Novinky

V Žitavanoch je nové vedenie. Iskra hlási smelé plány

Palácové revolúcie u šiestoligistu. Peter Chren vracia klubu požičané.

Futbal sa hrá v Žitavanoch od 3. 11. 1952, zažil svoje vzostupy i pády, štvrtú ligu i okres.  Posledných desať rokov „havkáčom“ šéfoval Pavel Chren. Zmena je život, novým predsedom je od decembra jeho vzdialený príbuzný Peter Chren.

Chcú vrátiť šmrnc
V Žitavanoch sa po desiatich rokoch vymenilo vedenie. „Pavel Chren prebral klub v tridsiatke. Bol hodený do vody, dostal kľúče od štadióna – tu máš, staraj sa. Za desať rokov urobil množstvo výbornej práce, vážim si ho a aj touto cestou mu v mene nového výboru ďakujeme za pôsobenie,“ vzdal hold dnes už bývalému predsedovi jeho nástupca.
Schôdza ŠK sa uskutočnila 17. 12., členovia klubu po hlasovaní ukázali prstom na Petra Chrena. „Zvolili si ma a prebrať klub je mojou povinnosťou. Som Žitavančan, za klub som hrával a veľa mi dal, ja mu to teraz musím vrátiť. Na jeseň Iskra stratila šmrnc, teraz ju chceme posunúť dopredu,“ patrioticky vyhlásil nový šéf.
Z Petra Chrena čítate odhodlanosť. „Vymenil sa takmer celý výbor, zo starého ostal Milan Kukučka, ktorý robí futbal v Žitavanoch už úctyhodných 35 rokov a stále chce pomáhať. Zloženie nového vedenia má hlavu aj pätu, tvoria ho bývalí a aktívni hráči. Budeme mať pod palcom aj transparentnosť financovania klubu, máme revíznu komisiu a dozornú radu, zapojili sme ľudí z nefutbalovej brandže,“ zdôraznil myšlienku zdravého fungovania.

Zaplesajú si
Futbal v dedinke za Zlatými Moravcami oslavuje 65. výročie, nová metla chce dobre miesť, Peter Chren má oči realistu aj pri vysvetľovaní smelých plánov. „V lete by sme si radi zahrali proti áčku FC ViOn, zaspomínali by sme si tak na veľkých ‚Iskráčov‘ Milana Kováča alias Kofiho a Števa Urbana, ktorí už nie sú medzi nami. Chceme osloviť aj Oblastný futbalový zväz v Nitre s ponukou organizovať Goal Travel Jedenástku roka 2017,“ prezrádza. Chren podniká už takmer deväť rokov, s jeho firmou BlauGranas zaoberajúcou sa prepravou sypkých materiálov, podporil aj výbery ObFZ Nitra, ktoré sa v júli zúčastnili na medzinárodnom turnaji Wroclaw Trophy.
Fašiangy, Turice… Plesová sezóna klope na dvere. Hecnúť sa chcú aj v Žitavanoch. „V sobotu 4. februára organizujeme desiaty ročník športového plesu. Je to každoročne mimoriadne vydarená akcia, rozbehol ju už bývalý predseda Pavel Chren a chceme v jej usporadúvaní pokračovať,“ hovorí Peter Chren.
Bez podpory obce sa dnes futbal nerobí ľahko. „Najväčším podporovateľom futbalu je obecný úrad na čele so starostom Jurajom Obertom. Ročne dáva obec na futbal 9 000 eur, hradí aj vodu, elektriku a plyn. Je to nemalá čiastka, bez nej by sa nedal robiť futbal v Žitavanoch. Obecnému úradu a obecnému zastupiteľstvu sme veľmi vďační,“ s pokorou objasňuje a dodáva, že sa pustia aj do renovácie klubových priestorov, v budúcnosti chcú vynoviť sociálne zariadenia, kabíny a tribúnu, to všetko za pomoci obce Žitavany.

stad
Na žitavanskom štadióniku sa tešia z výdatnej snehovej nádielky. Za fotku ďakujeme Erikovi Barátovi.

