Novinky

AKO DO JARI│VII. liga A

Rely začína, medzi nabrúsenými motokárami Čakajoviec, Svätoplukova, Mojmíroviec a Cabaja-Čápora sú len milimetre. Tvrdiť vieme len jedno – jar VII. ligy A nás bude baviť viac než jeseň. Viac než celá minulá sezóna.

Nikto nebol proti, keď sa v lete vybrali dedinky z Okresu Nitra (plus Hájske od Šale) z VII. ligy A a VIII. ligy A a utvorili jednu množinu a nikto nie je proti ani po polroku projektu. Zrekonštruovaná „druhá á trieda“ dostala kamarátskejší ráz. Na jeseň sa síce dlho hovorilo o veľkých a malých klubov, ale potom malá Štefanovičová viedla vo veľkých Mojmírovciach 3:1 a… Ešte niečo?

Urmín napokon krvopotne otočil, veľakrát sa vlastne na jeseň nepotkol, no Čakajovce a Svätoplukovo jazdili ešte istejšie, silnú prvú štvorku dotvára Cabaj-Čápor, ktorý ohúril deviatimi zápasmi bez prehry. Vzadu sa trápil Kynek, prekvapila Štefanovičová.

Nabitý špic VII. ligy A.
Nabitý špic VII. ligy A.

Sitá vkuse plnil Mário Horváth, za Lukáčovce dal 31 gólov v 13 zápasoch! Najžiadanejším artiklom ligy je však plejmejker Hájskeho Ivan Callo a čím ideme ihriskom nižšie, tým väčšie krásy nachádzame u lídra, čakajovská defenzíva na čele s brankárom Petrom Makom je pýchou siedmej ligy. Kľúčové bude, či odolá aj nájazdom Svätoplukovčanov Adriána Hnilku a Stanislava Mokráša…

Štrnásť štadiónov otvára brány, v 91-zápasovej porcii hrajú mančafty o 39 bodov. Ako zima prefúkala kádre?

OFK ČAKAJOVCE (1.)
„Hodil by sa nám útočník ako Diega Costa, už po ňom pátrame,“ škriabal sa v decembri po brade, čerstvo ovešanej virtuálnym jesenným zlatom, tréner a obranca Patrik Andrášik. Napriek jedenástim výhram našiel medzierku, aspekt, v ktorom sovy môžu lietať ešte vyššie. Skúsia to s Martinom Juríkom, niekdajším juniorom FC Nitra. Známejšou posilou je pracovitý Rastislav Hrnek na pravý kraj obrany. Kompaktný káder je najlepší v lige, v prvých kolách by mal prežiť aj bez člena GOAL TRAVEL Jedenástky roka Mareka Magu, ten sa zotavuje z operácie. Pred Čakajovcami je ešte tŕnistá cesta.
● Prišli: Rastislav Hrnek (návrat k futbalu/Mojmírovce), Martin Jurík (návrat k futbalu/FC Nitra). Odišli: nikto. Dlhodobo zranený je Fady Gaggi.
● Hrajúci tréner Patrik Andrášik: „Zimná príprava sa vyznačovala dosť veľkým počtom hráčov, porazili sme Lužianky aj Dolné Obdokovce, nevyšla nám len generálka s Bábom, keď nás bolo málo. Chceme sa hýbať na popredných miestach tabuľky, uvidíme, ako na tom budú ostatné tímy. Jarná časť býva vždy ťažšia než jesenná, súperi sa na nás budú chcieť vytiahnuť, každý zápas bude náročný, zlomový ten v Svätoplukove.“

Čakajovce dostali len 5 gólov, ozdobou najlepšej obrany je pravý bek Stanislav Nemček.
Čakajovce dostali len 5 gólov, ozdobou najlepšej obrany je pravý bek Stanislav Nemček.

