Aktuality Úvodná stránkaNovinky

Posily z vyšších súťaží i zahraničia. Káder Výčap-Opatoviec doplnilo päť zvučných mien

Andrášikov tím získal aj troch odchovancov FC Nitra.

Stretnú sa reprezentant v malom futbale, hráč, ktorý dres národného tímu obliekal v doraste a skóroval za West Ham United či majster Slovenska v ligovej akadémii Nitry. Kde? Na súpiske Výčap-Opatoviec, ktoré zimný prestupový trh vzali útokom. Impozantne zložený tím pod vedením Patrika Andrášika na jar nebude len do počtu. Však uvidíte sami.

Erisedské zrkadlo, bájny predmet z knižnej série o Harrym Potterovi, zobrazuje túžby, sny a priania každého, kto doň nazrie. Pozoruhodná myšlienka. Čitateľa podnecuje k úvahe o jeho vlastných prioritách a cieľoch.

Čo by ste v ňom pri pohľade na svoj odraz uvideli vy? Šťastie v láske? Lukratívne povolanie? Priazeň okolia? Priaznivci Výčap-Opatoviec by v odpovedi mali jasno. Už piatym rokom vyhliadajú jedinú métu. Návrat na oblastné výslnie.

V uplynulej dekáde si pritom zďaleka neviedli zle. V sezóne 2015/16 dobyli v I. triede bronz (len o dva body za vicemajstrom z Klasova). O rok dokonca vystúpali do piatej ligy, no prišiel tvrdý pád. Nováčik zvíťazil iba raz (hneď v prvom domácom kole), pridal bod za remízu a porúčal sa s najhoršou bilanciou súťaže v dejinách Futbalnetu. Ročník po zostupe síce ukončil v prvej päťke, káder však opustil Tomáš Kompas (autor 12 gólov) a zakrátko ho nasledoval aj top strelec Michal Malák. Späť do Čakajoviec zamieril Gregor Vnučko, univerzál s bohatou minulosťou v akadémii FC Nitra a nestarnúci Pavol Zlatňanský vystužil defenzívu Mojmíroviec. Kríza vyvrcholila jarnou časťou uplynulej sezóny, keď tím nevyhral dva mesiace v rade a celkovo obdržal najviac gólov v siedmej lige, pričom k hrozivej stovke mu chýbal jediný zásah. Otázky, či sa vráti do krajskej súťaže, náhle vystriedali pochybnosti, či udrží aspoň majstrovstvá oblasti. Bolo jasné, že potrebuje zmenu.

„Chcel som si od futbalu dať pauzu, no oslovili ma kolegovia z práce,“ hovorí Patrik Andrášik, tréner, ktorý do súťaže pomohol Jarku i Čakajovciam a počas kariéry zbieral skúsenosti aj v druhej lige. „Do Výčap som prišiel až po prestupovom období, no v zime chceme vystavať konkurencieschopné mužstvo,“ naznačil nový kouč blížiace sa zmeny v nedávnom rozhovore. Z „Íregu“ priviedol Viktora Kociana s Marekom Blanárom, ktorý sa hneď v prvom kole uviedol štyrmi gólmi. V októbri naviac senzačne dotiahol príchod treťoligistu Mareka Sperku, autora šiestich presných zásahov v drese Veľkých Ludiniec. Tím bodoval dohromady v šiestich kolách (päť z nich ovládol) a na halovom AQUAFLOT Cupe vybojoval baráž o postup. To najlepšie však ešte len príde.

Nový kormidelník totiž neklamal. V zimnej prestávke odštartoval príliv výrazných posíl. Z regionálnych súťaží zlanáril ďalších dvoch kolegov. Prvým bol stopér Nevidzian René Víglaský, ktorý svojho času okúsil aj rezervu Spartaka Trnava. Nasledoval prestup Martina Hužoviča, veľskúseného gólmana a mládežníckeho majstra Slovenska.

„Mojím cieľom je priniesť do tímu pokoj a rozvahu. Vďaka tomu sa nám podarí v tabuľke stúpať vyššie a vyššie,“ nechal sa počuť 34-ročný hráč, naposledy brankár Veľkých Loviec a reprezentant v malom futbale.

A zoznam akvizícií nekončí.

Smerom z Jarku do kabíny mieri aj Adam Habdák, niekdajší mládežník FC Nitra či Serede, ktorý s Andrášikom ovládol ôsmu ligu a k titulu prispel šestnástimi gólmi v ôsmich kolách. Naviac spolu s bratom Jurajom rozhodol finálový duel baráže proti Trnovcu.

Ďalším – a nie hocijakým – produktom akadémie spod Zobora je Alex Javro, ktorý ako tínedžer nastúpil aj za národný výber. V žiackom veku si dokonca zahral v akadémii West Hamu, kde v jednom zápase strelil gól a na ďalší prihral. „Pobyt v Anglicku mi otvoril oči. Poznal som, ako tu hráči na sebe pracujú v porovnaní so Slovenskom,“ spomína 20-ročný talent s minulosťou v Žiline i Dunajskej Strede. „Prvú ligu už hrať nemôžem, no chcem novému tímu pomôcť v tabuľke čo najvyššie,“ rozpráva ofenzívny hráč, ktorému sľubnú kariéru prerušili zdravotné problémy.

Na lane je tiež kanonier Matej Novák, známa tvár zlatomoravského regiónu, po jeseni top strelec ViOn-u D s 11 gólmi a zastávkami v Rakúsku či štvrtoligových Vlčanoch, ktorý kabínu s Marekom Sperkom už v minulosti zdieľal.

A netreba zabúdať, že v júli obranu vystužil Vladimír Tinák, vicemajster piatej i štvrtej ligy.

Pri pohľade na ten výpočet zvučných mien je ťažké klub usvedčiť z nízkych ambícií.

„Potrebujeme sa zachrániť, ľudia okolo futbalu v obci si to zaslúžia,“ má jasno Andrášik. „Čo bude v lete, to ešte uvidíme,“ váži slová pri otázke na prípadné postupové ambície. Neskrýva však, že jesenná časť nebola podľa jeho predstáv: „Káder sme po prestupovom období nevedeli doplniť, hrali sme väčšinou jedenásti. Aktuálne nás je v kádri 22, trénujeme šestnásti. Sústredíme sa najmä na kondíciu a herné situácie,“ vysvetľuje 43-ročný kouč,  ktorý po trávnikoch ešte v minulej sezóne behal tiež.

Trénerský samorast v minulosti už neraz potvrdil, že nemá problém ustáť tlak a dostať z hráčov to najlepšie. Návrat do siedmej ligy dobyl s Čakajovcami a naposledy i Jarkom. Prinesie futbalovú obrodu aj Výčapom-Opatovciam? Klubu s najhoršou obranou minulej sezóny? Ešte v júli by sa ten úkol zdal nemožný aj v sérii príbehov o Harrym Potterovi, kníh plnej kúziel a nadprirodzených javov.

Teraz však hráči nemajú pochýb, že ich sny a túžby sa dokážu opäť zmeniť na realitu. A priaznivcom súperov, ktorí vyhliadajú úspechy svojich tímov, tak ostane jediná možnosť.

Erisedské zrkadlo.

AUTOR: PETER POPELKA.

Podobné články

Back to top button
Close