Novinky

KOMPAS FANÚŠIKA: VII. liga B

Nedeľnou doobednou predohrávkou Dyčka – Nitrianske Hrnčiarovce sa začne nitriansko-vrábeľská „druhá trieda“. Vinodolu budú zatápať Čechynce a Jelenec.

V minulej sezóne to bola dráma len na jeseň. Vinodol úspešne strpčoval život Veľkému Cetínu, ale prvé štyri jarné kolá úplne spackal a prišiel šancu na zlato, čím korunoval práve „Herthu“. A aby to vzal čert, Vinodol dokonca skončil až tretí a napokon sa dole postúpiť aj z druhého miesta – to sa podarilo Dolným Obdokovciam. Viete, o koľko bodov mali viac? O jeden.

Vinodol ide do tohtosezónnych siedmoligových pretekov z pole position. Kvôli zohratosti, naučenej taktike, výbornej partii. Chýba niečo? Brankár. Výborný brankár. Aspoň taký, akým bol Pintér.

Práve na gólmanovi môžu stavať Čechynce. Štefana Sivaninca naučili chytať v Mlynčekoch, niekdajšej mestskej časti Kežmarku, bol aj vo Veľkom Kýre (kde býva) a odrobinky nazbieral aj v treťoligovom Palárikove. Ak sálovkári Ján Kluka, Zoltán Kluka a Peter Peciar narysujú kolmice na nestarnúceho goleádora Juraja Kanása, v Čechynciach to bude opäť dobré. Veľmi dobré.

Nezabúdajte na Jelenec! Pod Gýmešom sa hrala šiesta liga, teraz sa bude siedma. Štadión majú ukrytý v lese, ale k drevorubačom na míle ďaleko. Nový tréner Šelmeci určite bude chcieť hrať futbal a presne na to je jelenecký kabát ušitý.

Prekvapiť môžu aj Dyčka, Lúčnica nad Žitavou, Žitavce, Dolné Štitáre no i také Čifáre a Branč iba zdravý. Každopádne: VII. liga B bude lepšia ako naposledy, lebo Jelenec a Pohranice ju oživia.

Manželku pošlite štrikovať, vytiahnite pivo, sadnite na gauč a čítajte. Príchody, odchody, hlasy trénerov a predsedov a obsiahly komentár ku každému – nech sa páči.

FC JELENEC
Asi sú na siedmoligových dedinách krajšie dievčatá, keď sa už druhýkrát za tri roky Jelenec dobrovoľne prehlásil zo šiestej ligy o level dole… Ale nie. Žlto-modrej klasike oblasti ostalo v júni sedem dorastencov, padla aj možná spolupráca s Kolíňanmi a bez mládeže sa šestka hrať nedá, tak sa Jelenčania dali do siedmej ligy, aj keď na poslednú chvíľu im Markus Šinka s Máriom Frankom zložili benjamínku (U13). Nový tréner Šelmeci nastolil v šatni poriadok a rozhodne nevarí z vody. Peter Kováč, Radoslav Lukáč, Jaroslav Augustín a Jakub Rákoci síce budú chýbať, ale Juraj Ágh, Peter Kovács, Marián Koreň a točené pravačky Tomáša Billa sú stále značkou kvality. Keď Marcel Ollári v bráne (má ju minútu od domu) nebude vymýšľať a Jelenec si poradí s Vinodolom a Čechyncami, na najkrajšom štadióne v oblasti bude za rok šiesta liga.
Prišli: Marcel Ollári (Neverice), Adrián Kukučka, Jakub Fazekaš (dorast). Odišli: Jaroslav Augustín (Bzovík), Radoslav Lukáč, Peter Kováč (koniec kariéry), Martin Strapek, Jakub Rákoci (?). Tréner Tomáš Šelmeci (namiesto Pavla Medveďa). Hrajúci tajomník Štefan Zeman: „Chceme hrať futbal, ktorým vrátime divákov na naše dve tribúny, zapracovať mladých chalanov, zohrať sa. Tréner Šelmeci doniesol do mužstva disciplínu, pod ním trénovať, to je paráda. Plánujeme sa pobiť o vrchné priečky, o postupe zatiaľ nešpekulujeme. Uvidíme, máme nevýhodu, že je nás málo.“