FK SVÄTOPLUKOVO (2.)
Šalgov po rokoch vystriedal zimnú destináciu, namiesto Podbielu sa vybral do Habovky, či zmení v lete aj ligu, napovie najmä 15. a 22. apríl: šlágre v Cabaji-Čápore a s Čakajovcami. Hnilkovým zverencom priam búši šanca na zlato, ak nechcú, aby zhnila na komposte dejín, treba zachytiť hneď úvod. Preto fanúšikovia hľadajú bylinky na zoperované koleno Jakuba Zsolnaya, v 64-gólovej skladačke z jesene má svoje pevné miesto. Prišiel čas Svätoplukova?
● Prišli: Michael Ballai (návrat k futbalu/AS Trenčín), Marko Mače (Španielsko), Adam Lauko (Cabaj-Čápor U19). Odišli: nikto. Dlhodobo zranení sú Jozef Šuchman a Jakub Zsolnay.
● Hrajúci tréner Adrián Hnilka: „Zimnú prípravu hodnotím veľmi dobre, pravidelne nás trénovalo trinásť až pätnásť, na sústredení v Habovke sme veľa nabehali. No uvidíme, čo nám prezradia prvé jarné kolá. Čakajovce sa posilnili, dobre je na tom aj Cabaj-Čápor. Pred troma mesiacmi som síce vyhlásil, že chceme postúpiť, ale dnes radšej poviem, že nič nepredbiehame.“

Šalgovskú bránu dôverne stráži Vladimír Gardian.
Šalgovskú bránu dôverne stráži Vladimír Gardian.

FK MOJMÍROVCE (3.)
Šimon Špánik sa odtrhol od doktorov, stihol už koniec jesene, do útočnej vlečky mu pribudli posily, najviac sa čaká od Petra Takácha. Celkovo sa Mojmírovce tvária lepšie ako na jeseň, túru za zmazaním štvorbodového manka začnú s Hornými Lefantovcami a možno bude kľúčové, ako ju ukončia v poslednom kole s Čakajovcami. Tréner Peter Obložinský skúsene nestavia žiadne vzdušné zámky, pokojne sa môže stať, že brankár Norbert Borčin napokon vychytá titul. A vezmite jed na to, že šiestu ligu by v „Urmíne“ nikto neodmietol.
● Prišli: Peter Takách, Ľuboš Varga (Dolné Krškany), Jaroslav Žitný, Matúš Labuda (návrat k futbalu). Odišli: Matúš Martiška (Lužianky), Peter Evetke (koniec kariéry). Dlhodobo zranení sú Pavol Guba a Martin Bibeň.
● Tréner Peter Obložinský: „Kolektív sme utužili na trojdňovom domácom sústredení, páčila sa mi deväťdesiatpercentná účasť. Chceme hlavne, aby chalani s radosťou chodili na ihrisko, bavili sa futbalom, nech je dobrá partia. My nemáme žiadne ciele, favorita na titul ukáže až jar.“

Až do zápasu v Cabaji-Čápore ťahali Mojmírovce päťmesačnú šnúru bez prehry.
Až do zápasu v Cabaji-Čápore ťahali Mojmírovce päťmesačnú šnúru bez prehry.

FC CABAJ-ČÁPOR (4.)
Nebyť kostrbatého štartu – zbytočná kontumácia s Kynekom, remízy v Jarku a s Lukáčovcami a prehra v Svätoplukove – bol by dnes Cabaj-Čápor niekde inde. Od piateho kola natiahol brilantnú šnúru, vyhral 9 zápasov v rade so skóre 38:8, nikto mu už nevezme, že bol prvý, kto porazil Čakajovce. Fanúšik sokolíkov si užíva „nebíčko v papuľke“, prosperuje celý klub, hlavne áčko po rokoch sníva postupový sen, na trón stráca iba štyri body. Do jari skáče v nezmenenom režime. No dúfa, že sa aspoň do derby so Svätoplukovom dá dokopy Tomáš Húlan, keďže troje pľúca ako on nemá v kabíne hocikto.
● Nikto neprišiel, nikto neodišiel. Dlhodobo zranený je Tomáš Húlan.
● Tréner Miroslav Svýba: „So zimnou prípravou som spokojný tak na osemdesiat percent, trápili nás zlé terény a občasné zranenia. Stabilizované je mužstvo i celý klub, preto sa na jar chceme pobiť o špicu, hrať dobrý futbal. Každý jeden zápas pre nás bude zaujímavý.“

Ľavý obranca Adam Varga má v repertoári aj takéto akrobácie.
Ľavý obranca Adam Varga má v repertoári aj takéto akrobácie.

