Novinky

Gólový Lapášan Sebastián Pilka začínal v bráne

Najlepší starší dorastenec mal na pódiu trému. Až uvidel moderátorku…

Nikdy nehral inde ako na Lapáši, hoci mal ponúk dosť. Slušný chlapčisko a strelec na pohľadanie, v tomto roku dal rovných 40 gólov! So spoluhráčom Henrichom Benkom si rozumejú naslepo. Chladnokrvný hroťák zaujal aj na letnom medzinárodnom Wroclaw Trophy, kde dal 3 góly v 6 zápasoch. Sebastián Pilka však aj tak priznáva, že oceneniu za Najlepšieho staršieho dorastenca ObFZ Nitra spočiatku ani nechcel veriť.

Dobre sa najedol
V kalendári svietil pondelok 28. novembra, keď u Pilkovcov zazvonil telefón. „Bol som veľmi prekvapený, ani som tomu nechcel veriť. Znamená pre mňa veľmi veľa, že spomedzi všetkých výborných futbalistov v celej nitrianskej oblasti vybrali práve mňa. Je to určite pocta, musím sa poďakovať mojej rodine, spoluhráčom, trénerovi,“ neskrýva úžas 17-ročný Sebo. Z jeho hlasu je cítiť skromnosť a pokora. Preňho tak typická!
Obligátna a toľkokrát skloňovaná metafora „radšej rozpráva nohami, ako ústami“ nám zas dokonale sedí. Mikrofón však pre rodáka z Malého Lapáša nebol horúcim zemiakom. „Mal som trému, ale keď som uvidel peknú moderátorku Kormúthovú, hneď ma prešla,“ smeje sa. Ktovie, čo na to jeho priateľka Miška…
V rumanovskom „kulturáku“ mala rande futbalová smotánka z celej oblasti, podával sa chutný rezeň so zemiakmi. „Akcia bola veľmi dobre zorganizovaná, všetko bežalo tak, ako malo. Aj som sa dobre najedol,“ vraví tretiak na Gymnáziu svätého Cyrila a Metoda v Nitre.

sebonapodiu
Sebastián Pilka na rumanovskom pódiu, vľavo moderátorka Kristína Kormúthová, napravo predseda ObFZ Nitra Štefan Korman.  Zdroj: Miroslav Slávik.

Alekšince?
Na ihrisku si ho všimnete hneď. Výborne stavaný lapášsky ťahúň má čuch na góly, vo vápne sa vie postaviť na to najsprávnejšie miesto, odkiaľ s nevypočítateľnosťou jemu vlastnou exportne napne sieť. Paletu zakončení má širokú, ide mu to pravou, ľavou aj hlavou. Nočná mora obrancov! „Obrancovia sa na mňa dosť sústredia, vedia o mne. Je preto čoraz ťažšie skórovať. Ja som však priebojný, za každú cenu chcem nájsť cestu ku gólu,“ opisuje inštinkt dravca. Na hľadanie tej správnej „skulinky“ má patent, veď na jar dal v 14 zápasoch 17 gólov, na jeseň v 10 dueloch až 23.
Sebastián nebol útočníkom odjakživa. „Futbal hrám asi od piatich rokov. Začínal som v bráne, odchytal som asi tri zápasy. Neskôr som sa posunul do obrany, do stredu poľa a napokon mi prischol hrot,“ prezrádza a my len gúľame očami.
Samozrejme, aj inde sa vždy šepkalo o tom, aký šikovný futbalista je na Lapáši. „Nikdy som nechcel z Lapáša odchádzať, už len kvôli partii,“ pozrel sa do minulosti 185 centimetrov vysoký forvard. Zmena je život, príde v zime? Najväčší záujem Alekšince, jesenný líder V. ligy Stred. „Uvidíme,“ zazipsoval ústa „Sebino“, ktorý dospelosť dovŕši 9. marca. 

PRIEBOJNYPILKA
Sebastián sa vie presadiť aj v náročných situáciách. Zdroj: hb.

Gól dá zo všetkého
Buďte si istý, že 40 gólov za rok by Sebastián Pilka nedal bez svojho dvorného nahrávača. „Keby som mal ja rozhodovať o najlepšom staršom dorastencovi roka, vybral by som môjho spoluhráča Heňa Benka, dlhé roky mi prihráva na dobrých osemdesiat percent mojich gólov. Už nejaký ten piatok mu aj kradnem ocenenia,“ zaškeril sa. „Sebo je útočník, ktorý dá gól zo všetkého. Stačí mu len prihrať loptu a môžete pred neho postaviť hocičo, no on sa presadí aj tak. Nie je len skvelý futbalista, ale aj človek. Sme veľmi dobrí kamaráti a vždy mi vedel pomôcť,“ komentuje svojho kolegu Henrich Benko mladší, perfektný špílmacher.
Viedol ho v žiakoch, vedie ho aj v doraste. Tréner Stanislav Babala má v jeho opise jasno.  „Tréner Milan Lešický hovoril, že sú aj takí útočníci, ktorí môžu ísť cez polčasovú prestávku na kávu a aj tak dajú potom jeden-dva góly. Tak by som charakterizoval aj Seba. Je samostatne mysliaci, spontánny typ. Aj v zložitejších situáciách sa vie presadiť v súbojoch jeden na jedného, dobre číta hru v šestnástke a aj bez viditeľnej námahy sa postaví tam, kde treba,“ hovorí mládežnícky kouč a dodáva: „Svojrázny, troška tvrdohlavý, ale veľmi srdečný chlapec,“ doplnil Babala na margo Najlepšieho staršieho dorastenca ObFZ Nitra.
Nuž, uvidíme, či to bude Sebovi sypať aj naďalej. Držíme mu palce!

SEBOHENO
Selfie Henricha Benka mladšieho (vpredu) a Sebastiána Pilku, lapášskych spoluhráčov a skvelých kamarátov. Zdroj: hb.

Titulná snímka: vľavo Sebastián Pilka s loptou, napravo s ocenením z Rumanovej.

Chcete vidieť Najlepšieho staršieho dorastenca ObFZ Nitra za rok 2016 v akcii? Túto možnosť budete už v nedeľu, kedy sa v športovej hale SPU v Nitre (9.00 – 13.30 h) uskutoční dorastenecký turnaj piatich tímov. Organizátorom je Lapáš.

Podobné články

Back to top button
Close