v obrane. Vzadu ma to však prestalo baviť, spomenul som si, ako som v Calexe a ViOne hrával za mladi útočníka a šiel dopredu. Zatiaľ to mi to páli, musím si zaklopať. Góly venujem manželke Lucke a dcérke Márii Sáre.

Láka vás aj koruna strelcov?
– Jasné, každý deň pozerám poradie. Je tam „Galo“ (Juraj Valent) z Martina, Švec z Čiernych Kľačian, Tóthovci a Kukučka z Neveríc, všetko dobrí hráči. Tí však môžu dať Choči gólov, koľko len chcú, chodia si po ne ako do chladničky… Ale dali ich férovo, zaslúžia si ich, nehnevám sa. Myslím si, že najlepším strelcom bude Lukáš Švec, „Žuňovi“ to prajem.

Aktuálne poradie strelcov VII. ligy C.
Aktuálne poradie strelcov VII. ligy C.

Stavíte sa? Keď budete najlepší strelec, pôjdete dohola?
– Fúha… Príliš tomu neverím. Ale môže byť. Keď budem najlepší strelec, pôjdem dohola, ale ostriháte ma vy.

Ja?
„Jasné!“

Beriem.
„Teším sa. (smiech)“

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Adam Ferenc; Patrik Gahýr; Futbalnet.sk

 

Podobné články

Back to top button
Close