TJ NOVÉ SADY (5.)
Máriovi Pargáčovi to pred dvoma rokmi v Zbehoch nevyšlo, teraz skúsi šťastie v Rišňovciach. Jeho 21 jesenných gólov bude na jar suplovať šuriansky kombajn Martin Búcora. Tréner a stopér Mário Šmitala v Nových Sadoch len prestiera stôl na budúcu sezónu, kedy do áčka vkročí deväť chalanov z úspešného dorastu. V zime sa zmenili stráže, predsedovské sako vyzliekol Branislav Boor, novým šéfom je Roman Kollár. Bude lepšie?
● Prišli: Filip Gajdoš (Lukáčovce), Martin Búcora (Šurianky), Miroslav Šerfözo (Pohranice). Odišli: Mário Pargáč (Rišňovce), Lukáš Dzurek (Krtovce), Erik Majdan, Roman Kollár (koniec kariéry).
● Hrajúci tréner Mário Šmitala: „V príprave sme hrali vyrovnané zápasy s Lužiankami či Hornými Orešanmi, aj napriek nášmu úzkemu kádru som presvedčený o tom, že by sme bez problémov zvládli šiestu ligu. Stále platí, že zapracúvame mladých do mužstva, chystáme si tím na budúcu sezónu, v ktorej by sme chceli zaútočiť na vyššie priečky.“

O futbal v Nových Sadoch sa už stará Roman Kollár (vľavo).
O futbal v Nových Sadoch sa už stará Roman Kollár (vľavo).

ŠK HÁJSKE (6.)
Klasovské dobrodružstvo končí, bratia Bennárovci zvonia doma, Dávid zapadne do obrany. Fit je už aj Ivan Callo, najlepší hráč ligy, a tak „oranjes“ tri odchody žily netrhajú. Jarná úloha trénera Gabriela Vrbu znie vrátiť tímu tvár, pretože jesenné debakle s Cabajom-Čáporom, Čakajovcami a v Jarku hazardovali s dobrým menom Hájskeho. Veľké prekvapenie však nečakajte, Kepežď až osemkrát pôjde von, vrátane štyroch z prvej päťky.
● Prišli: Patrik Horváth (Trnovec nad Váhom), Dávid Bennár, Lukáš Bennár (Klasov), Roman Doboš (Vrútky). Po zranení sa zapája Ivan Callo. Odišli: Tomáš Kuman (Žihárec), Michal Mesároš (Mostová), Roman Vančo (Dolná Streda). Dlhodobo zranení sú Marek Kaduc, Miroslav Ölvecký a Alojz Žigmund.
● Tréner Gabriel Vrba: „Príprava bola najskôr veľmi slabá, ale blížiacim sa majstrákom sa to zlepšovalo, dokonca sa nám podarilo vybehnúť na krátke sústredenie do Tesár, využili sme tamojšiu umelú trávu a malebnú prírodu. Jeseň bola pre nás sklamaním, na jar chceme výsledky o kúsok zlepšiť, potrápiť tých, ktorí sú pred nami a poraziť tých, ktorí sú za nami. Čakajovciam, Cabaju-Čáporu a Svätoplukovu sa túžime revanšovať za kruté prehry.“

Zarovno s Hájskym trénuje Vrba aj mládež v Močenku.
Zarovno s Hájskym trénuje Vrba aj mládež v Močenku.

