Novinky

Smutné hody v Hájskom, Cabaj-Čápor prišiel s kolotočmi zadarmo

Bez Ivana Calla to s Hájskym išlo z kopca, päťdesiat výjazďákov z Cabaja-Čápora si zatlieskalo piatim utešeným ranám.

„Ešká Kepežď, to sme my, futbalisti rodení, futbal, to je naša láska, kým nás niekto nenapráska…“ spieva sa v hymne Hájčanov. Pekne poslúžila napríklad aj v nedeľu.

Rozbehnutý Cabaj-Čápor im totiž hody poriadne znechutil.

Perfektní svýbovci
Hájske viedlo, keď do pekného centru ľaváka Takácsa strčil hlavu Vančo (1:0), ale ani sa nenazdalo a tempo už diktovali hostia. Kompas pumelicou prestrelil Matušica (1:1), pavučinku povymetal Valovič (1:2). „Stále neviem, ako to Jožo trafil. Všetci sme si mysleli, že to ide vedľa,“ smeje sa tréner hostí Miroslav Svýba. Derby sa začalo lámať až v hodine hry – domáci Takács spálil tutovku, nasledoval nešikovný faul Karásika na Kompasa, penalta pre Cabaj-Čápor, Lacova „Panenka“ (1:3). „Zlomový moment, naše sebavedomie padlo,“ vypichol kouč Hájskeho Gabriel Vrba. Veru, „sokolíci“ si už do konca podmanili ihrisko, Kompas si dvoma gólikmi dokončil hetrik a pakel 1:5 bol na svete.
„Cabaj-Čápor hral veľmi aktívny futbal, krásne sa presúval, výborne pohyboval a bol zdravo drzý v útoku. Postupne si vypracoval prevahu, mali sme problém zachytávať jeho útoky, ľahko sa dostával pred našu bránu. Chválim trénera Mira Svýbu, jeho zverenci tu zanechali výborný dojem, s lepším tímom sme ešte v tejto sezóne nehrali, zadarmo nás povozili na kolotoči,“ gratuloval súperovi Vrba. Možno by to však na ihrisku vyzeralo inak, keby orchester Hájčanov mal obvyklého dirigenta. „Citeľne nám chýbal gólový Ivo Callo, je chorý, dúfame, že sa čo najskôr uzdraví. A svoje určite zohrala aj sobotná hodová zábava. Plus stále platí, že hľadáme pravidelného strelca,“ vraví obľúbený tréner.
Štvortisícovú veľkodedinu prišli na derby cez dve polia kuknúť azda päťdesiati verní a odchádzali s piatimi pochúťkami v bruchu. „Robil som si analýzu Hájskeho a zistil som, že dáva veľa gólov do dvadsiatej minúty, preto som nabádal chlapcov k zodpovednosti od začiatku, no predsa sme dostali gól v ôsmej minúte. Ale po inkasovaní sme neznervózneli, lebo sme vedeli, že zápas bude taký, aký si ho spravíme. Začali sme herne, kombinačne i fyzicky dominovať, napokon to vypálilo k najlepšiemu výkonu pod mojim vedením. Na neudržanie boli Maťo Kompas, Paľo Laca či náš aktuálne najlepší hráč Tomáš Húlan, dokopy tam bolo možno šesť nadpriemerných výkonov,“ myslí si lodivod Cabaja-Čápora Miroslav Svýba.

Svetlým zjavom v zostave Hájskeho bol Marek Kaduc.
Svetlým zjavom v zostave Hájskeho bol Marek Kaduc.

