Novinky

Kanonier Fuska strieľa v doraste gól každých 19 minút

„Chalani, pozor na deviatku!“ Tak znie asi najpoužívanejší taktický pokyn trénerov v dorasteneckej V. lige Stred. Meno Matej Fuska ohýbajú vo všetkých pádoch.
Zdevastoval už nejednu obranu. Jeho koncovka sa zväčša nedá predvídať. Ubrániť ho sa rovná umeniu. Hrá si svoju vlastnú súťaž, v deviatich zápasoch nastrieľal ťažko uveriteľných 31 gólov.
A to len trikrát bol na ihrisku až do záverečného hvizdu. Dokopy v deviatich dueloch odohral 601 minút z 810 možných, keďže neraz ho tréner stiahol z trávniku za rozhodnutého stavu. Veď aký by to malo zmysel? Posúďte sami – Nededu dal za 39 minút 5 gólov, rovnako aj Janíkovciam, tým však „až“ za hodinu hry. A sieť Bojnej, ktorá bola rada, že sa vôbec zišla na zápas (hrala o deviatich), napol za 62 minút osemkrát. A matematické okienko zavŕšime tou najpozoruhodnejšou informáciou – každý horší počtár si hravo vypočíta, že z presného zásahu sa Matej Fuska teší v priemere každých devätnásť minút…

Lákalo ho zahraničie
Matej sa gólmi ešte „nepresýtil“, ich strieľanie ho stále napĺňa. „Určite ma to stále baví. Každý gól ma posúva ďalej,“ začal najlepší strelec dorasteneckej V. ligy Stred. Prakticky v každom zápase svojho mužstva vytvára rozdiel medzi Zbehami a súperom. Nebezpečné duo tvorí s Martinom Mikulom, na pozore sa pred nimi musí mať každá dorastenecká defenzíva.  „Prihrávkami ma zásobuje celý tím, ale najčastejšie práve Martin,“ vzdal hold mančaftu, ktorý vedie jeho otec Daniel Fuska. Matej svojím spôsobom „dopláca“ na tolerantnosť Zbehov voči súperom, často z trávniku odchádza už za rozhodnutého stavu. „Je pravda, že ma to niekedy mrzí. Na druhej strane, som rád, keď si zahrajú aj druhí,“ skromne komentuje talentovaný futbalista, ročník narodenia 1997.
Už v predchádzajúcej sezóne naskočil aj do seniorského kolotoča. V rovnomennej súťaži sa uviedol viac než solídnym dojmom, do listiny strelcov sa zapísal trinásťkrát a Zbehom pomohol k šiestemu miestu. „V obidvoch kategóriách ma futbal baví rovnako. Seniorské zápasy mi však dajú viac skúseností ako tie dorastenecké, to je jasné. Hrá sa tam rýchlejší futbal, protivníci sú lepšie stavaní,“ porovnáva 18-ročný tínedžer.
Útočník strávil veľkú časť mládežníckych čias pod Zoborom, do sedemnástich rokov hrával za FC Nitra. V marci minulého roku sa však upísal Zbehom, čím prestúpil z prvej dorasteneckej ligy až do piatej. „Cítil som, že je čas na odchod. Nehrával som tam ani vyslovene pravidelne, niekedy som nastúpil, inokedy len striedal,“ dotkol sa možnej príčiny odchodu.
Skúšal to na známych futbalových adresách, vo vtedy nemeckom druholigovom klube (dnes už treťoligovom) FC Erzgebirge Aue i Slovane Bratislava, no nepochodil.  „Na oboch skúškach sa mi príliš nedarilo, kluby som asi nepresvedčil. Chcel som skúsiť zahraničie, žiaľ, nevyšlo mi to. Možno sa mi to podarí neskôr – láka ma aj Rakúsko,“ načrtol svoju futbalovú budúcnosť študent štvrtého ročníka SSOŠ Animus v Nitre.

Mészáros: Chýba mu pracovitosť
Slovo sme dali aj Jánovi Mészárosovi, trénerovi A-mužstva TJ Slovan Zbehy. „,Podáva také výkony, akými sa zvyknú mladí hráči prezentovať, teda striedavé. Raz hrá lepšie, raz horšie. V sobotu hrá za dorastencov a v nedeľu za seniorov, aj preto u mňa v áčku nevydrží na trávniku celý zápas. Prejavuje sa u neho kondičný deficit. V prvom tíme sa nestratí, určite má kvalitu na to, aby pravidelne hrával a bol preň prínosom,“ charakterizuje Mateja Fusku. V tom, kde má najväčšie rezervy, má jasno. „Je jasné, že má futbalový talent väčší ako ostatní. Z jeho strany mi však chýba väčšie chcenie. Jeho budúcnosť závisí len od neho, od jeho prístupu k futbalu,“ uzavrel náš rozhovor 51-ročný odborník.

Na titulnej snímke (jej autorom je redaktor MY Nitrianskych novín Martin Kilian) 18-ročný dorastenec TJ Slovan Zbehy Matej Fuska.

Podobné články

Back to top button
Close