Dorast chce postúpiť
Žitavany majú dvetisíc obyvateľov, okrem áčka tiež dorast a žiakov, založenie „najmenších“ tímov je v štádiu riešenia. „Je tu veľká hráčska základňa. Dorastencov aj žiakov je dosť, navyše sú kvalitní,“ správne podotkol Chren. Dorastenci sú zatiaľ na prvom mieste A-skupiny VI. ligy, čelo je však vzácne vyrovnané, piate Lužianky na nich strácajú len päť bodov. „Chalani nám robia veľkú radosť, vytvorili výbornú partiu, všetci spoločne vyhrávajú i prehrávajú,“ hovorí. Dorast má v obci pod palcom hráč áčka, z futbalových kruhov sa sype chvála aj naňho. „Tréner Janko Schroner je so svojim záujmom a entuziazmom človek na správnom mieste. Chceme s dorastencami postúpiť do piatej ligy,“ prezradil vysokú, ale dosiahnuteľnú ambíciu.
Žiaci taktiež hrajú okres, zo stredu tabuľky ich má vytiahnuť nové trénerské duo Daniel Jenis – Mikuláš Jakab, čo bola jedna z prvých zmien Petra Chrena. „Od jari sme pri žiakoch stavili na aktívnych hráčov áčka. Chlapcov majú čo naučiť.“

Cieľom bronz
Podstatne horšie je na tom áčko. Mužstvo skúseného odborníka Ladislava Éhna začalo šiestu ligu troma víťazstvami v prvých štyroch zápasoch, v posledných deviatich dueloch však vyhralo len raz a zaplietlo sa do záchranárskych bojov, po jeseni je na 14. mieste. „Na jeseň šla práca v klube ruka v ruke s výsledkami áčka, aj preto nastala zmena vedenia. Vieme, že pod seniormi sú v tabuľke už len Kolíňany a Selice, sme však odhodlaní zapracovať. Trúfame si skončiť do tretieho miesta,“ vyriekol smelý plán nový predseda. Na bronzovú Lehotu stráca Iskra 13 bodov. „Nebude to nič jednoduché, ale veríme, že hráči zmenia svoj prístup. Na začiatok jari máme priaznivý žreb, doma hráme s Chrenovou, ideme do Jelenca a potom privítame Selice, chceme mať deväť bodov,“ ráta. Peter Chren chce stavať na žitavanskom srdiečku, chcení a nasadení. „Angažujeme len tých hráčov, ktorí chcú hrať za Žitavany. Novými posilami sú Marek Solčiansky a Marek Sperka, ktorí na jeseň hrali za Nevidzany, z ViOnu Zlaté Moravce – Vráble prišiel Jozef Debnár, radi by sme angažovali aj brankára Tekovských Lužian Tomáša Oboňu a Nevidzančana Pavla Žigraia,“ rozhovoril sa o prestupových terčoch. Žitavančania už naplno zaberajú. „Zimnú prípravu sme začali 7. januára, na prvom tréningu bolo 20 hráčov, štyria sa ospravedlnili.“
Žitavanský divák sa má na čo tešiť!

ZITdorast
Dorastencom Žitavian sa darilo aj v hale – na PP Invest Cupe postúpili z kvalifikácie na hlavný turnaj, na ktorom sa dokonca dostali až do štvrťfinále. Perspektívny tréner Ján Schroner je v hornom rade tretí zľava.
zitziaci
Žiaci Iskry Žitavany sú po jeseni na 5. mieste 10-člennej C-skupiny IV. ligy. V sobot 4. 2. ich čaká prestížny halový turnaj o Pohár firmy ACT, hrať sa bude v mestskej hale na Klokočine. Zdroj: FB.

Podobné články

Back to top button
Close