Jelenčania v nedeľu vyradili v Pohári ObFZ Nitra Veľký Cetín (4:2), druhé kolo budú hrať v Svätoplukove, kde už v príprave vyhrali 3:2. FOTO: FB.
Jelenčania v nedeľu vyradili v Pohári ObFZ Nitra Veľký Cetín (4:2), druhé kolo budú hrať v Svätoplukove, kde už v príprave vyhrali 3:2. FOTO: FB.

FC VINODOL
Hľadá sa brankár, zn. akútne! Na Vinodole zasadá krízový štáb. Supergólman Peter „Perky“ Pintér prekvapujúco zutekal do Dolných Obdokoviec a nemá ho kto nahradiť, rukavice po rokoch navliekol Patrik Uher, ale akoby ho pálili, lebo niet lopty, ktorá mu nevypadne a ešte k tomu sa chystá robiť do Anglicka. Zohratý káder z domácich chlapcov na šiestu ligu má už dávno, bojuje o ňu vyše štyri roky, ale posledný schodík je zakaždým na metre veľký. S Veľkým Cetínom síce prehral ligové preteky, ale na domácom turnaji ho porazil 5:1! Stopér Matej Špánik, záložník Juraj Pénzeš a útočník Pavol Sádovský je dobrá os, keď sa bude chcieť čarodejníkovi z dorastu Stankovi Stojkovi, bude to bomba. Vinodol sa s Jelencom a Čechyncami popasuje o šiestu ligu.
Prišli: Stanislav Stojka, Denis Marcinkech, Kristián Bihári, Maroš Uher (dorast). Odišli: Peter Pintér (Dolné Obdokovce), Matúš Krajmer (Lužianky). Hrajúci tréner Marek Macek: „Tak, ako každý rok, aj teraz chceme byť v popredí a snažiť sa o postup do šiestej ligy. V minulých sezónach nám prvé miesto vždy kvôli niečomu ušlo. Hráme výlučne s domácimi, nechceme nikoho nosiť, keď to nie je treba.“

To je on, to je patrón ihrísk v oblasti Marek Lakatoš.
To je on, to je patrón ihrísk v oblasti Marek Lakatoš.

FC ČECHYNCE
Peter Peciar sa zotavuje z ťažkého zranenia a vyzerá to tak, že už na jeseň bude plnohodnotnou oporou, zavolal si aj čechynských odchovancov (jeho dlhoročných kamarátov z futsalu) Zola a Janka Klukovcov, ak ešte príde naspäť aj Rado Šuba, bude to hotové leto návratov. Čechynce s Klukovcami, zdravými Peciarom a Kanásom a novým brankárom Sivanincom, ktorý pričuchol aj ku krajským súťažiam, budú nebezpečné. Len jedna škoda, že zatiaľ príliš nechodí talentovaný gólman z dorastu Róbert Čampai a pracovať by sa dalo aj s Richardom Csámpaiom. Ale prosiť sa Peciar nebude…
Prišli: Zoltán Kluka, Ján Kluka (Golianovo), Štefan Sivaninec (Rastislavice), Samuel Mészáros, Adrián Nagy (dorast), v riešení Radoslav Šuba. Odišli: Michal Paška (prerušenie kariéry). Hrajúci tréner Peter Peciar: „S letnou prípravou sme spokojní, hrali sme päť zápasov. Do siedmej ligy ideme s najvyššími ambíciami. Keď sa bude dať postúpiť, zoberieme to.“

Peter Peciar: bude mať 31, Čechynce sú jeho jedenásty klub, vlastní trénerskú C-licenciu. FOTO: Miriama Szabová Tóthová.
Peter Peciar: bude mať 31, Čechynce sú jeho jedenásty klub, vlastní trénerskú C-licenciu. FOTO: Miriama Szabová Tóthová.

