Novinky

Famózny rekord Volkoviec – čo na to Žitavany?

Na 570 dní nedobyté hradby sa chystá légia zo Žitavian, v banku je všetko. Kto chce byť o krok bližšie k Prahe, musí vyhrať – iná cesta nie je.

Campri Cup servíruje v piatok o 17.00 h lokálnu chuťovku. Štvrťfinálový pavúk dal dokopy Volkovce a Žitavany, vlajkové lode Okresu Zlaté Moravce v VI. lige ObFZ Nitra. Vzdušnou čiarou asi šesť kilometrov, autom jedenásť, peši dve hodiny. Keď sa stretli naposledy, v Žitavanoch to žilo, 1:0 pre domácich zariadil „ušmudlaný“ gól Drienovského, vtedy Volkovce reklamovali jeho útočný faul. „Remíza by tam bola stopercentne zaslúžená. Aspoň sme si stihli Žitavany prečítať a dnes vieme, že musíme hrať ešte lepšie ako na jeseň, lebo hostia budú zajtra tlačiť, určite neprídu brániť. No útočiť budeme aj my a ak tomu pridáme tímový výkon, vyhráme,“ strieľa slová Michal Chovanec, krídelník Volkoviec. Októbrové derby má v živej pamäti aj brankár Žitavian Juraj Švec. „Volkovce u nás nemali strelu na bránu, to hovorí veľa. My sme vyhrali zaslúžene, mali sme viac šancí. Náš súper je doma silný, nám sa na jar vonku darí. Derby bude bez favorita,“ premýšľa Švec.

Volkovce hrali štrnásť rokov štvrtú ligu, Žitavany privítajú po dlhom období.
Volkovce hrali štrnásť rokov štvrtú ligu, Žitavany privítajú po dlhom období.

Svetové média píšu o gigantickom rekorde Barcelony, v La Lige neprehrala už 40-krát po sebe. V našej oblasti je zas na pretras šnúra Volkoviec, v siedmej a šiestej lige plus Campri Cupe vyhrali doma už 20 zápasov v rade. „A zajtra to bude dvadsiaty prvý! Vieme, že šiestu ligu už asi vyhrajú Vlčany, našou novou prioritou je teda pohár,“ vymieňa terče Chovanec. K 570-dňovému maršu s obdivom vzhliadajú i Žitavany, no nahlas uvažujú, že ho pošlú na prepadlisko dejín. „Každá séria má svoj začiatok aj koniec, zistili sme to aj my v nedeľu s Vlčanmi, po roku a mesiaci sme doma prehrali. Aj tá volkovská šnúra sa raz skončí a my chceme, aby to bolo v piatok,“ bubnuje predseda Iskry Peter Chren, kým jeho náprotivok je zdržanlivý. „Rešpektujeme silu súpera, keď budeme všetci jedenásti bojovať, mohli by sme vyhrať,“ šetrí veľké slová Ondrej Kozolka, šéf céčka FC ViOn. „Ak máme prehrať v 90. minúte, nech nás vyradí Klement Tesársky, najlepší futbalista na Zlatomoravsku. Je mi cťou, že som s ním mohol hrávať,“ SKLADá klobúk Chren, člen Výkonného výboru ObFZ Nitra.

Tesársky (vpredu) bude v júni kapitánom Výberu hviezd Okresu Zlaté Moravce.
Tesársky (vpredu) by v júni mal byť kapitánom Výberu hviezd Okresu Zlaté Moravce.

Zajtrajšie menu bude istotne pikantné, rivali o sebe dobre vedia. Chovanec strávil pol roka v drese Iskry, pod Benátom má dodnes dobré vzťahy. „Na ihrisku určite poštípem za dres Lukáša Gajdoša či Miša Žiaka, sme kamaráti,“ reční uvoľnene. A žitavianskym zvedom by mal byť práve Švec – hádajte, kde býva. „S Volkovcami som dlhé roky trénoval ešte ako dorastenec ViOnu, raz som za ne chytal aj prípravný zápas, no po doraste smerovali moje kroky do Žitavian, kde som našiel najlepší kolektív v mojej kariére. Z volkovského kádra poznám väčšinu chlapcov, strelec Mišo Kováč je dokonca môj bratranec i sused. Viem, čo na nich bude platiť, ale to je tajomstvo,“ žmurká rodák z Volkoviec, maturant na Obchodnej akadémii v Zlatých Moravciach.

Švec vychytal v 5 jarných kolách 3 nuly, tyčku na rohoch mu svedomito stráži Mikuláš Jakab.
Švec vychytal v 5 jarných kolách 3 nuly, tyčku na rohoch mu svedomito stráži Mikuláš Jakab.

Inak – vo vzduchu je ešte jedna stávka. „Ak postúpime, pôjdeme sa okúpať do Sklených Teplíc a navečerať do pizzerii Župan v Zlatých Moravciach, kde robí Mišo Chovanec,“ vypísal odmenu Peter Chren. „Keď sa tak stane, platím ja,“ vrátil loptičku Volkovčan Michal Chovanec, no hneď sa ošíval, že nie všetkým…

Chovanec prestúpil zo Žitavian do Volkoviec v zime 2017.
Chovanec prestúpil zo Žitavian do Volkoviec v zime 2017.

Pohárová horúčka už zmáha aj predsedu Oblastného futbalového zväzu v Nitre Štefana Kormana. „Požičiam si verš od Hex – v piatok podvečer si zresetujme hlavy. Pozývam celý Okres Zlaté Moravce na zápas, aký tu dlho nebol a dlho nebude, z každej strany počúvame, že sa naň chystajú ľudia zo široka-ďaleka, čaká nás pekná návšteva. Komisia rozhodcov zverila derby do rúk Andreja Gregoru, ktorý by aj ako hráč na ihrisku ťažko hľadal konkurenciu. Môže ukázať, že veľkú budúcnosť má aj ako rozhodca. Želám si, aby mu pomohli futbalisti i všetci okolo ihriska. Teším sa na výborný futbal,“ vraví Korman a práve ste skoro na konci pozvánky, ktorú jednoducho nemôžete odmietnuť.

Prečo má zajtrajšie derby okolo seba takú auru? Lebo Volkovce sú v VI. lige tretie, Žitavany štvrté, je to derby a taktika pokus – omyl už nemá priestor. Kto postúpi do semifinále, je už bližšie k finále, a kto Campri Cup vyhrá, zarobí tisíc eur, získa nové dresy od primátora Nitry, zájazd na futbal na Spartu alebo Slaviu Praha a miestenku do Slovnaft Cupu.

Tak kde budete zajtra o 17.00 h?

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Eva Gajdošová Homolová.

PS: Ďalšie zápasy štvrťfinále Campri Cupu budú v utorok 1. 5. o 16.30 h: Lukáčovce – Tesárske Mlyňany, Machulince – Rišňovce, Cabaj-Čápor – Svätoplukovo. Semifinále je na programe v utorok 8. 5.

Podobné články

Back to top button
Close