Novinky

Súperi siedmoligovej Rumanovej štartujú stíhaciu jazdu

Z boxov vybehne po najvyššej okresnej súťaži aj siedma liga, favorit A-skupiny je jasný.

Už letná medzisúťažná pauza naznačila, podľa akých nôt by mala prebiehať futbalová sezóna v A-skupine VII. ligy. Rumanová sa posilnila o plejádu zaujímavých mien zo susedných Alekšiniec, čím sa rapídne zvýšila jej herná kvalita, čo sa podľa predpokladov odzrkadlilo aj na trávnikoch – 51 gólmi si zabezpečila jesenný primát.
Rumanovčania sa ale musia mať na pozore – prehrali totiž oba vzájomné zápasy so svojimi najväčšími tabuľkovými konkurentmi, najmä posledná prehra v Nových Sadoch celkom bolela, keďže domáci mančaft sa na Konopáskov tím dotiahol na rozdiel jedného bodu.
Vo vešteckej guli vidíme, že dominancia Rumanovej bude na jar ešte výraznejšia, postupové šance druhých Novosadčanov totiž výrazne skresal odchod veľkej tímovej osobnosti Mária Pargáča. Tabuľkou by mali stúpať aj posilnené mužstva Jarku či Veče.
O výsledkoch sa však rozhoduje na futbalových ihriskách, preto sa nechajme prekvapiť, či zostanú prognózy naplnené alebo budú vyvrátené.
Pred štartom jarnej časti A-skupiny siedmej ligy majú slovo tréneri troch bodovo najúspešnejších celkov na jeseň.

Rumanová lovila v tretej lige
Pravým synonymom tohto ročníka sú presvedčivé ofenzívne vystúpenia Rumanovej. Obrany jej súperov sa neraz zrútili ako domčeky z karát – Kynek dostal osem, Jarok a Horné Lefantovce sedem, Veča v šlágri päť – zakopnutia prišli prakticky len na záver jesennej časti. V zime Rumanovčania nič nepodcenili, beztak najkvalitnejší káder súťaže ešte značne vystužili. „Z Palárikova prišiel môj syn Richard, z piatoligového béčka Svätého Jura Ján Kemlage, z Rišňoviec sme priniesli mladého obrancu Dominika Mokošáka a na poslednú chvíľu sme sa museli poobzerať aj po brankárovi, keďže sa zranila naša jednotka Michal Bagocký, do konca sezóny nám preto pomôže mladý Močenčan Adam Lenčéš. Z mužstva nikto neodišiel, máme dvadsaťčlenný káder, zo zranenia sa zotavujú Tomáš Baláž a Ľuboš Grofčík,“ informuje tréner Miloš Konopásek.
Kvalitná zimná príprava je kľúčom k naplneniu jarných výsledkových a herných očakávaní, Rumanová nič nepodcenila ani po tejto stránke. „Začali sme 10. januára, najskôr sme mávali tréningy v utorok, piatok a nedeľu, neskôr sme v nedeľu hrávali prípravné zápasy, v ktorých sme čelili kvalitným súperom a darilo sa nám v nich. Kolektív sa utužil na krátkom sústredení v Slovenskom raji, boli na ňom šestnásti chalani. So zimnou prípravou som spokojný, veľmi ma teší výborná účasť hráčov na tréningoch. Máme veľmi dobre natrénované do jarnej časti,“ vraví nitriansky rodák.
Káder Rumanovej len tak srší zaujímavými okresnými menami, na jeseň jej hráči nastrieľali 51 gólov. „Máme vyvážené mužstvo, každý hráč vie v zlomovom okamihu rozhodnúť zápas. Určite sa však chceme opierať hlavne o môjho syna Richarda Konopáska, Peťa Daniša, strelcov Antona Bábika a Lukáša Sudovského či kapitána Ľuboša Vargu,“ vymenúva sťažne svojho korábu lodný kormidelník..
V Rumanovej sa okolo jarného cieľa nekľučkuje, jeho znenie je jednoduché a všetkým v obci jasné. „Našu situáciu berieme vážne, máme dobre našliapnuté na postup do najvyššej okresnej súťaže. Chceme to dotiahnuť do úspešného konca,“ verí Miloš Konopásek.