OFK BRANČ
V Branči sa minuli Heparoidy. Môžu za to Juraj Šimák, Adrián Čapo, Ladislav Tóth a Roland Lörincz. Kolená majú v šľaku, mastičiek spotrebovali už tony. Lazaret väčší ako po vojne, čierno-bieli riešia existenčné problémy a modlia sa, aby v nedeľu na prvé kolo do Hosťovej prišiel Vladimír Stojka. Keď sa chcete dozvedieť niečo dobré, tak za Juraja Richtárecha je v obci Ľubomír Bernáth, strelec ako víno. Branč chcel prehovoriť do boja o postup, ale dokým sa všetky opory vyliečia, ujde mu vlak. Takže asi šieste miesto.
Prišli: Ľubomír Bernáth, Tomáš Demín (Svätoplukovo), Ondrej Godár (Veľký Kýr). Odišli: Juraj Richtárech (Rišňovce), Filip Guzmický (Ivanka). Hrajúci tréner Tomáš Kéry. Hrajúci predseda Roland Lörincz: „Chceli sme mať najvyššie ambície, ale tak sa trápime so zraneniami, že sme radi, že vôbec sme. Pohár už máme za sebou, v pozliepanej zostave sme v Nových Sadoch prehrali 3:8. Takže ciele sú, aby sme začali sezónu.“

Tomáš Kéry začínal v Sľažanoch, hral aj Topoľčianky a Vráble, s Machulincami vybojoval postup do šiestej ligy. V Branči začne tretiu sezónu. FOTO: MY Nitrianske noviny - Ladislav Odráška.
Tomáš Kéry začínal v Sľažanoch, hral aj Topoľčianky a Vráble, s Machulincami vybojoval postup do šiestej ligy. V Branči začne tretiu sezónu. FOTO: MY Nitrianske noviny – Ladislav Odráška.

TJ DRUŽSTEVNÍK DYČKA
Poprava. Masaker. Trestný čin. Dyčka v prvom kole Pohára ObFZ doma zabila Diakovce 8:0, po hetriku dali Štefan Mikle a Matúš Koprda, dve útočné tváre tímu sa už tešia na Sľažany. Aspoň si napravila chuť po domácom turnaji, keď pred 1200 divákmi skončila po Dolnom Ohaji, Nevidzanoch a Chrenovej až štvrtá. V mestskej časti Vrábeľ má termín nedeľa 10.30 h veľký úspech, pokračuje sa v ňom aj naďalej, aspoň si Dyčania môžu poobede obzrieť súperov. Medveď Bu by sa mohol doma tešiť z viacej víťazstiev ako naposledy, bude štvrté miesto.
Prišli: Peter Štefunko (Lúčnica nad Žitavou), v riešení ešte dve posily. Odišli: Ján Medveď (Volkovce), Dominik Strieška (Horný Ohaj). Tréner Igor Kavulek. Predseda Jozef Bušovský: „Letná príprava prebehla v poriadku. Chceme hrať o popredné priečky. Časom uvidíme, ako sa siedma liga bude vyvíjať.“

Dyčke budú v siedmej lige už druhý rok chýbať vybičované derby s Horným Ohajom. FOTO: Šuker.
Dyčke budú v siedmej lige už druhý rok chýbať vybičované derby s Horným Ohajom. FOTO: Šuker.

TJ ŠTART NITRIANSKE HRNČIAROVCE
Namiesto hučáka Richarda Lidika bude „Gerenčér“ viesť bývalý kapokanonier Výčap-Opatoviec Tibor Fiksel a hneď musí hľadať kapitána, pretože ten doterajší loď opustil – Marián Cifra išiel do Trstíc, ale kto by nešiel? On sa raz vráti. Pod zoborskými kopcami bude tentoraz jednotkou v bráne malý, ale dobrý Aleš Gálik, mrzí zdravotný stav dvoch stredných záložníkov. V ére po Cifrovi Hrnčiarovčania dúfajú, že sa rozstrieľa útočník ako víchor Peter Michalička.
Prišli: Aleš Gálik (Ivanka pri Nitre), Andrej Kubina (Cabaj-Čápor), Erik Ešše (Dolné Lefantovce), Dalibor Lenický (návrat k futbalu/žiaci Dolných Krškán). Odišli: Marián Cifra (Trstice). Tréner Tibor Fiksel (namiesto Richarda Lidika). Predseda Pavol Filo: „Netešia ma zranenia Kvakovského a Kečkéša, neviem odhadnúť, aké máme ciele v sezóne. Asi hrať normálny futbal pre divákov. Určite hľadáme ešte aspoň jednu posilu.“

