Novinky

Zlatý cval Jelenca riadi šéf jazdnej polície

Keby uhorskí šľachtici Forgáčovci videli, ako krásne na jeseň kopali do lopty ich poddaní, od radosti by ich aj zlatom obsypali. Futbalisti Jelenca vyhrali 12 zo 14 zápasov, čiže predseda Henrich Richter spokojne necháva kopačky v šatni a kuje pikle na zlato, aké nemali v rukách ani tristo rokov mŕtvi hradní páni – pohár pre majstra 7. ligy B Oblastného futbalového zväzu (ObFZ) v Nitre.

Jelenecké víno, aké vraj mával rád i slávny spevák Karol Duchoň, tieklo na jeseň z každého kohútika v 2-tisícovej dedine. Bodaj by nie, keď sa futbalová družina na po polke 7. ligy B usmieva na svojich náročných fanúšikov z prvého miesta! Ba čo viac, na Štadióne Adama Nagya sa darí aj mládeži, a preto sa prvému mužovi klubu hovorí uvoľnene. Henrich Richter dokonca prezradil, čo ho mimo futbalu napĺňa už 20 rokov.

Z extrému do extrému

Užíva si život! Radosť mu robí dcérka Nela, v Jelenci ho zvolili za poslanca a keď príde reč na futbal, oči sa mu zapália hrdosťou. „Futbal za Jelenec hrám 26 rokov a nikdy sme nemali tak slabú jar, ako teraz. Padli sme na úplne dno. To nemôže byť, aby dedina s takou futbalovou históriou ako my mala ledva jedenásť futbalistov. V lete si však chlapci vstúpili do svedomia, začali poriadne trénovať, impulzom pre všetkých boli posily ‚Sova‘ (Martin Szombat) a Tibor (Hamara) a po jeseni sme prví. Takže som nadpriemerne spokojný,“ na jeden nádych spustil Henrich Richter.

Jelenec slávil polzlato v šatni v Nitrianskych Hrnčiarovciach.
Jelenec slávil polzlato v šatni v Nitrianskych Hrnčiarovciach.

Po ôsmej výhre v sérii sa tréner Juraj Ágh nadchýnal, že Jelenec nemá slabého hráča. No v dostihoch o jesenný titul mal aj šťastie, že sa mu nevypomstili prehry na druhej Dyčke a v treťom Branči. „Favoritom na titul je Branč, myslel som si, že s takým mužstvom nestratí ani bod. My sa tešíme, že súťaž je zamotaná. O postupe nerozprávame, ale keby sme vyhrali súťaž, som za,“ dobrovoľne prešiel šéf žlto-modrých k pálčivej téme.

Tí, čo hýbu nitkami: zľava strelec Szombat, predseda Richter, tréner Ágh, starosta Ivan Varga.
Tí, čo hýbu nitkami: zľava strelec Szombat, predseda Richter, tréner Ágh, starosta Ivan Varga.

Keď Jelenec naposledy postúpil do 6. ligy (2015), na svedomí to mal mimoriadne uznávaný kouč Andrej Štefanka. „Vtedy sme boli rovnako super partia ako teraz. Videl som to aj na našom ukončení sezóny. Všetci sme sa bavili, nič nebolo silené. Chalani z ničoho nič vyhadzovali do vzduchu trénera Jura Ágha aj najlepšieho strelca Sovu, to sa mi páčilo,“ vypichol 42-ročný predseda či krajný obranca.

Jelenec Jelenčanom!

Súdiac z Richterovej eufórie nič krajšie nejestvuje. A predsa! Na rovnakej adrese. Lebo aby dnešní jesenní majstri z Jelenca neboli poslednými, v tieni tribečského lesu rastie nová generácia. Markus Šinka a Marián Franko totiž trénujú asi 40 detí v mládežníckych tímoch U9, U11 a U13. „Verím, že raz budeme mať aj žiakov a dorast, teda päť mládežníckych družstiev. To nie je hocikde,“ upozornil. „Je to úžasné! Teším sa z našich chalanov, že to ťahajú s deckami, pomáha im ešte Aďo Kukučka. Stojí ich to veľa času a úsilia a ani nehovorím, koľko nervov, ale robiť s mládežou má zmysel. Rastú nám talenty, stoja pri nich aj rodičia, funguje to a dúfam, že to ešte dlho bude fungovať. Snívam o tom, že raz budú hrať za Jelenec iba Jelenčania,“ vraví.

Mládež Jelenca sa chystá na sústredenie do Nízkych Tatier.
Mládež Jelenca sa chystá na sústredenie do Nízkych Tatier.

Láska menom kone

Že predsedom FC Jelenec je Henrich Richter, raz-dva nájdete hocikde. Ale ak vás zaujíma, čo robí, ak práve nerieši futbalové otázky pod hradom Gýmeš, kliknite si na web Ministerstva vnútra.

„Som vedúci oddelenia jazdnej polície Bratislava,“ predstavil sa vetou, akú povedal asi miliónkrát v živote. Ono za 20 rokov… „Koňa som prvýkrát videl práve v roku 1998, keď som nastúpil do mojej dnešnej roboty. Ak je nejaký rizikový zápas v Trnave či Žiline alebo demonštrácia v Bratislave, objednávky na policajtov na koňoch chodia mne do kancelárie. Ja potom určujem, kto kam pôjde. Občas sadnem na koňa aj ja, nedávno na poľských hraniciach. V mojej práci som sa našiel, je to vysnívaný džob,“ mäkne zo svojho povolania.

Richter na tátošoch: vľavo v Podbanskom, vpravo v Topoľčiankach.
Richter na tátošoch: vľavo v Podbanskom, vpravo v Topoľčiankach.

Z pikošiek by mohol napísať knihu. „Akurát som v Auparku stretol herca Vlada Kobielskeho a hneď sa ma pýtal, či mu v lete v Tatrách zase povodím decká na koňoch. Hovorím, je to vďačná robota, ľudia sú radi, keď vidia policajtov na týchto zvieratách,“ opisuje Henrich Richter.

Keby tak bol vo futbale rovnaký frajer ako v konskej brandži… „Tak by sme hrali prvú ligu!“ s úsmevom sa zasníval predseda jesenného kráľa 7. ligy B.

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Facebook FC Jelenec; archív (HR).

Podobné články

Back to top button
Close