FC 31 JAROK (7.)
Sťa pirane v Amazonke, tak sa Jaročania správali na Moget Cupe. Z prvého dňa postúpil a v druhom boli dlho v hre o hlavný turnaj, dokopy dali v 8 zápasoch 35 gólov, lenže 21 z nich je dnes už na iných adresách. Šikovné trio Tomáš Horák – Martin Kvasňovský – Adam Chňapek si všimli piatoligisti a mlaďasi ťažko odmietali. Tak to chodí. A len chôdza nebude Íredžanom stačiť, aby obhájili siedme miesto. Viac zodpovednosti padá na Ľuboša Patúca, Jozefa Chňapeka a Tomáša Labudu. Dvojtisícovú dolinku potešilo, že brankár Tomáš Vlček si upravil zmeny a na jar bude viac poruke.
● Prišli: Filip Vrabec (Veľké Zálužie U19), Dominik Hrnko, Marek Bédi, Ivan Martiš (návrat k futbalu). Odišli: Tomáš Horák (Báb), Martin Kvasňovský (Zbehy), Adam Chňapek (Veľké Zálužie). Dlhodobo zranený je Mário Hrnko.
● Tréner Juraj Chňapek: „Zimná príprava začala pekným Vianočným turnajom, ale skončila oslabením o tri opory. Aj preto sme pred jarou pri zemi. Plánoval som skončiť do tretieho miesta, teraz budem rád, keď udržíme siedme. Veľa bude záležať od prvého zápasu s Dolnými Krškanmi – keď ho vyhráme, odrazíme sa a bude dobre.“

Jozef Chňapek patrí aj v 41-ke medzi najlepších Jaročanov.
Jozef Chňapek patrí aj v 41-ke medzi najlepších Jaročanov.

MAGNUS LUKÁČOVCE (8.)
Mário Horváth síce deviatimi gólmi sfúkol Kynek či piatimi Dolné Lefantovce, ale čo z toho, keď vo vážnych chvíľach so Svätoplukovom či v Nových Sadoch mlčal a pred Čakajovcami sa nechal vylúčiť. Lukáčovce stratili dohľad na top štvorku hlavne kvôli výkyvom formy. Ale páčilo sa nám to „my hráme pre radosť“, ktoré v septembri po postupe v Campri Cupe cez Tešedíkovo vyriekol mecenáš Džemil Šefkii. Na pohárovom fronte je Magnus už vo štvrťfinále, keď bude mať Horváth náladu, skrz Tesárske Mlyňany to môže ísť.
● Prišli: Adrián Bučko (Rišňovce), Daniel Fuska (návrat k futbalu). Odišli: Filip Gajdoš (Nové Sady). Dlhodobo zranený je Lukáš Krajčírik.
● Tréner Róbert Kollár: „Zimná príprava bola slabšia, no ak sa chlapci budú na jar poctivo pripravovať na zápasy, môžeme sa v tabuľke posunúť vyššie. Vpredu sa budeme spoliehať na Mária Horvátha a Mateja Gajdoša, vzadu na stopérsku dvojicu Dávid Zachar – Erik Hrebík. Najzaujímavejším súperom sú pre nás Čakajovce, zápasy proti nim sú vždy vybičované, samozrejme v dobrom zmysle slova.“

Mladý lukáčovský káder má na viac.
Mladý lukáčovský káder má na viac.

ŠK DOLNÉ KRŠKANY (9.)
Ošarpanej značke vracia lesk tím ľudí na čele s Jozefom Račkom, v dvojtisícovej mestskej časti je roboty ako na kostole, muži spravili fanúšikom radosť piatimi triumfami, najväčšiu váhu mal ten s Jarkom. Či ho však Paškova ekipa v nedeľu zopakuje, je vo hviezdach. Bez lídrov Petra Takácha a Ľuboša Vargu budú musieť Dolné Krškany makať viac, teda ak dobre nezapadne kolónia z Kyneku a duo navrátilcov. Ale na stred tabuľky by to malo stačiť.
● Prišli: Radoslav Čánky, Matej Kertész, Lukáš Boháčik (Kynek), Pavel Imrišek, Lukáš Kostoláni (návrat k futbalu). Po zranení sa vrátil Vladimír Nemec. Odišli: Ľuboš Varga, Peter Takách (Mojmírovce).
● Tréner Juraj Paška: „Chalani chodili v zime v dobrom počte, odbehali si svoje, každý zobral prípravu vážne, som spokojný. Odišli nám dvaja kľúčoví hráči, ale hneď sme našli náhradu. Na jar chceme ísť v tabuľke do hornej polovice. Celkovo sa nám liga páči, hráme viac derby ako v ôsmej lige, najviac sa teším hneď na prvý jarný zápas v Jarku, kde som hrával i trénoval.“

Do dolnokrškanskej družiny skvele zapadol mladík Matúš Škorec.
Do dolnokrškanskej družiny skvele zapadol mladík Matúš Škorec.

