Novinky

Dorastenci Nededu valcujú. Kto je najlepší? Tréner Vlčan vie presne

Osemnásti na tréningu a priemer 5 gólov na zápas? Tréner Ľudovít Vlčan pyšne predstavuje talenty z Nededu.

„Lepšie mužstvo som nevidel,“ gúľal očami Roman Hromádka, tréner dorastencov Cabaja-Čápora. Jeho chlapci schytali od Nededu 1:5 a môžu sa postaviť do radu vedľa Trnovca nad Váhom, Hornej Kráľovej, Rišňoviec, Kráľovej nad Váhom, Branču a Veľkého Zálužia, ktorým takisto červeno – biela lavína pokazila víkend.

Nuž, VI. liga B U19 je po jeseni korisťou Nededu. V najjužnejšej dedinke Oblastného futbalového zväzu v Nitre sa stará o dorastencov Ľudovít Vlčan: dva roky trénoval susedné Vlčany, v lete nahradil v Nedede Gyulu Fördösa a chlapcov infikoval túžbou po víťazstvách.

Remíza 1:1 v derby s Vlčanmi, inak 9 výhier obalených v skóre 49:3, priemer 5 gólov na zápas! Čo viac ste si mohli po jeseni priať? – spýtali sme sa Ľudovíta Vlčana, trénera FC Neded U19
– Som spokojný, veľmi. Ale ja som očakával, že budeme hrať vysoko. Veď zo základnej zostavy z minulej sezóny ostali štyria hráči, navyše prišli šiesti žiaci, ktorí vyhrali svoju súťaž. Mám kvalitných hráčov, musím priznať, že hrajú dobre.

Čiže ste mali majstrovské ambície. Koho ste sa pasovali za favorita?
– Veľmi dobre sme vedeli o Vlčanoch. Je to dedinka spojená s tou našou, pretekáme sa s ňou, Neded – Vlčany bolo vždy derby. Aj naši chalani sa poznajú s vlčianskymi, teší ich, že sú pred nimi v tabuľke.

Hoci ste ani jeden zápas nevyhrali dvojciferne, rozdávali ste debakle. Na výhru ste sa nadreli leda tak v Tešedíkove (3:2). Ktorý výkon bol najlepší?
– Myslím si, že v Cabaji-Čápore, kde sme vyhrali 5:1, sme hrali úplne vynikajúco. O Cabaji-Čápore je známe, že má mladé a dobré mužstvo, my sme ho však predčili, každý náš hráč hral výborne a v sumáre sme hrali úplne vynikajúco. Na nášho stopéra Zsolta Károlyho bola radosť sa pozerať. Vlastne ako vždy.

Naopak, bol už aj zápas, po ktorom ste chalanov nepochválili?
– Asi ten posledný. Hoci sme vo Veľkom Záluží vyhrali 4:0, kľudne sme mohli dať šestnásť gólov, veď domácich bolo iba desať. Nehrali sme tak, ako sme mohli, zahadzovali sme šance.

Váš kapitán Zsolt Károly má plnú minutáž, je vašou predĺženou rukou?
– Jasné. Zahral by aj vpredu, ale ja ho potrebujem vzadu. Podľa mňa je to nielen najlepší stopér, ale aj najlepší hráč celej súťaže. Patrí aj do výberu. Je rozumný, má dobrú hlavu, vie, čo má na ihrisku robiť, neodkopáva lopty. Pomáhajú mu tréningy s áčkom. Mohol by byť ešte lepší, keby nebýval často chorý.

Kto z kabíny si ešte zaslúži pochvalu?
– Istotne Dominik Farkas, najlepší strelec Sebo Kocsis alebo Imrich Sántha. Ja by som však mohol pochváliť každého.

Pokiaľ 7. apríla privítate Tešedíkovo, čaká vás polročná prestávka. Čo všetko by ste chceli v zime stihnúť?
– Máme dobrú telocvičňu, ak nebudeme práve v nej, tak budeme ladiť kondičku pri Váhu. Máme tam násyp, kde sa dá behať hore – dole.

Bude vám záležať na dobrej tréningovej morálke, že?
– Áno, určite. Ale nebojím sa o ňu. Chalani chodia v dobrom počte, minule ich bolo na tréningu osemnásť. Často mám problém, koho postavím do základnej zostavy.

Nelákajú vás halové turnaje? Ani si nepamätáme, kedy naposledy hral Neded na PP Invest Cupe, najväčšom dorasteneckom turnaji na Slovensku…
– Na PP Invest Cupe som bol minule s Vlčančanmi, skúsim presvedčiť aj chalanov z Nededa. Určite by som chcel ísť. S týmto mužstvom sa nebojím o dobrý výsledok, určite by sme voľačo uhrali.

Úspešní dorastenci Nededu.
Úspešní dorastenci Nededu.

Aká bude jar? Majstrom ešte určite nie ste…
– Prvé dva zápasy sú kľúčové. Ideme do Tešedíkova a potom do Vlčian. Trúfam si povedať, že keď tieto duely vyhráme, už nebudeme mať súperov.

Škoda, že Neded svojich odchovancov v štvrtej lige príliš nestavia, nie?
– Práveže je to už lepšie ako voľakedy. Keď áčko hrávalo tretiu ligu, dorastenci sa doň nevedeli dostať. Teraz hrá štvrtú a je to lepšie. Cítiť, že klubu záleží na tom, aby hrali domáci. Aj naši dorastenci teda majú motiváciu hrať za mužov.

Dorast Nededu sme roky poznali z krajských súťaží. Majú títo vaši chalani na postup?
– Určite áno. V klube sme sa už na túto tému bavili, padol názor, že by sme radšej mali ostať v šiestej lige, lebo sa menej cestuje. Ale na druhej strane – piata liga je istotne lepšie a nestane sa tam situácia, aká sa nám stala minule: Selice k nám ani neprišli…

Inak, aká ste partia? Kto je zabávač číslo jeden?
– Skvelá! Všetci chalani sú kamaráti na ihrisku aj mimo neho, chodia spolu von. Stále sa na niečom smejeme, srandisti sú hlavne Sebastián Kocsis a Zsolt Károly.

Vypísali ste už za zlato v VI. lige B nejakú odmenu?
– Vedenie nám za jesenný titul sľúbilo teplákové súpravy, teraz sa riešia lopty a nové dresy aj s menovkami. A keď aj po voľbách ostane starosta Štefan Jancsó, možno pôjdeme na sústredenie.

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Milan Pospiš.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close