Novinky

Zajtra v Žitavanoch nebude kam sadnúť, príde Nitra v plnej zbroji

Tisíc tristo lístkov, pre divákov dva bufety so všetkým, čo budú chcieť, pre sedemdesiat pozvaných klobásy či kolená, Nitrania majú dovolené aj vína a pivá. V Žitavanoch stúpa adrenalín, už zajtra o 16.30 h si dedinka zahrá proti lídrovi ligy.

Peter Chren sa o futbalové Žitavany stará ako o vlastné dieťa. Nedopustí, aby niečo bolo zle, aby niečo chýbalo, nebolo na úrovni. Volali sme mu dnes na obed. „Akurát vypisujem lístky, treba na ne dať aj pečiatku klubu. Zajtrajší zápas s Nitrou pre nás znamená ohromne veľa, vzal som si dovolenku, už som aj nervózny, všetko treba doriešiť,“ privítal nás v mobile.

Aktuálny a bývalý predseda Iskry Žitavany - vľavo Peter Chren, vpravo Pavel Chren. Medzi nimi starosta obce Juraj Obert.
Aktuálny a bývalý predseda Iskry Žitavany – vľavo Peter Chren, vpravo Pavel Chren. Medzi nimi starosta obce Juraj Obert.

Zajtra je 31. august, končia prázdniny a žitavianska kronika, ktorá sa u Kováčovcov prenáša z otca na syna, si už vyčleňuje tri strany. „Za 65 rokov futbalu v Žitavanoch sme hrali napríklad aj s Trnavou, na Calex Zlaté Moravce raz prišlo 2 100 divákov, čo je doteraz neprekonané číslo. Nitra u nás hrala trikrát – v rokoch 1956, 1975 a 1979 – a tá najlepšia Nitra, prvý tím prvej ligy, hrá u nás zajtra,“ hrdo listuje predseda Chren.

Žitavianska futbalová kronika, strany plné vzácností. Zozačiatku hrávali časti obce Opatovce a Kňažice proti sebe, až potom sa zlúčili. FOTO: Archív ŠK.
Žitavianska futbalová kronika, strany plné vzácností. Zozačiatku hrávali časti obce Opatovce a Kňažice proti sebe, až potom sa zlúčili. FOTO: Archív ŠK.

FC ViOn sídli kilometer od Iskry, jeho šéf Ondrejka Žitavanom prípravák už prisľúbil, ale napokon z toho zišlo. Dohoda s Nitrou sa tak kula narýchlo. „Keďže oslavujeme výročie, chceli sme si zahrať so zvučným menom. Vybavovali sme Nitru, išlo to cez predsedu ObFZ Števa Kormana, ďakujeme mu za ústretovosť. Ani sme nečakali, že Nitra bude súhlasiť tak rýchlo. Nerozkazovali sme si, kedy zápas bude, pre nás je to v prvom rade česť. Nitra si určila termín na štvrtok a my jej ďakujeme za ochotu,“ chveje sa mu hlas skromnosťou. Spolupráca ObFZ s klubmi prekypuje, Nitra vlani hrala v Lehote a teraz ju preskúšajú Žitavany. Najnovšia infoška je, že zväz bude dedinám ponúkať lístky na Nitru. Zadarmo!

Žitavančanom sa už trasú kolená. Vyše trojtýždňové prípravy vrcholia. „Nepríde sem hocikto, príde sem Nitra. Je to reklama pre Žitavany, chceme sa ukázať v čo najlepšom svetle. Nitrania sú silní profesionáli, my sme silní amatéri, ale zápas berieme veľmi vážne a nielen organizačne sa k nemu staviame profesionálne. Maľovali sa kabíny a tribúny, kosíme za bránami. Pre divákov budú dva bufety. S jedlom pre hostí nám pomohol Gazdovský hostinec Topoľčianky, bol som tam zaniesť dvadsať mrazených holubov a už sa varí holúbäcia polievka, pán tréner Galád si takú vypýtal,“ prezradil Chren a prezradil ešte viac. „Najskôr sme dostali z Nitry info, že si nemusíme s občerstvením robiť starosti, že nič zvláštne, nič ťažké, pre hráčov žiadne mäsá… Ale v pondelok sa to zmenilo. Je reprezentačná prestávka, hráčom Nitry napokon vedenie povolilo všetko ťažké, čo nemôžu jesť celý rok, čiže už chystáme pečené kolená, klobásky a ďalšie pochutinky. Nakúpili sme dvadsať kilogramov mäsa,“ nadšene rozpráva. Jednu podmienku Nitra predsa mala. Žiaden tvrdý alkohol. „Ligistom sme teda nachystali vína a pivá,“ uvoľnene pokračuje.

