Novinky

Kulturák v Jelenci ďakoval trom legendám

Jelenecké áčko ukončilo rok príjemným zápasíkom proti bývalým hviezdam, siedmoligová jeseň sa do rána rozoberala pri poľovníckom vínku a srnčom guláši.

Roky to čvirikali vrabce, napokon sa to stalo v lete – Ivan Varga skončil. Po dvadsiatich rokoch. „Na iných dedinách robia futbal ôsmi či desiati ľudia, ja som to posledné dva či tri roky ťahal úplne sám, nebola podpora. Prišiel čas odísť, aspoň budem mať viac času na rodinku,“ tak Varga to v júni zdôvodňoval starostovi. Jedna éra bola fuč.

Varga na futbal nezanevrel, raz za čas príde zatlieskať, keď môže, pomôže, ale… O zápasoch sa mu nevoláva. Šéfom už je Henrich Richter. „Jasné ciele boli ušetriť peniaze, viac stavať na našich domácich chlapcov, ktorí predtým nedostávali veľa šancí. Podaril sa, mladí odchovanci ako Jakub Fazekaš, Aďo Kukučka či Radko Rončák teraz hrávajú pravidelne v základe. A sme strašne radi, že sme zložili tím mladších žiakov, máme cez dvadsať detí, je to naša budúcnosť, tešíme sa z nich. Za mládež ďakujeme hlavne Markusovi Šinku“ teší sa nový predseda, futbalista s veľkým srdcom. Richter a Jelenec, to platí už vyše dvadsať rokov.

Henrich Richter vždy pomohol na ihrisku i mimo neho. Najviac mu sedí pravá obrana.
Henrich Richter vždy pomohol na ihrisku i mimo neho. Najviac mu sedí pravá obrana.

V lete Jelencu zamávalo päť legionárov, tak radšej poslal prihlášku do siedmej ligy. Leto si spestril tradičným Forgách Cupom, potom v príprave vyhral aj vo Svätoplukove, z Pohára ObFZ dokonca doma vylial Veľký Cetín. Do sezóny sa šlo so snom o prvej trojke.

No ozvala sa stará choroba. Jelenec dobehol úzky káder. Doma hral pomaly dvakrát viac než vonku, beztak skončil šiesty. Jeseň chutila trpko. „Niektoré opory v lete odišli, káder sme doplnili mladými chlapcami z Jelenca, v sumáre hodnotím, že im trošku chýbali skúsenosti. Ale ak budú mať do futbalu chuť, časom ich získajú. Šieste miesto je pre mňa celkom sklamanie,“ skleslo nám vravel Juraj Ágh, najlepší strelec Gýmešanov. Gól dal desať zápasov v rade, dokopy zapísal trinásť kusov. Šikovný tvorca si z ponúk môže vyberať, lákajú ho do Nevidzian či Klasova. „No mne Jelenec prirástol k srdcu, sme super partia, rád by som ostal,“ upokojuje fanúšikov odchovanec Vrábel.

Juraj Ágh začal v Jelenci štvrtú sezónu. Slovo má na trávniku i v kabíne.
Juraj Ágh začal v Jelenci štvrtú sezónu. Slovo má na trávniku i v kabíne.

Koniec dobrý, všetko dobré. Mračná z jesene zahnali Jelenčania príjemnou exhibíciou. V piatok bol sviatok a na krásny štadión Adama Nagya si pozvali bývalé hviezdy, prišli Kaštiak, Strapek, Bosákovci, Boboň, Sikita, Ďuračka, Moravčík, Hók, Hamara, Szegény, Halmeš či Slovák, za trénera sa pasoval Mészáros. Áčko napokon prehralo 4:7, preto, že strelec Majo Koreň nehral, srandovalo sa… „Legionári ukázali, že to majú stále v nohe, my sme zápas poňali exhibične. Aj tak som mal dobrý pocit, zahrať si prišli viaceré mená, až sme skoro dresy nemali,“ pochvaľuje si tradíciu Richter.

Jelenecké stretko sa oprášilo po dvoch rokoch.
Jelenecké stretko sa oprášilo po dvoch rokoch.

Tridsať áut si to po novogýmešskej namierilo do kulturáku. V bočnej sieni už čakali prestreté stoly, víno od šéfa poľovníkov Andraška a gulášik zo srnky, ktorá ešte v sobotu behala pred dedinou. Z reprákov ľudovky.

Pokecať  prišiel aj extréner Andrej Štefanka. S Jelencom pred dvoma rokmi vyhral siedmu ligu a v šestke hneď zimoval prvý.
Pokecať prišiel aj extréner Andrej Štefanka. S Jelencom pred dvoma rokmi vyhral siedmu ligu a v šestke hneď zimoval prvý.

Highlight večera sa dostavil krátko pred šiestou. Vrava stíchla, Richter zaštrngotal kľúčmi a spod vetrovky vytiahol tri ďakovné plakety.. „Rado Lukáč bol vždy chlap do pohody, vedel vyriešiť každý konflikt, plus super futbalista. Rasťo Tokár medzi nami vydržal pätnásť rokov, veľa z nich ako kapitán. A Peťo Kováč, to je bez debaty najlepší nákup Jelenca. Nenahraditeľní hráči a ľudia,“ rozjímal sa Richter. Tri legendy. Jeden potlesk väčší než druhý.

Richter, Lukáč, Tokár, Kováč, Korman. Super gesto!
Richter, Lukáč, Tokár, Kováč, Korman. Super gesto!

V kulturáku sa páčilo aj predsedovi ObFZ Nitra Štefanovi Kormanovi, priam mexické vlny zožala jeho ďakovná reč obetavej hospodárke Karin.

A zo štyridsiatich piatich stoličiek sa ozvalo zborové: „Heňo je hviezda, Heňo je naša hviezda, Heňo je najlepší…“ Chápete.

Každá dedina by chcela takéhoto richtára.

Autor: Martin Kilian ml.

FOTO: MY Nitrianske noviny – Ladislav Odráška; Karin Karáčová-Jančová.

Podobné články

Back to top button
Close