Milana Kvakovského trápi achillovka. FOTO: Igor Gatci.
Milana Kvakovského trápi achillovka. FOTO: Igor Gatci.

FK OCÚ BABINDOL
Babindol vlani postúpil z ôsmej ligy do siedmej, oslavovalo sa vo veľkom, majstrovské tričká majú chlapci ešte doteraz na vrchnej poličke v skrini. Ale dedinke na polceste z Nitry do Vrábeľ sa v sedmičke príliš neverilo. Preto ostali všetci prekvapení, keď boli svedkami parádnej jazdy za ôsmym miestom. Babindolčania fajne začali aj leto, so Žitavanmi, ktoré verejne vyhlásili útok na titul v šiestej lige a víťazstvo v Pohári, remizovali 4:4 a k postupu do druhého kola im stačilo zvládnuť penalty, no proti bol brankár Iskry Juraj Švec. Tréner Imrich Filipek sa futbalu rozumie, s Babindolom stavia na kolektívnom poňatí hry, vynikať by mal strelec Andrej Molnár, aj Žitavanom dal štyri góly. Prvá polka tabuľky.
Prišli: nikto, uzdravil sa brankár Adam Kováč. Odišiel: Mário Kunkela (Lúčnica?). Tréner Imrich Filipek. Hrajúci predseda Mário Kúti: „Nemáme postupové ambície, chceli by sme uhrať stred tabuľky, vyhrávať domáce zápasy a i zvonka priniesť nejaký ten bodík. Káder máme zatiaľ dobrý.“

Babindol srdnatosťou potrápil Žitavany. FOTO: Mária Gyuricová.
Babindol srdnatosťou potrápil Žitavany. FOTO: Mária Gyuricová.

OFK HOSŤOVÁ
Hosťovčania v nedeľu hrali Pohár s Rišňovcami a nechcite vedieť, koľko dostali. Pre hanbu to radšej nenapíšeme, je to v MY Nitrianskych novinách. Tradičný klub sa rozlúčil s troma hráčmi základu, náhradou je zatiaľ jeden, radi by zverbovali omladinu, aby oporami neboli len ostrieľaní Marián Šindler, Juraj Vavrovič a Róbert Balko. V malej obci to v minulej sezóne za moc nestálo, Hosťová finišovala deviata so skóre 23:88, teraz by síce podobné umiestnenie brala, no takú hrozivú bilanciu isto nie.
Prišli: Andrej Kušnír (návrat k futbalu/Dolné Krškany). Odišli: Peter Slovák (Choča), Hlyeb Malik (Dolné Štitáre?), Anton Vundač (robota v Nemecku). Tréner Daniel Matyó: „Cieľom je skončiť do desiateho miesta, získať dvadsaťpäť bodov.“

Hostova
Hosťová má 362 obyvateľov, preto je úspech, že ešte vôbec hrá futbal. FOTO: Mária Gyuricová.

FC DOLNÉ ŠTITÁRE
Na konci čiernastého tunela zasvietilo svetielko. Žeby konečne Štitáre nefasovali debakle? Zeleno-bieli mali vstup do jari ako z ríše snov, pod bájnou Žibricou schovali do vačku Vinodol (2:1) a aj Čifáre (3:1). Zápal trochu schladil pakel v Lúčnici (0:6) a tri prehry na koniec, každopádne to bola tá lepšia polka sezóny za posledné roky. V trende chcú pokračovať. Ale už bez Edmunda Kósu ako trénera, ikona klubu bude len funkcionárčiť. Trénerské žezlo prebral 46-ročný Jaroslav Moravčík, odchovanec FC Nitra známy aj z Močenku, Kyneku, Hrušovian, Výčap-Opatoviec, Selíc, Dyčky a Janíkoviec. Dolné Štitáre môžu skončiť dobre. Ale body si budú musieť vypotiť.
Prišli: nikto, v riešení je jedna posila. Odišli: Boris Kučerka (Dolné Lefantovce). Hrajúci tréner Jaroslav Moravčík (namiesto Edmunda Kósu). Predsedníčka Milota Magová: „Poraziť Hrnčiarovce! Ale nie. Chceme hrať tak, ako na jar, byť v prvej desiatke a nie na konci tabuľky.“