Strelca Daniela Drienovského sa boja všetci brankári v oblasti. Zľaknú sa ho aj Hroššo a Kolmokov? FOTO: Andrej Kéry.
Strelca Daniela Drienovského sa boja všetci brankári v oblasti. Zľaknú sa ho aj Hroššo a Kolmokov? FOTO: Andrej Kéry.

Na šiestoligové Žitavany chodí 150 divákov, na lídra prvej ligy Nitru 5 800. Veľký test pre štadión Iskry, či zvládne zajtrajší ošiaľ. „Sami nevieme, koľko ľudí máme očakávať. Niečo mi hovorí, že aspoň päťsto, chalani zas vravia, že tisícka padne. Lístkov je len tisíc tristo, ale keď príde viac zvedavcov, mileradi budeme predávať aj bez nich,“ uškŕňa sa.

Nitra má formu, je prvá v lige, lístky na ňu sa míňajú ako banány za socializmu. Koľko divákov ju príde podporiť do Žitavian? FOTO: Miroslav Slávik.
Nitra má formu, od marca prehrala len raz, je prvá v lige, lístky sa míňajú ako banány za socializmu. Koľko divákov príde trogárov podporiť do Žitavian? FOTO: Miroslav Slávik.

V tejto chvíli najlepšie futbalové mužstvo na Slovensku príde zajtra do Žitavian. O iskrácky dres je najväčší záujem v histórii. „Pán tréner Galád sľúbil, že donesie mužstvo v plnej sile. A za nás logicky chcú hrať všetci. Som zvedavý, ako to tréner Juro Pindeš postaví, ale určite zapojí aj dorastencov. Dresov však nie je dosť. Pri striedaniach v polčase si ich budeme musieť poposúvať, aby sa na ihrisko dostali všetci dvadsiati. Hrať proti Nitre je odmena a zaslúžia si ju všetci.“

Žitavany verzus Nitra: predpokladané zostavy. Lukratívny zápas povedie rozhodca Markus Šinka z Jelenca, na čiarach bude mať asistentov Andreja Gregoru a Patrika Zaťka z Velčíc.
Žitavany verzus Nitra: predpokladané zostavy. Lukratívny zápas povedie rozhodca Markus Šinka z Jelenca, na čiarach bude mať asistentov Andreja Gregoru a Patrika Zaťka z Velčíc.

Výsledok je zajtra to posledné, o čo pôjde. Alebo nie? „Nitranov treba opiť hneď, ako prídu. Tak budeme mať šancu,“ rehoce sa Peter Chren. „Nám bude úplne stačiť 2:2. Ak prehráme, v pondelok zasadne výbor a budeme riešiť otázku trénera,“ prepukne smiechom.

Dvaja dispečeri si v strede poľa nič nedarujú - Žitavančan Marek Sperka sa už teší na súboje s Nitranom Tomášom Kóňom. FOTO: (eg), Miroslav Slávik.
Dvaja dispečeri si v strede poľa nič nedarujú – Žitavančan Marek Sperka sa už teší na súboje s Nitranom Tomášom Kóňom. FOTO: (eg), Miroslav Slávik.

Pred štadiónom prvé rady. Turniketári a bufetári sú už v posilke na hrazde. Legendárny hlásateľ Anton Drienovský leští mikrofón. Adrenalín stúpa.

Výborný futbal plus veselica. Tak budú zajtra vyzerať Žitavany. Štart je o 16.30 h. Prídete?

 

Autor: Martin Kilian ml.

Titulka: vľavo radosť Žitavian po góle v Janíkovciach v minulej sezóne (FOTO: MY Nitrianske noviny – Ladislav Odráška), vpravo oslavy Nitranov po víťazstve nad Dunajskou Stredou (FOTO: Miroslav Slávik). 

 

Podobné články

Back to top button
Close