Aktuality Úvodná stránkaNovinky

Žitavany pod Zoborom siahali na zázrak. Podarí sa im doma v jarnej odvete?

Ustráži Vladimír Kochan (vpravo) svojho bývalého spoluhráča?

ŠK Žitavany neprehral už jedenásť kôl v rade.

Opakujem:

ŠK Žitavany neprehral už jedenásť kôl v rade! Na jeseň šokujúco vypadol z Campri Cupu s Dyčkou, po letných prázdninách doma dva mesiace neskóroval, chytil sa až najtesnejším triumfom v Jelenci a odvtedy porážku nepozná. Napodobní doma v sobotu po 16:00 pohárových šampiónov z Veľkého Cetína? A stane sa historicky druhým ligovým premožiteľom AC Nitra?

To sa dozvieme v súboji kola, na ktorý pozývajú Lukáš Borčin (Žitavany) a Vladimír Kochan (AC Nitra).

Borčin: V Cetíne sme vyhrali kolektívnym výkonom

Po šiestich jarných kolách máte priemer gól na zápas – čo vám pomohlo okamžite zapadnúť do výrazne obmeneného kádra Žitavian?

Som šťastný, že som po zranení opäť začal dávať góly. Teší ma, keď môžem pomôcť tímu gólom alebo asistenciou, dosť mi pomohlo aj to, že som sa s viacerými chalanmi poznal.

Ako sa vám podarilo zvíťaziť u vicelídra z Veľkého Cetína, kde ste viedli už o triedu?

V Cetíne sa nám podarilo vyhrať kolektívnym výkonom, kde každý bojoval za každého a hlavne prvým streleným gólom. Veľká vďaka patrí aj našim fanúšikom.

V jesennom stretnutí videli dve stovky divákov dva vlastné góly, vylúčenie exligistu, otočku i víťazný zásah v posledných minútach. Čo rozhodlo o triumfe AC?

Aj taký je občas futbal, jedno mužstvo hrá a druhé bráni. V tom zápase sme mali smolu, ktorú Žitavany využili dvomi gólmi, no našťastie sme ten zápas otočili. O triumfe AC Nitra rozhodla kondícia a skúsenosť hráčov.

Ako s odstupom času hodnotíte svoje pôsobenie pod Zoborom? Aké sú vaše pocity pred víkendovým súbojom kola?

Hodnotím ho dobre, ale aj zle, lebo som neukázal, čo vo mne je. Ale ďakujem chalanom z AC, že ma hneď prijali do kabíny, že som ich mohol spoznať a že sú to tak úžasní ľudia. Pocity mám skvelé, lebo si zahráme proti najlepšiemu tímu 7. ligy a hráčom ako Pagačovič a Hambálek (úsmev), ale aj ostatným a viem, že im nič zadarmo nedarujeme.

Iskra od septembra prehrala iba raz, čo stojí za fantastickou sériou 11 kôl bez porážky?

Určite práca každého jedného hráča na ihrisku, ale aj veľmi dobrý kolektív a hlavne hráči ako Sakar, Debnár, Dzurek či Balaj, ktorí vedia nakopnúť a podporiť tím.

Kochan: Na gól nám občas treba desať šancí

V uplynulom ročníku ste prispeli k postupu Lehoty pod Vtáčnikom do tretej ligy. Čo vás v lete priviedlo pod Zobor?

Pôsobenie v Lehote bolo pre mňa časovo veľmi náročné, hlavne z hľadiska dochádzania. Režim tri tréningy plus zápas za týždeň a veľká vzdialenosť ma donútili k prehodnoteniu môjho pôsobenia v Lehote. Z AC ma oslovil dlhoročný kamarát Lukáš Bíro. Páčila sa mi myšlienka celého nastavenia klubu i jeho ambície, a tak sme sa dohodli na prestupe.

Ako zatiaľ hodnotíte svoju skúsenosť s pôsobením v AC?

Hodnotím ho pozitívne. Hrať a trénovať s hráčmi, ktorí hrali najvyššiu súťaž je veľkým prínosom aj pre mňa, stále sa popri ich skúsenostiach a radách môžem zlepšovať.

Žitavany neprehrali už jedenásť stretnutí v rade, cez víkend váš tím hostia v šlágri kola. Na čo sa budete spoliehať v súboji s partiou okolo Lukáša Borčina?

Jednu dlhú šnúru bez prehry sme nedávno pokazili aj Rišňovciam, dúfam, že sa nám to aj teraz podarí proti Žitavanom. Luky je kvalitný hráč, vie si loptu zakryť, má dobrú strelu a je aj dobrý hlavičkár. Nielen on, ale aj ostatní chalani okolo neho sú šikovní. V prvom rade musíme byť zodpovední v obrane a nedostať gól, v druhom musíme byť efektívni v útoku, pretože to nám občas chýba, na gól potrebujeme aj desať šancí.

Doma ste proti Iskre otáčali z 0:2, čo vám pomohlo ku dôležitým trom bodom?

Vedeli sme, že sú silní na štandardkách, no aj napriek tomu sme im nejaké vytvorili. Žiaľ, z troch nám dali dva góly, jeden bol môj vlastný, keď ma Karči Pavelka natlačil do bránky aj s loptou. Napriek nepriaznivému stavu a oslabeniu o kapitána M. Tótha sme dokázali otočiť, lebo kto bol na tom zápase, videl našu bojovnosť a vôľu vyhrať. Šance sme si vypracovali, s kúskom šťastia sa nám podarilo premeniť ich a zápas otočiť.

Ktorý zápas sezóny bol zatiaľ najnáročnejší?

Medzi najnáročnejšie určite patril práve tento domáci zápas so Žitavanmi. No okrem neho sme odohrali veľmi ťažký zápas v Rišňovciach (tesná výhra 0:1), kde nám padalo nebo na hlavu, za silného vetra a dažďa sa nedal hrať kombinačný futbal, na ktorý sme zvyknutí. Prevažne sa iba nakopávalo a na ťažkom teréne si domáci vedeli vypracovať niekoľko šancí.

Autor: Peter Popelka.

Podobné články

Back to top button
Close