TJ HORNÉ LEFANTOVCE (10.)
Báječne sa dívalo, ako sa Pavol Gál a Ondrej Tomášik štrikovali obranami, ako Horné Lefantovce uhájili halový nos, ako tím z posledného 5. koša vyhral na slávnom Moget Cupe skupinu a postúpil do predkvalifikácie. Oči širokých okresov si aspoň utvrdili, že lovci mamutov skutočne sú na desiatom mieste celkom neprávom. Muži spod Veľkej Skaly len proste potrebujú prestúpiť z osobáku so smolou do rýchlika so šťastím. Išli mu naproti? Zo slov starostu Jazvinského badať, že aj áno. No bacha, aby si ťažkým štartom v Mojmírovciach a Nových Sadoch nedokaličili formu pred veľkým derby s Dolnými Lefantovcami.
● Prišiel: Marek Mrázik (návrat k futbalu/Koniarovce). Odišiel: nikto.
● Hrajúci tréner Jaroslav Jazvinský: „Zimná príprava bola uspokojivá, hrali sme štyri zápasy, chalani chodili na tréningy. Chceli by sme poskočiť na ôsme miesto, štandardne sa tešíme na derby s Dolnými Lefantovcami, chceme potvrdiť bod z jesene a vyhrať. Vieme, že fanúšikom by sa neúspech nepáčil.“

Futbal v Horných Lefantovciach ostal de facto na pleciach starostu Jazvinského (v modrom).
Hlavné slovo v hornolefantovskom futbale má starosta Jaroslav Jazvinský.

TJ ŠURIANKY (11.)
Nie a nie a nie. Už koľkokrát sme postrehli info, že končí, ale Stanislav Bahelka si to proste nemôže dovoliť. Po prvé – na ihrisku je stále najlepší. Po druhé – aký by bol v Šuriankach futbal bez neho? Matador, srdciar a iksypsilon ďalších prívlastkov ťahá svoju dedinku z tabuľkových močarísk. Na jeseň dali modro-bieli 33 gólov, jasne najviac z dolnej šestky. Pištoľník Matej Jánošík však stratil kolegu z útoku, Martin Búcora zvolil susedné Nové Sady. Sme zvedaví, čo sa vykľuje z bratov Strížovcov.
● Prišli: Jozef Stríž, Martin Stríž (návrat k futbalu). Odišli: Martin Búcora (Nové Sady), Miroslav Mažár, Matúš Sliška (koniec kariéry). Dlhodobo zranený je Tomáš Ďuriška.
● Hrajúci tréner Stanislav Bahelka: „So zimnou prípravou sme spokojní, hoci sme hrali len jeden zápas. Do jari nemáme žiadne veľké oči, my si chceme hlavne zahrať futbal, s jedenástym miestom budem aj na konci spokojný. Dúfame, že derby s Čakajovcami a Novými Sadmi vysoko neprehráme a zvládneme so cťou.“

Takto Šurianky gratulovali svojej legende k 40-ke.
Takto Šurianky gratulovali svojej legende k 40-ke.

FC ŠTEFANOVIČOVÁ (12.)
Najmenšia dedinka v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce, ktorá ešte hrá futbal! Najkrajší šport v obci s 345 obyvateľmi podopierajú funkcionárske stĺpy Norbert Kuruc a Marián Krátky plus hŕstka chlapov v kopačkách, železnou istotou sú predovšetkým Pavol Demény a Martin Chren. Pravda, svetoborné výsledky môže „Taráň“ zbierať najskôr na FIFE, preto boli tri jesenné výhry nadplán.
● Nikto neprišiel, nikto neodišiel.
● Tréner Norbert Kuruc: „Klub neorganizoval zimnú prípravu, chlapci trénovali individuálne. Hráme ťažšiu súťaž než vlani, napriek tomu sme v tabuľke lepšie, ako sme boli v ôsmej lige. Treba si však uznať, že futbal v Štefanovičovej je na pokraji zániku, preto chceme hlavne dohrať sezónu, v lete ešte niekoho pritiahnuť a udržať to tu. Veľmi by sme sa tešili, keby sme zbierali aj body, obzvlášť s Dolnými a Hornými Lefantovcami a Kynekom.“

Na brankára Štefanovičovej Mária Mišáka počúvame samé chvály.
Na brankára Štefanovičovej Mária Mišáka počúvame samé chvály.

