NovinkyVýbery

Dorastenci stoja pred obhajobou, v sobotu cestujú do Levíc

V sobotu 23. januára 2016 sa v Športovej hale v Leviciach uskutoční halový turnaj dorasteneckých výberov ObFZ o Pohár predsedu ZsFZ.

Výber najlepších dorastencov z našej oblasti bude v nadchádzajúcu nedeľu merať cestu do neďalekých Levíc, kde sa zúčastní prestížneho halového turnaja.
Na podujatí sa zúčastní desať dorasteneckých výberov ObFZ v pôsobnosti ZsFZ, svoje mužstvá neprihlásili len Senica a Považská Bystrica.
Titul obhajujú mládežníci z nášho regiónu, slovo má Kristián Maťko, tréner Výberu starších dorastencov ObFZ Nitra.

Vlaňajší suverén
Naši dorastenci pricestujú do okresného mesta s visačkou obhajcu víťazstva, pred rokom na domácej pôde v mestskej športovej hale na Klokočine triumfovali po napínavom finále s Trenčínom (3:2). „Bol to úplne prvý ročník turnaja, pre dorastencov bola konfrontácia s rovesníkmi z iných oblastných futbalových zväzov nová. Hostili sme turnaj, aj preto boli chalani veľmi odhodlaní dosiahnuť čo najlepší výsledok. Moji zverenci boli na tom veľmi dobre po futbalovej stránke, čo potvrdili aj na palubovke – všetky zápasy sme vyhrali. Najvyrovnanejší duel sme zohrali vo finále proti Trenčínu. Chlapci podávali zodpovedné výkony, nič nenechali na náhodu, divákom ukázali kvalitný futbal a zaslúžene vyhrali,“ obsiahlo sa vracia k predošlému ročníku turnaja Kristián Maťko.

Kvalita neklesla
Z minuloročného úspešného kádra však ostalo z rôznych príčin len torzo, presnejšie iba štyria hráči. Maťko sa však výrazného poklesu kvality neobáva. „Aj v tomto výbere máme veľmi šikovných chlapcov, z ktorých niektorí vyrastali aj na prvoligovej úrovni. Preto si nemyslím, že by sa mala znížiť kvalita. Nomináciu sme tvorili účelovo, z rovnakých klubov máme aj dvoch či troch hráčov. Títo chalani sú na seba navyknutí, ich zohratosť by nám mala pomôcť,“ ubezpečuje tréner dorastencov Čechyniec, ktorí po jesennej časti vedú B-skupinu šiestej ligy.
Na tvorbe kádra si dal 32-ročný kormidelník patrične záležať, prácu mu rozhodne uľahčili aj viaceré halové turnaje, ktorých je v Nitre v zimnej prestávke viac než požehnane. „Dorastencov sme sledovali počas celej sezóny, na tráve aj v hale. Máme za sebou tri tréningy, dva v mestskej hale a jeden v hale SPU, konečná nominácia sa zrodila po kvalifikácii na hlavný turnaj dorasteneckého PP Invest Cupu. Ospravedlnil sa nám len Ľuboš Petrovič, ktorý sa musí učiť na skúšky, nahradí ho Ľuboš Javorček zo Sľažian,“ prezradil jedinú komplikáciu mladý lodivod.
V štrnásťčlennej nominácii zaujmú viaceré mená, hneď troch zástupcov majú Nevidzany a nájdete v nej aj troch Maťkových zverencov z Čechyniec. Figuruje v nej tiež Matúš Bíro, vekom stále ešte len žiak. „Riadime sa tým, že každý rok zoberieme jedného mladšieho hráča, aby sa oťukal. Minule to bol Tomáš Horák, teraz je to Matúš Bíro. Matúš je technický hráč so solídnym zakončením a dobrý na lopte, ktorý rýchlo reaguje na vzniknuté situácie,“ komentuje iba 14-ročného futbalistu kouč výberu. 