Štitárske ihrisko v prvom kole objaví Paňa. FOTO: FB.
Štitárske ihrisko v prvom kole objaví Paňa. FOTO: FB.

TJ DRUŽSTEVNÍK ŽITAVCE
Tak to bolo. Na stole ležala ponuka z Veľkého Cetína. Ľavý záložníček Jozef Matuška sa „Herthe“ tak zapáčil, že ho chcela zlákať do šiestej ligy. Dodo ostal, spolu s ním aj pravé krídlo Jakub Franko a ešte šikovnejší pravý obranca Tibor Ďurač, z Lúčnice sa vrátil strelec Jakub Vasaráb, takže Žitavce idú do sezóny dobre naladené a v prvom kole chcú doma potrápiť silný Jelenec. Ale Pohár sa pre nich už skončil. Že sa nechceli sa zraniť, preto zišli v Ladiciach z ihriska…
Prišli: Jakub Vasaráb (Lúčnica nad Žitavou), Július Sabo (návrat k futbalu). Odišli: nikto. Hrajúci tréner Juraj Sádovský. Predseda Roman Hegedüš: „Momentálne máme veľmi dobre vyskladané mužstvo. Chceme sa etablovať v strede tabuľky a potrápiť aj silnejšie mužstvá zo špice.“

Ihrisko v Žitavciach zdobí kaštieľ z konca 18. storočia.
Ihrisko v Žitavciach zdobí kaštieľ z konca 18. storočia.

TJ DRUŽSTEVNÍK LÚČNICA NAD ŽITAVOU
Lúčnica v lete zaplakala. Dedina vznikla spojením Martinovej a Vajky nad Žitavou, nazvali ju podľa folklórneho súboru, preto sa ponorila do smútku, keď v lete odišiel známy choreograf Lúčnice Štefan Nosáľ. Teraz k futbalu. Keby išiel Lúčnici futbal tak ako Lúčnica tancuje, v siedmej lige by nebola. Ale tím výborného trénera Františka Bielika je rád aj za tú. Veď na derby so Žitavcami, Dyčkou či Čifármi stále chodia ľudia. Káder sa posilnil, príchody:odchody 4:1, hlavne Mária Černáka poznáme ako strelca. Desiate miesto bude super.
Prišli: Peter Mesároš (návrat k futbalu/Dyčka), Mário Černák (Michal nad Žitavou), Martin Černák (návrat k futbalu), Filip Mikle (Tajná). Odišli: Peter Štefunko (Dyčka), Jakub Vasaráb (Žitavce). Tréner František Bielik. Predseda Pavel Bako: „Nechceme byť na chvoste tabuľky. Káder máme priemerný, možno o niečo lepší ako pred rokom. Podstatné je, že by nás malo byť dosť.“

Lúčnica bude chcieť v prvom kole zaskočiť Čechynce.
Lúčnica bude chcieť v prvom kole zaskočiť Čechynce.

