NovinkyPP Invest Cup

Zlatomoravčania oslňujú, baráž PP Invest Cupu v ich réžii

Čím to je, čím to je? Text známej slovenskej piesne sa dokonale hodí k zaujímavému konštatovaniu – na oblastné výslnie sa čím ďalej tým viac derú zlatomoravské celky.


Sobotňajšie dorastenecké konfrontácie na baráži PP Investu Cupu ukázali, že futbal v tejto kategórii sa stále viac vyrovnáva. Vyslovených debaklov bolo ako maku, na ich spočítanie by vám stačila jedna ruka. Za všetko vraví fakt, že ani jeden celok nedokázal vyhrať všetky štyri zápasy v skupine.
Debatovalo sa však predovšetkým o víťazoch kvalifikačných skupín – každý z nich má v  menovateli okres Zlaté Moravce…

Úspechy na rôznych frontoch
Skúsme si v rýchlosti zrekapitulovať úspechy zlatomoravských klubov v pôsobnosti ObFZ Nitra v poslednom období.
Minulý ročník šiestej ligy mužov s osembodovým náskokom ovládli Nevidzany, ktorých mládežnícke mužstvá zbierajú trofeje ako na bežiacom páse – žiaci azda ani nepoznajú horkosť porážky, vo vitríne sa im ligocú Pohár ACT a Pohár Ľubomíra Moravčíka. Príznačné je, že finále najprestížnejšieho regionálneho žiackeho turnaja o Pohár firmy ACT bolo čisto zlatomoravské – Žitavany v ňom však neuspeli, mladí Nevidzančania mali lepšie nervy na pokutových kopoch. Nezabúdajme ani na to, že starší žiaci ViOnu Zlaté Moravce sa vlani prebojovali do prvej ligy.
Poďme k dorastu – mladí Machulinčania síce s „áčkom“ v júni z posledného miesta vypadli z najvyššej súťaže, ale na dorasteneckom fóre žali úspechy – na minuloročnom PP Invest Cupe obsadili skvelé tretie miesto a futbalová verejnosť objavila talent Jozefa Ondrejku.
Práve o obľúbenom halovom turnaji bude reč v nasledujúcich riadkoch. To, že zo štyroch kvalifikačných skupín postúpili na hlavný turnaj štyri zlatomoravské mužstvá, už predsa nemôže byť náhoda.

Lukáč s obavami
Otváracou kvalifikačnou skupinou prebehli Machulinčania až na úvodnú remízu s Kynekom ako nôž maslom. V ofenzíve ich ťahali predovšetkým zohratí Daniel Kordoš, Christián Beňo, Andrej Žemberi a Peter Demiger, no istotu mali, aspoň rečou papiera, aj medzi troma žrďami – Martin Červený za svoj chrbát pustili len tri lopty, teda spolu s nevidzanským gólmanom Matúšom Laurincom inkasovali najmenej spomedzi všetkých brankárov kvalifikácie. „Mám päť veľmi dobrých technicky vyzretých hráčov, silných na lopte a dôrazní v súbojoch, ale nedokážeme ich adekvátne nahradiť chlapcami z lavičky. Ofenzíva nám ide lepšie ako defenzíva, v obrane máme ešte rezervy,“ komentuje tréner machulinských dorastencov Miloš Lukáč, ktorého zverenci sa na hlavnom turnaji v skupine stretnú s Ivankou pri Nitre, Čeľadicami a Močenkom. „Kvalifikáciou sme až na zaváhanie s Kynekom prešli len s víťazstvami, na hlavnom turnaji to však už bude o inom. Svojim chlapcom verím, ale neviem, či budú v hale medzi silnejšími súpermi stíhať. Bude to ťažké, no určite sa pobijeme o čo najlepšie umiestnenie,“ vraví s viditeľnými obavami Lukáč. 

Schroner: Mali sme aj šťastie
Druhú raňajšiu „grupu“ ovládli Žitavany, odkiaľ je to zo spomínaných Machuliniec na skok.
Dorastenci ŠK síce začali prestrelkou s Trnovcom nad Váhom, ktorá nepoznala víťaza (4:4), ale do pohody sa dostali dvojgólovým víťazstvom proti Mojmírovcami a dôležitý triumf s Golianovom im vystrelil Andrej Kováč. V poslednej sekunde! „Bolo to úžasné! V tom zápase sme síce zahodili viacero šancí, no napokon nám to padlo vtedy, keď brankár súpera nastrelil nášho hráča, dôležité bolo však aj naše presovanie,“ vraví tréner Ján Schroner. O postupe do hlavného hracieho dňa Žitavančania definitívne rozhodli v dramatickom súboji s Čechyncami. Bolo že to radosti… „Chalani bojovali, nezľakli sa súperov a napokon aj postúpili. Musím však priznať, že sme párkrát mali aj šťastie, no spoliehali sme sa na našu dobrú efektivitu,“ dodal kouč. 

Nevidzany si veria
Tretiu H-skupinu opanovali dorastenci Nevidzian. Kto by však predpokladal po ich neočakávanej prehre s Lužiankami v ich prvom dueli skupiny? „Podcenili sme súpera, nerátal som s tým, že hneď prvý zápas nezvládneme. Chalanom som v šatni hovoril, že môžeme postúpiť len vtedy, keď ďalšie tri zápasy vyhráme a Lužianky zaváhajú,“ priznáva tréner Peter Drahoš. Stalo sa. Nevidzančania sa z porážky spamätali a vo veľkom štýle „pretancovali“ cez nasledujúce tri duely, pričom zvládli aj záverečné „kto z koho“ proti Jarku. Pomyselným jazýčkom na váhach v kľúčovom stretnutí bola iste aj kondícia – kým Nevidzany striedali dve vyrovnané „štvorky“, tak Jarok bol závislý na triu Tomáš Horák, Tomáš Labuda, Adam Chňapek. Zrodil sa však až prekvapujúco vysoký rezultát – 5:1. „Jarku stačila aj remíza, ale väčšia kvalita bola na našej strane. Chalanom som veril, išli na sto percent a rozhodla tiež aj spomínaná kondícia, zodpovednosť a pripravenosť, čo nás zdobilo počas celej kvalifikácie. Chceme zamiešať karty aj na hlavnom turnaji,“ odhodlane vyhlasuje kouč nevidzanských dorastencov Drahoš.

