Novinky

Orchester Čiernych Kľačian vedie Bob Marley

Sokoli zo VII. ligy C Juh roztiahli krídla, sú prví so skóre 41:6, k postupu ich naviguje 38-ročný špílmacher Jozef Michaľák, asi jediný „dredáč“ pod strechou Oblastného futbalového zväzu v Nitre.

Nástrel z celej jesene 2017 prekonali už v prvom kole jesene 2018, Choču rozbili 16:1 a ušili si na seba bič favorita, ktorým do modrín oplieskali Ladice, Tesárske Mlyňany, Tekovské Nemce i Velčice, spleť debaklov 6:0, 5:0, 7:2 a 5:1 ospravedlňuje jedinú stratu – remízu 2:2 s Nevidzanmi B. To je prvých šesť duelov Čiernych Kľačian v jednej vete. „Čakal som, že budeme hrať o špicu, ale nie, že nám to pôjde takto hladko. Tréner Juro Šabík nás pobláznil, tréningy majú hlavu i pätu, sú kondičné i futbalové, vie čo chce a my tiež,“ zalizuje sa Jozef Michaľák, špílmacher možno najlepšieho mužstva na Zlatomoravsku. „Pre mňa sú jednoznační favoriti Sľažany a bohaté Neverice, zo severnej skupiny zas Machulince a Hostie,“ má jasno tréner Šabík. „Machulinciam by som to aj prial, majú mladý tím s výborným trénerom Milošom Lukáčom,“ tvrdí Michaľák.

Švec je strážený ako oko v hlave - či už stopérom béčka Nevidzian Vargom alebo svojim nahrávačom Michaľákom.
Švec je strážený ako oko v hlave – či už stopérom béčka Nevidzian Vargom alebo svojim nahrávačom Michaľákom.

V minulej sezóne cuckali Čierne Kľačany horký kalich až do dna, bez svojho strelca Lukáša Šveca sa báli i prázdnej brány a skončili dvanáste z osemnástich. „Žuňo“ sa však zo štvrtoligových Kozároviec po roku vrátil domov a turbíny sa zase rozkrútili. V chrbte s plejmejkrom Dominikom Romanom sa Švec preteká o gólový trón s Martinčanom Jurajom Valentom, v polke septembra je stav 15:16. „Je ako Ševčenko, dá gól z hocičoho. Vždy vie, čo chce spraviť, nikdy nejde do náhody. Ale nie je to iba o ňom, mne sa páči aj obrana s Miškom Horvátom, Aďom Čaládikom, Paťom Kudrejom a Paľom Klimanom,“ rozdáva pochvaly hráč ako víno – technika ho aj v 38 rokoch poslúcha na slovo. „Ja chcem hlavne dohrať sezónu, už šesť rokov ukončujem kariéru… Bolí ma koleno, stále cítim operovaný meniskus, každý zápas je pre mňa ako posledný. Preto zo seba vždy vydám všetko,“ chichoce sa dirigent kľačianskeho orchestra.

Michaľák šiel naplno aj v Campri Cupe proti Volkovciam, teda pri prvej prehre Čiernych Kľačian po 3 mesiacoch (0:3).
Michaľák šiel naplno aj v Campri Cupe proti Volkovciam, teda pri prvej prehre Čiernych Kľačian po 3 mesiacoch (0:4).

Na trávniku ho zbadáte za sekundu – ak nie rozumom v pravačke, tak určite dredami na hlave. „Odmalička som miloval Ruuda Gullita (holandský futbalista), neskôr sa mi zapáčilo reggae a Bob Marley (slávny jamajský spevák). Dredy som si dal spraviť v roku 2006 a dnes ich mám na hlave cez päťdesiat,“ objasnil pohoďák, ktorého kamaráti naháňajú s nožnicami. „Nie, nedám sa ostrihať, dredy budem mať ako vypchávku do truhly,“ sranduje líder hitparády účesov v ObFZ Nitra. „Mýlia sI ma so spevákmi zo skupiny Medial Banana, minule chcel odo mňa niekto na ulici podpis,“ smeje sa Michaľák a my s ním. Dredy už rok nosí aj jeho manželka Martina, pre dvojročnú dcéru Uršuľku už nie je cesty späť…

Futbalový gong Jozefa Michaľáka čoskoro zahučí, rodák z Choče s adresou v Nemčiňanoch nosí pod vankúšom ešte jeden sen. „Futbal som vždy miloval, rád budem spomínať, ako sme s Machulincami vyhrali VII. ligu C alebo s Volkovcami Pohár ZsFZ. Ten úplne najväčší úspech sú priateľstvá, ktoré som vďaka futbalu získal. Inak, bol by to hotový dar od Pána Boha, keby som mohol kariéru ukončiť v šiestej lige za Čierne Kľačany,“ zavŕšil Michaľák.

AUTOR: Martin Kilian ml.
FOTO: Adam Ferenc; Marián Pecho.

Podobné články

Back to top button
Close