OFK ČIFÁRE
V koncovej dedine pred levickými bránami robia futbal na jednotku, ako o oči v hlave sa starajú o mládež, teraz prihlásili dokonca aj dorastencov. V minulej sezóne to ale s mužmi nestálo za nič, do Veľkého Cetína napríklad prišli len ôsmi, skončili úplne poslední so skóre 16:104… Ale od leta to bude lepšie. Uvidíte. S rozpadnutej Tajnej prišli štyria a od susedov ďalší traja. Najväčšia posila bude navrátilec Tomáš Kliment. Čifárski orly nemusia lietať nízko. Siedme miesto.
Prišli: Vladimír Toman, Andrej Brédik, Michal Mrkvica, Roman Habara (Tajná), Tomáš Kliment (Žemberovce), Ján Kiš (Veľký Ďur), Tomáš Kratochvíl (Lúčnica nad Žitavou). Odišli: nikto. Tréner Marián Matuška. Predseda Tibor Meszároš: „Rozšírili sme káder, je nás azda dvadsaťdva. Ambície sú nehrať dole, trúfame si na stred tabuľky, keď aj horší, teda také deviate miesto. Predsa až takú kvalitu v Čifároch nemáme.“

Čifáre v prvom kole Pohára ObFZ Nitra vypadli s Janíkovcami (2:4). FOTO: Dušan Matuška.
Čifáre v prvom kole Pohára ObFZ Nitra vypadli s Janíkovcami (2:4). FOTO: Dušan Matuška.

MFK POHRANICE
Dnes to znie už šialene, ale na „Pográni“ bola kedysi aj tretia liga. Potom futbal skapal, ale starosta sľúbil, že ho oživí, stalo sa v lete pred rokom. Pohranice sa prihlásili do poslednej osmičky a zakončili ju v prvej päťke, vyhrali 10 z 18 zápasov, na štart slušné. V zreorganizovanej nitriansko-vrábeľskej siedmej lige ich čakajú bitky s Hosťovou či Dolnými Štitármi, preto povolali vojakov, Tomáš Prišč a Matej Bojňanský sú ale vojaci aj naozaj, prichádzajú od Kysúc aj Levíc. Pohraničania stavajú na tradične omieľanej kombinácii skúsenosť plus dravá mladosť, zápasy im vyhráva Imro Farkaš. Hókova družina skončí do desiateho miesta.
Prišli: Tomáš Prišč (návrat k futbalu/Stará Bystrica), Matej Bojňanský (návrat k futbalu/Andovce). Odišli: nikto. Hrajúci tréner Štefan Hók. Starosta Igor Hajdu: „Vstupujeme do silnejšej sezóny ako vlani, hoci nemáme kde vypadnúť, tabuľkové ambície sa určujú ťažko. Nech si chlapci schuti zahrajú, vytvoria dobrú partiu a zachovajú futbal v Pohraniciach aj pre budúce roky.“

Veselé pohranické tváre po poslednom zápase minulého ročníka. FOTO: FB.
Veselé pohranické tváre po poslednom zápase minulého ročníka.  Martin nad Žitavou porazili 3:1. FOTO: FB.

FC PAŇA
Biely balet alebo Espaňa, kvôli dresom i názvu sedia obe prezývky. Po zmene vedenia zažili Paňčania bežné leto, zahájil im ho Pohár – s Kynekom doma držali krok do 60. minúty, potom sa im dobrodružstvo skončilo a prehrali napokon 1:4. V bráne sa snaží Tomáš Raček, vzadu je líder František Somor, jeden z tých lepších aj Juraj Hamar, góly by chcel dávať Marek Marcinkech. Až také zlé to nie je, veď Paňa vyhrala na jar ešte v ôsmej lige aj trikrát v rade. No umiestnenie v prvej desiatke bude šok.
Prišli: Daniel Bubla (Čechynce). Odišli: Stanislav Kozár, Imrich Presinszky ml., Peter Babóš (koniec kariéry). Hrajúci tréner František Somor: „Nová reorganizácia je super, tešíme sa, že sme preč z ôsmej ligy. Za siedmu ligu sme radi, je pred nami veľa derby zápasov, bude to mať úroveň. Ide nám o to, aby sme si zahrali kvalitný futbal, zabaviť sa. Chceli by sme sa pohybovať od ôsmeho do desiateho miesta.“

Tridsaťjedenročný Juraj Hamar je pevnou súčasťou základnej zostavy Pane.
Tridsaťjedenročný Juraj Hamar je pevnou súčasťou základnej zostavy Pane.

Autor: Martin Kilian ml.

Podobné články

Back to top button
Close