Náprava proti sovám?
Hájske musí bojovať aj bez najlepšieho plejera siedmej ligy Ivana Calla, do cesty sa im v nedeľu postavia Čakajovce. „Máme čo naprávať, nemôžeme si predsa dovoliť doma takto prehrať. Pamätám si, že Čakajovce majú obrovsky rýchlu ľavú stranu a vnímam ich aj cez výborného režiséra Vlada Klačmana, doma chceme aspoň bod,“ načrtol Vrba.
V lete sa v oblasti hýbali ľady, reorganizácia zrušila utrápené ôsme ligy. Špekulovalo sa, či Hájske bude hrať galantsko-šaliansku sedmičku, napokon samo chcelo ostať na nitrianskych dedinách. „My sa nesťažujeme, kvalita síce poklesla, ale finančne to viacerým klubom lepšie vyhovuje a derby hráme stále. Nie je kam vypadnúť, netreba sa stresovať, hráme pre radosť. Ale my budeme spokojní len so šiestym a lepším miestom, najväčšími favoritmi sú Čakajovce, Mojmírovce, ale aj Cabaj-Čápor,“ tvrdí Gabriel Vrba (45), Večan od kosti, bývalý futbalista Poľnohospodáru Močenok, Trnovca či Diakoviec. „Kepežď“ trénuje dva roky.

Hájčanom v žilách prúdi halová krv, už sa tešia na pompézny 26. ročník Vianočného turnaju MY Nitrianskych novín (MOGET Cup).
Hájčanom v žilách prúdi halová krv, už sa tešia na pompézny 26. ročník Vianočného turnaju MY Nitrianskych novín (MOGET Cup).

Svýba dúfa vo viac divákov
Cabaj-Čápor zažíva pod prezidentom Petrom Bosákom a s trénerom Miroslavom Svýbom futbalovú renesanciu, po čiernych sezónach je tu biela. „Sokolíci“ mali už dobrú jar a nový ročník takisto otvorili štýlovo, do Hájskeho si prišli už po šiestu výhru v rade a nebyť smolnej kontumácie s Kynekom, sú tretí. „V mužstve je pohoda, chalani poctivo chodia na tréningy, všetko je teraz super. K zápasom pristupujeme skromne, pokorne a nie s veľkými očami, chceme skončiť čo najlepšie, ideálne do piateho miesta. Predovšetkým však treba hrať atraktívne, žiadnu betónovačku,“ hovorí Svýba.
VII. liga A je po odlive šalianskych pojmov nitrianskou párty dokonale stavanou na úspech Cabaja-Čápora – a tak to zatiaľ aj vyzerá. Hra je dobrá, nálada ešte lepšia, ale… „Naši diváci sa ešte akosi neprebudili. Veľmi sa snažíme, hráme pekný futbal, sme radi za každého fanúšika. Najbližšie ideme s pokorou do Dolných Krškán, potom budeme doma hostiť Mojmírovce a Čakajovce, na týchto zápasoch dúfame v aspoň tristovku divákov,“ zaželal si Miroslav Svýba (38), odchovanec FC Nitra, ktorý kraj pochodil za ČFK, Baloň, Palárikovo, Tvrdošovce a Šintavu, bol i v Jarku a mihol sa vo Veľkom Kýri.

Môže hrať Cabaj-Čápor pod trénerom Svýbom ešte lepšie?
Môže hrať Cabaj-Čápor pod trénerom Svýbom ešte lepšie?

FAKTY
HájskeCabaj-Čápor 1:5 (1:2).
Góly:
8. Vančo – 25., 75. a 83. Kompas, 30. Valovič, 62. Laca (11 m). R P. Kollárik (M. Labuda), ŽK: Hupka, Matušica, Durdiak – Bosák, Hala, L. Húlan, Ligač, 120 divákov.
ŠK: K. Matušica – M. Hupka (68. T. Lenčéš), M. Ölvecký, T. Turanec, To. Kuman (46. Mi. Mesároš) – P. Durdiak (75. A. Žigmund), V. Karásek (68. A. Barča), M. Kaduc, R. Vančo – A. Kaduc, J. Takács (68. M. Jankulár). Tréner: Gabriel Vrba.
FC: R. Hromádka – K. Bosák (77. M. Ligač), P. Kaduch, M. Snovák, A. Varga – M. Hala (71. E. Hanuška), L. Húlan (79. T. Tkáčik), T. Húlan (57. P. Snovák), P. Laca – J. Valovič (81. K. Šima), M. Kompas. Tréner: Miroslav Svýba.

Autor: Martin Kilian ml.

Za fotky ďakujeme facebookovému portálu Futbalové fórum.

Podobné články

Back to top button
Close