Sľažany ukázali kolektívne výkony
Aj štvrtý postupujúci začal zaváhaním a o svoj prienik do hlavného hracieho dňa bojoval až do posledného zápasu. OFK Sľažany, líder A-skupiny dorasteneckej šiestej ligy, si najskôr podelil body s Beladicami, aby následne porazil nepríjemné Dolné Obdokovce, Nitrianske Hrnčiarovce a napokon aj nevýraznú Hornú Kráľovú. „Kľúčom k postupu boli naše kvalitné kolektívne výkony. V hale sa hrá inak ako vonku na trávniku, tu musíte mať aj technickejších hráčov. My sme ich mali, aspoň dvoch či troch by som narátal. Na začiatku sme zaváhali, chlapci si mysleli, že to proti Beladiciam pôjde samé. Potom sme sa však rozbehli, uvidíme, čo dokážeme na hlavnom turnaji medzi relatívne silnejšími mužstvami,“ vracia sa k sobotňajšej kvalifikácii tréner chlapcov zo Sľažian Štefan Deák, ktorého cez zápas rozhodne neprehliadnete. Počuť je ho priam na metre, je dokonalým prototypom impulzívneho kouča. „Takíto tréneri sú aj vo vyšších ligách. Niektorí len sedia na lavičke, ja s mužstvom všetko prežívam. Chalani v kabíne ma do očí rešpektujú, nemôžem povedať, že by mi odporovali,“  vraví 47-ročný kormidelník.  

Dôraz na mládež
Aj neznalý fanúšik si tak všimne, že zo štyroch kvalifikačných skupín postúpili na nedeľňajší hlavný turnaj PP Invest Cupu štyri dorastenecké mužstvá z okresu Zlaté Moravce. Zaujímavý úkaz nenechal chladných ani štyroch zainteresovaných trénerov.
Najstručnejší bol kouč Žitavian. „Medzi Nitrou a Zlatými Moravcami už nie je taký veľký rozdiel ako kedysi. Práca s mládežou pokročila, stále sa trénuje,“ vraví Ján Schroner.
Miloš Lukáč vystrúhal komplimenty klubovým mecenášom. „O mládež je na Zlatomoravsku postarané na vysokej úrovni. V Žitavanoch je silný sponzor Chren a v Nevidzanoch Kramár, obaja dokážu zohnať prostriedky aj hráčov. Zanietení funkcionári sú aj v Sľažanoch a u nás v Machulinciach,“ tvrdí machulinský kormidelník, no jedným dychom dodáva aj dôležitosť hráčskej kvality: „Všetko je postavené na chlapcoch, ktorí časť svojej mládežníckej kariéry strávili vo ViOne a potom prešli k nám.“ Tréner dorastu Nevidzian vidí hlavný dôvod „vzbury“ Zlatomoravčanov v niečom inom. „Zlatomoravské celky si začali uvedomovať, že potrebujú zodpovednejších a kvalitnejších trénerov, lebo keď budú úspešní dorastenci, tak budú aj muži. Dôležité nie je len trénovať, ale venovať sa aj psychológii a žiť s chalanmi. Darí sa len vtedy, keď je dobrý kolektív – aj preto treba chlapcov sem-tam zobrať na nejaký výlet,“ vraví Peter Drahoš.
Štefan Deák považuje za veľkú devízu zdravý pracovný „zápal“. „Je to o srdiečku zlatomoravských trénerov a oduševnenosti rodičov, ktorí nám veľmi pomáhajú. Mohli ste si to všimnúť aj vtedy, keď sme strelili gól – netvrdím, že polovica haly vstala, ale vyskočilo veľa ľudí,“ hovorí kouč Sľažian. A práve chlapci zo Sľažian sa po turnaji mohli tešiť na zaslúženú odmenu – ich rodičia ich totiž zobrali do pizzerie.

Prinášame stručné poradie v kvalifikačných skupinách PP Invest Cupu, všetky zápasy so strelcami gólov si môžete prečítať na nasanitra.sme.sk. V dohľadnej dobe môžete očakávať aj pozvánku na hlavný turnaj.

SKUPINA E: 1. Machulince 10, 2. Kynek 7, 3. Rišňovce 6, 4. Cabaj-Čápor 4, 5. Jelenec 1.
SKUPINA F: 1. Žitavany 10, 2. Čechynce 7, 3. Trnovec nad Váhom 5, 4. Golianovo 4, Mojmírovce 1.
SKUPINA G: 1. Nevidzany 9, 2. Jarok 7, 3. Nové Sady 6, 4. Lužianky 4, 5. Topoľčianky 3.
SKUPINA H: 1. Sľažany 10, 2. Dolné Obdokovce 9, 3. Nitrianske Hrnčiarovce 6, 4. Horná Kráľová 3, 5. Beladice 1.

Na titulnej snímke dorastenecké mužstvo Machuliniec, jej autorkou je Zuzana Gajanová.

Podobné články

Back to top button
Close