NovinkyVýbery

Made by Slovák. Ročník 2004 mal byť slabý, teraz vyhral druhý turnaj

Výber ObFZ Nitra ročníka 2004 je pod Martinom Slovákom silný ako Golem. Z troch turnajov má dve zlatá, bilanciu 17-1-2 a skóre 79:24!

Hala Olympia, november 2016. Výber oblasti z ročníka 2004 dostal do rúk Martin Slovák. „Ľudia mi vraveli, že je to slabý ročník. Ale ja sa výziev nebojím, predsedovi Števovi Kormanovi som hneď sľúbil, že s výberom vyhrám turnaj v Olomouci,“ presne si pamätá prvý muž mládeže v Čeľadiciach.

Veni, vidi, vici. Najlepší benjamínkovia prišli, videli, zvíťazili. Hala Univerzity Palackého sa kochala štrnástimi futbalovými magistrami. Benjamín Holčík si domov vzal cenu pre naj strelca a tréner Martin Slovák splnil sľub. „Mali sme dvoch vyrovnaných brankárov, kvalitnú prvú päťku, ktorú dopĺňali ďalší hráči. V niektorých zápasoch sme mali problém s koncovkou, duely sme mohli rozhodnúť oveľa skôr. I tak spokojnosť,“ usmiato hodnotil Slovák.

Slovákovci hrali v Olomouci prekrásny futbal.
Slovákovci hrali v Olomouci prekrásny futbal.

Chlapci halovky schovali do skrine. Než si odfukovali jarnou ligou, pomaly už prišlo leto. A tým pádom turnaj v Kaposvári, samozvane najväčší v strednej Európe. Výber sa skladal zas. Slovák už našiel aj ďalších chlapcov a pod hlavičkou LAMA SK U13 ich zobral pod Balaton. A feferónky koštovali nanajvýš opatrne, Zbežan Dalibor Debnár a Filip Bédi z Veľkého Zálužia dirigovali skalopevnú obranu, trikrát spravili nulu. Vpredu udierali Benjamín Holčík z Alekšiniec a zbežský Jozef Lazar, najlepší benjamínkovia z oblasti postúpili až do štvrťfinále! V ňom zbadali stopku. „Vyradila nás akadémia FK Minsk, ktorá bola niekde inde než my. Hanbu sme si nespravili, turnaj bol super medzinárodná konfrontácia, pre nás všetkých super skúsenosti. Dobre hrala vynikajúca kostra z piatich hráčov, nebudem ich menovať,“ analyzoval v júli „Cigáň“.

„Nulaštvorky “ sa v Maďarsku stretli aj s Rumunmi či Bielorusmi.
„Nulaštvorky “ sa v Maďarsku stretli aj s Rumunmi či Bielorusmi.

S letom už chlapci poskočili o kategóriu vyššie. Z mladších žiakov boli razom starší, spoznávali veľké ihrisko. Talenty sa zdravili na jesenných majstrákoch, výber ich posmelil a ukázal nové dimenzie. Zlepšovali sa, Adrián Ács trafil za Vlčany dvadsaťdva gólov, Matej Kušnír, Filip Bédi a Sebastián Záhorák ťahali Veľké Zálužie za zlatom, v Nevidzanoch vyčnieval Bohuš Šabík, na Hornom Ohaji išli hore Dominik Maďar a Christián Kúth, v Hornej Kráľovej žiaril Christopher Rábek. Kolíňany držal brankár Dávid Gregor, Lukáčovce gólman Henrich Zelka, neskoršia jednotka výberu. A Denis Koleno prerástol Mojmírovce, jeho priemer dvoch gólov na zápas sa ignorovalo ťažko.

Vyše dvadsať kamošov zas spojila hala. Mesiac poctivo preskakovali kužele, bežali, nahrávali a strieľali. Lebo na cvičisku ťažko, na bojisku ľahko. Dresy sa vyprali do čistúčka, vyleštili sa halovky. Veď sa išlo pred zrkadlo. Výbery z dvanástich oblastí chceli veľký západokrajský pohár. Prvý krok bola kvalifikácia – pre Nitru len zahrievačka (skóre 29:3). „Vyhrali sme všetkých päť zápasov, videl som, že súperov jasne prevyšujeme, nemali sme konkurenciu. Ale s kolegom Peťom Slížom sme museli chlapcov držať pri zemi, lebo nám všetci hovorili, že na hlavnom turnaji to budeme mať ťažšie,“ vravel Slovák po bezchybnej juhovýchodnej kvalifikačke v mestskej hale.

Zrno sa oddelilo od pliev. Z dvanástich výberov ostalo šesť. Finále v Dunajskej Strede už nebolo pre hocikoho. Nitra s rešpektom pozerala po chlapcoch od Prievidze, ktorí bez straty kvetinky prešli severozápadnou kvalifikáciou. A potom ich zarezala. Triumf 4:1 podkuli dva góly Kolena a Nitrania uverili v zlato. Nešťastne zakopli s Trenčínom, no pobili Levice, Trnavu i Dunajskú Stredu. A vpísali sa do zväzových archívov! „Turnaja som sa nebál, vedel som, že našim najväčším súperom si budeme sami. Prehrali sme len so silovým Trenčínom, inak štyrikrát vyhrali, panuje absolútna spokojnosť. Aj nestranní kývali, že keď turnaj nevyhrá Nitra, asi to nebude v poriadku,“ s úspešným tónom vravel o úspechoch.

Nitra očarila Dunajskú Stredu, Denis Koleno dostal za osem gólov peknú sošku.
Nitra očarila Dunajskú Stredu, Denis Koleno dostal za osem gólov peknú sošku.

Ale Nitru rozčarovalo vyhodnotenie. „Pre tretieho aj druhého boli medaily kompletné, pre nás len päť. To nás sklamalo, chlapci boli smutní. Nikto z Komisie mládeže ZsFZ sa nám za to neospravedlnil,“ poukázal Slovák. Nedeľu predtým uškodila Komisia mládeže Výberu ObFZ Nitra U11. To už niečím smrdí…

Dunajskostredské faux-pas zahoďme do koša. Trinásťroční majstri si pochutili na večeri v reštaurácii Natália v Cabaji-Čápore. Medaily dostanú 28. decembra. Vtedy je v mestskej hale Vianočný Moget Cup, najväčší turnaj na Slovensku. A pred finále zatlieska štrnástim majstrom dvetisíc divákov. „Toto je štrnásť najlepších hráčov v oblasti, chlapci, ktorí vyhrali dva veľké turnaje za rok, lebo na sebe pracovali a dostali zo seba maximum. Všetkým im ďakujem za prístup, rodičom za ochotu a fandenie, spravil sa jeden super kolektív. Našim najlepším hráčom sú všetci a my ideme ďalej. Keď budú naďalej na sebe makať, budú s nimi tréneri dobre pracovať a prezidenti klubov podporovať, raz z nich niečo bude,“ zabásnil Martin Slovák. Pred troma týždňami dostal v Rumanovej cenu za naj kouča starších žiakov.

Najlepší tréner má najlepšie mužstvo. Generácia 2004 je zväzová klenotnica!

Autor: Martin Kilian ml.

FOTO: Martin Kilian ml; (ds).

Podobné články

Back to top button
Close