Odhodlane, ale pokorne
Žiadnych namyslených vyhlásení sa od Maťka nedočkáte. Ostáva verný povesti obľúbeného, pokojného, racionálne uvažujúceho trénera s progresívnymi metódami, ktorý si je však vedomý, čo je v silách jeho tímu. „Máme tie najvyššie ambície, chceme sa pokúsiť o obhajobu, ale určite nie za každú cenu. Pôjdeme skromne od zápasu k zápasu. Cieľom je predviesť peknú hru a potešiť ľudí. Od chlapcov vyžadujem zodpovedný prístup, aby si vážili, že hrajú za výber. Bude ich sledovať viacero pozorovateľov, môžu si vyslúžiť angažmán v lepšom klube.“
Výbery sú známe svojou špecifickou atmosférou, v krátkej dobe sa musí sformovať prakticky nový kolektív. Nálada v ňom prirodzene nemusí byť vždy ideálna, čo sa môže odraziť aj na výsledku. „Skupinky“ ale tréner razantne odmieta, mužstvo má podľa jeho slov tímového ducha. „Chalani sa na turnaj tešia, dobre sa s nimi komunikuje a tvoria veľmi dobrý kolektív. Ako som spomínal, viacerí sa navzájom poznajú aj z klubov, čiže sú zohratí. Individuality sa isto nájdu, ale pokiaľ nebudú tímovo spolupracovať, tak nič nedosiahnu,“ veľavravne zakončil Kristián Maťko.

Nominácia Výberu starších dorastencov ObFZ Nitra: Ľuboš Javorček (Sľažany), Róbert Čampai  – Štefan Čampai, Patrik Zábojník (všetci Čechynce), Andrej Žemberi (Machulince), Tomáš Horák, Tomáš Labuda (obaja Jarok), Richard Krčmár, Patrik Klas, Jozef Strieška (všetci Nevidzany), Patrik Kolárik, Adam Čelinák (obaja Golianovo), Matej Cigáň (Topoľčianky), Matúš Bíro (Lužianky).

HALOVÝ TURNAJ ZSFZ DORASTENECKÝCH VÝBEROV OBFZ 2016

Rozdelenie tímov do skupín:
Skupina A: ObFZ Levice, ObFZ NITRA, ObFZ Dunajská Streda, ObFZ Galanta, ObFZ Prievidza
Skupina B: ObFZ Nové Zámky, ObFZ Topoľčany, ObFZ Komárno, ObFZ Trnava, ObFZ Trenčín

ČASOVÝ HARMONOGRAM ZÁPASOV
8.00 Levice – NITRA. 8.19 N. Zámky – Topoľčany. 8.38 D. Streda – Galanta. 8.57 Komárno – Trnava. 9.16 NITRA – Prievidza. 9.35 Topoľčany – Trenčín. 10.10 Levice – Galanta. 10.29 N. Zámky – Trnava. 10.48 Prievidza – D. Streda. 11.04 Trenčín – Komárno. 11.23 Galanta – NITRA. 11.42 Trnava – Topoľčany. 12.01 D. Streda – Levice. 12.20 Komárno – N. Zámky. 12.39 Galanta – Prievidza. 12.58 Trnava – Trenčín. 13.17 NITRA – D. Streda
13.36 Topoľčany – Komárno. 13.55 Prievidza – Levice. 14.14 Trenčín – N. Zámky

Semifinále: 14.33 A1 – B2. 14.52 B1 – A2
O 9. miesto: 15.11 A5 – B5.
O 7. miesto: 15.30 A4 – B4.
O 5. miesto: 15.49 A3 – A3.
O 3. miesto: 16.08 A1/B2 – B1/A2.
Finále: 16.27 A1/B2 – B1/A2.

Na titulnej snímka minuloročný Výber dorastencov ObFZ Nitra s trofejou za prvé miesto.

Podobné články

Back to top button
Close