Nové Sady už bez Mária Pargáča
V Nových Sadoch hodnotili jeseň úspešne – v trinástich zápasoch mužstvo vyhralo až deväťkrát a nebodovalo len doma proti Žihárcu, v poslednom kole dokonca porazilo aj prvú Rumanovú, na ktorú sa po úspešne zvládnutej novembrovej dohrávke vo Veči potom dotiahli na rozdiel jedného bodu. Šanca na postup teda stále žije, lenže… „Odišli nám rozdieloví hráči – do Zbehov sa vydal Mário Pargáč a z rodinných dôvodov prerušil činnosť Peter Bartoš, takže stopérska dvojica je preč. Náhradu za nich ešte nemáme definitívne dotiahnutú, posily sú stále v štádiu riešenia. Do áčka sme preradili len Petra Novotného z dorastu,“ opisuje zimnú hráčsku fluktuáciu tréner Ivan Lauko. Odchod „buldoga“ Mária Pargáča zrejme bude veľmi citeľným oslabením, dobre stavaný kapitán vyrástol na jeseň na veľkú hráčsku persónu. Uvidíme, či a ako sa presadí u piatoligového suseda.
Novosadčania v príprave ponaháňali aj šiestoligistov, Lužianky a Janíkovce dokonca porazili, partia si dala dobre do tela i po kondičnej stránke. „Boli sme na sústredení v Bojniciach a odohrali sme niekoľko prípravných zápasov, ktoré nám ukázali, že musíme popracovať na defenzíve aj ofenzíve. Je potrebné, aby si noví hráči sadli s mužstvom. Som rád, že chalani poctivo trénovali,“ vyjadril spokojnosť Lauko, ktorý vo „federálnej“ lige odohral takmer sto duelov. Skúseností má na rozdávanie, v Brne hral po boku legendárneho kanoniera Karla Kroupu a po ukončení hráčskej kariéry sa na trávnikoch pohyboval v rozhodcovskom drese.
Späť však do súčasnosti, na Nových Sadoch mu imponuje rodinné prostredie. „Ľudia sa tu futbalom bavia, je to pre nich náboženstvo. V zime sa zvolil nový výbor na čele s prezidentom Branislavom Boorom, ktorý je zároveň aj mojim hráčskym zverencom, no na postup sa netlačí. Šiesta liga je skôr mojim osobným cieľom, ktorý by som chcel dosiahnuť s mužstvom. Ak sa to však nepodarí, tak z toho nebudeme robiť žiadnu tragédiu a od júla začneme na sebe opäť poctivo makať,“ vysvetľuje 69-ročný kouč a dodáva, že najväčšieho sila jeho tímu je ukrytá v kolektívnom poňatí herného prejavu.

Mojmírovciam stačí prvá päťka
Mojmírovčania prehrali v prvých siedmich kolách hneď trikrát, do konca jesene však už ani raz a aj preto sa vyskočili na priebežne bronzovú pozíciu, sú na nej vďaka lepšiemu skóre pred štvrtými Čakajovcami. Podľa slov trénera Jozefa Csandu sú na dobrej ceste. „Na jeseň sme stabilizovali káder, našli hernú tvár mužstva a doma ani raz neprehrali, pričom sme nejaké body doniesli aj zvonku. Zlepšili sme výsledky z minulých rokov, čo bol cieľ vedenia, preto sme spokojní,“ hovorí.
Žiadne zemetrasenie sa na „Urmíne“ nekonalo, kľučka na mužskej šatni ostala studená. „Timotej Točka sa vrátil naspäť na Chrenovú, prišiel len Peter Evetke, ktorý naposledy hrával na Dyčke,“ vraví 53-ročný kouč. Na jednej strane je rád, že sa mu podarilo udržať jesenný káder, s tréningovou morálkou však taká spokojnosť už nevládne. „Vzhľadom na počasie bola zimná príprava trochu špecifická, nie som s ňou príliš spokojný, keďže účasť na tréningoch nebola vysoká a terény boli vo veľmi zlom stave. Tréningová morálka sa teraz pred súťažou už začína zlepšovať, no oproti predchádzajúcim obdobiam boli hráči v tomto nedisciplinovanejší. Niektorí mali objektívne dôvody, iní asi nie. Veľmi nám komplikuje situáciu to, že na hlavnom ihrisku nemáme umelé osvetlenie, museli sme si preto vybaviť iné priestory,“ povzdychol si bývalý hráč Vrábel, Veľkého Kýru či Veľkého Cetína.
Najlepším strelcom mužstva je osemgólový Matúš Šturdík, ktorého môžu diváci vídať v regióne aj píšťalkou. Nie je jediným arbitrom v košiari trénera Csandu, píska aj obranca Rastislav Hrnek, celkovo majú v Mojmírovciach zaujímavo zmixované mužstvo, prím v ňom hrajú starí i mladí. Na postup to však v tomto ročníku nevyzerá, favoritov na najcennejší metál by ste mali hľadať na iných adresách. „Konkurencia na čele, hlavne v podobe Rumanovej, ale aj Nových Sadov, je veľmi silná, preto nad postupom v tejto sezóne nerozmýšľame. Budeme spokojní, keď sa umiestnime v prvej päťke. Keď sa nám budú vyhýbať zranenia, tak sa neobávam, že by sa nám to nemalo podariť,“ predpokladá Csanda.

Na titulnej snímke, ktorá bola uverejnená na internetovej stránke ŠK Rumanová (sk-rumanova.webnode.sk/), predzápasový pokrik rumanovských futbalistov.

 

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať
Close
Back to top button
Close