Novinky

Celý Žihárec sa modlí. Bude Mónosi hrať proti Veči?

Nad Žihárcom vyšla hviezda jasná, spieva bratislavské techno. Ak však bude líder František Mónosi v nedeľu v pôrodnici, tak to proti Veči pôjde ťažko…

V lete sa v nitrianskej oblasti hýbali litosferické dosky. Ôsme ligy boli kvôli kilometráži odsúdené na zánik a tak kluby uvítali ich preventívne zrušenie, čím sa postavili štyri siedme ligy namiesto troch. Reorganizácia má v troch okresoch zatiaľ viac víťazov ako porazených. „V takejto siedmej lige máme oveľa viac kamarátov ako v nitrianskej v minulej sezóne. Myslím si, že všetky šalianske kluby by vám povedali to isté,“ vyriekol na účet novučičkej galantsko-šalianskej siedmej ligy predseda Žihárca Gabriel Pintér.

Revolučný sobáš s Galantou sa dohodol po dvoch kávach. Novinka zatiaľ beží k spokojnosti. Oživili sa staré derby, dvihli sa návštevy.

Zlato si miešajú Betonáris, je november a oni sú bez straty. Druhá je hladná Veča.

Žihárecká superštvorka
A na treťom mieste číha Žihárec. Až na treťom. „Keby máme viac bodov, bolo by to lepšie…“ s malými očkami začal našu debatu František Mónosi. Nadýchol sa, spustil analýzu. „Veľmi nás mrzí prehra v prvom kole v Kráľovom Brode, chýbali nám traja hráči a súpera sme podcenili, pridali sa nepremenené šance. Mohli sme si za to sami. Stratili sme ešte v Seliciach, kam sme prišli unavení po pohári so Žitavanmi, no remíza 2:2 bol dobrý futbal. Inak však všetko vyhrávame,“ premostil žihárecký pitbul.

Taká je pravda. Dve zaváhania, inak krasojazda. Žihárčania sú ako cirkusanti – všade chodia s kolotočmi. Za dvanásť kôl dali 62 gólov. Viete, ako je to veľa? Toľko, čo za celú minulú sezónu! „Dá sa na nás pozerať, sype nám to, chlapci sa rozostrieľali. Je super, že nemáme len jedného kanoniera, góly si delí štvorka Beneš, Benko, Kolozsi, Kučera,“ pokračuje. Kvarteto BBKK má na konte už 43 gólov.

Veči sľubujú peklo
Blíži sa nedeľa a v Žihárci už vyťahujú kolty. Na šerm príde Veča. „Nemáme obavy, ale rešpekt. Veča je možno zohratejšia ako my, má päť či šesť kvalitných futbalistov, šikovný je Laco Vencel, útočník Tomáš Prílepok takisto a problémy nám bude robiť aj stopér a kapitán Martin Barus. Ale je zraniteľná na krajoch obrany, čo môže byť voda na mlyn pre nášho šikovného krídelníka Mareka Kolozsiho,“ škriabe sa po briadke Mónosi.

Balet nečakajme. „Do súpera sa zahryzneme od prvej minúty, vôbec nemáme v pláne mu dať nejaký centimeter. Večanov nenecháme ani vydýchnuť, môžu sa tešiť na žihárecké peklo,“ straší tím Jozefa Czuczora.

Žihárec proti Veči, to bolo vždy derby. Lepšiu bilanciu z posledných troch sezón majú žlto-červení.
Žihárec proti Veči, to bolo vždy derby. Lepšiu bilanciu z posledných troch sezón majú žlto-červení.

Liga sa na zimný spánok uloží za tri kolá. Ak ich Žihárec všetky vyhrá, vyhrá i jeseň. Aké prosté, že? Pozor. Treba poraziť doma Veču (2.), vonku Jánovce (8.) a Betonáris (1.). Uf. „Prvé miesto nás láka a my si naň veríme. Najväčšiu vážnosť prikladáme šlágru s Betonáris, Veči menšiu, ale odmeny do šatne asi budú aj za ňu,“ prezradil.

Inak, Mónosi je s Večou zaujímavo spútaný. Tridsať liet tam býval a v roku 2003 u lodníkov zbieral svoje prvé mužské minútky. Veča sa naňho pýtala aj minulú zimu, keď skončil vo Váhovciach. Napokon však vyhral Žihárec. „Určite neľutujem. Sme super kolektív, sadli sme si, o zábavu sa starajú Marek Kolozsi, Martin Bobor a predseda Gabriel Pintér. Do partie je tiež mladý tréner Ladislav Oroszi, ale na ihrisku vyžaduje všetko na sto percent. Aj keď vyhrávame 9:0, tak si nájde niečo, čo sa mu neľúbi. Je maximalista a tak to má byť,“ dáva palec hore 32-ročný pohoďák.

Ono je to tak, že v Žihárci len málokto vie, že ten Cíbo je vlastne František Mónosi. „Takú prezývku mám asi od štyroch rokoch. Vôbec netuším, ako sa zrodila,“ krčí plecami a smeje sa.

Junior chce von
František Mónosi nepohrdne dobrou zapekačkou, v telke fandí Iniestovi a Barcelone a na ihrisku sa ide zodrať. Tréner Oroszi ho v systéme 3-5-2 postavil pred stopérov vedľa Tomáša Drinócziho, spolu sa špinia čiernou robotou, aby Filip Kučera mohol tvoriť. Šaliansky odchovanec je v Žihárci len rok a pol a už si stihol získať fanúšikov.

František Mónosi je v Žihárci zástupcom kapitána Imricha Bujka. FOTO: Facebook.
František Mónosi je v Žihárci zástupcom kapitána Imricha Bujka.

A tí sa teraz tešia ešte viac. No i klepú.

„Náš trojročný Sebastiánko a bude mať čoskoro kamaráta, termín by mal byť o týždeň. Bude to chlapec, ale s partnerkou Vanesou zatiaľ meno tajíme,“ hrdo predniesol.

Mónosim juniorom to ale nežije len v šalianskom paneláku. „Chlapci sa modlia, aby ešte chlapček vydržal. Cez tréningy nechávam mobil trénerovi na lavičke, aby som mohol priateľku odviesť do pôrodnice, keby náhodou volala,“ vyťahuje.

Ale čo ak sa vypýta na svet práve v nedeľu? „Tak nepôjdem na zápas, jednoduché,“ zasmial sa František Mónosi.

Autor: Martin Kilian ml.

FOTO: Peter Prna; Facebook

Podobné články

Back to top button
Close