TJ DOLNÉ LEFANTOVCE (13.)
Comeback! Pavol Vereš sa po šiestich rokoch opäť vydal na skusy, v Koniarovciach strelil na jeseň 10 šiestoligových gólov, no polrok a stačilo, kanonier sa hlási v šatni svojho strýka. Zarovno s ním čítame šesť posíl, preto na papieri s Dolnými Lefantovcami nevyzerá tragicky. Dali by sme stovku na to, že v jarných bojoch sa na nich nalepí viac bodov než štyri jesenné. Navrátilec do brány Kristián Fiksel prejde krstom ohňom, nedeľa v Svätoplukove ozrejmí, ako na tom vlastne šedo-čierni sú.
● Prišli: Lukáš Privalinec (návrat k futbalu/Dražovce), Jozef Čerešňa (návrat k futbalu/Branč), Jozef Huček (návrat k futbalu), Dávid Matušík, Pavol Vereš ml. (Koniarovce), Kristián Fiksel (Jacovce). Odišiel: Pavol Vokel (?).
● Tréner František Vereš: „V zime sme volali naspäť našich bývalých hráčov, najväčšou posilou i oporou bude určite Paľo Vereš, ktorý vie potiahnuť loptu. V generálke proti Kamanovej sme hrali veľmi dobre, vyhrali sme 2:0, v lige by sme chceli do prvej sedmičky, mali by sme vyhrávať nad Kynekom a Dolnými Krškanmi, ale čo vracať máme najmä Štefanovičovej.“

Patrik Pavlíček je oporou Dolných Lefantoviec.
Patrik Pavlíček je oporou Dolných Lefantoviec.

SLOVAN KYNEK (14.)
Na jeseň slúžila mestská časť Nitry ako boxerské vrece, trinásťkrát prehrala, viac sa už nedalo. Nech vás nemýlia tri body z Cabaja-Čápora, tie nahrala len kontumačne. Reklamu si spravila na Vianočnom turnaji, neslabé Čierne Kľačany zničila spásonosnými deviatimi gólmi. Teraz však bielo-modrí bijú na poplach, skutočne hrozí, že futbalistov bude menej ako koní na vedľajšom ranči. Z Kyneku futbal odumiera, šéf Peter Pánek sa nám ani nemohol pochváliť posilami. Lebo Slovan má za podlžnosti stopnuté prestupy…
● Prišiel: Jaroslav Moravčík (Dolné Štitáre). Odišli: Radoslav Čánky, Matej Kertész, Lukáš Boháčik (Dolné Krškany), Tomáš Holec (Nitrianske Hrnčiarovce).
● Hrajúci tréner Jaroslav Moravčík (namiesto Radoslava Čánkyho): „Trénovali sme len v piatky, chodilo nás asi osem. Ale nemali sme ani jeden prípravný zápas, bez toho uhráme ligu len ťažko… Budú nám chýbať traja hráči, ktorí odišli do Dolných Krškán. Na Kynek určite nebudem chodiť kvôli len ôsmim hráčom, aby sme v súťaži boli na posmech. Uvidíme, či v nedeľu proti Cabaju-Čáporu vôbec zídeme.“

Radoslav Čánky (v bielom) sa po dlhých rokoch lúči s Kynekom. Dá sa tušiť, že nie v najlepšom.
Radoslav Čánky (v bielom) sa po dlhých rokoch lúči s Kynekom.

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Jaroslav Horváth; MY Nitrianske noviny – Ladislav Odráška; OFK Čakajovce; Marián Pecho; Miroslav Slávik; TJ Šurianky; Martin Kilian ml.

Podobné články

Back to top button
Close