Aktuality Úvodná stránkaNovinky

Tento turnaj je zázrak. AQUAFLOT Cup má prekliatie úspešných

Vladimír Leckéši: S generálnym partnerstvom nemáme prečo váhať.

Tri dni, 51 tímov, 615 futbalistov, 115 zápasov, 645 gólov, 17 individuálnych ocenení, dve sady trofejí a na absolútnom tróne druhýkrát Báb. Vianočný turnaj Oblastného futbalového zväzu v Nitre jubiloval v úžasných rozmeroch. Dvetisíc divákov v mestskej hale aplaudovalo dedinskému futbalu. Reportáž s vyjadreniami nájdete tu, kompletný servis faktov zase tu.

Najväčší halový turnaj na Slovensku už druhý rok po sebe nesie názov AQUAFLOT Cup – a bude tomu tak aj do tretice. Manželia Leckéšiovci, predstavitelia generálneho partnera, pozorne sledovali každý z troch hracích dní. Turnaj majú v láske – ako významní partneri Čeľadíc z neho kedysi brali dve zlatá a dva bronzy a ich syn Lukáš zase sošku pre najlepšieho brankára.

„Tento turnaj je do istej miery zázrak,“ povedal riaditeľ AQUAFLOT-u VLADIMÍR LECKÉŠI a v interview pre obfz.sk sa rozhovoril nielen o 30. ročníku obľúbenej akcie.

Manželia Tatiana a Vladimír Leckéšiovci z AQUAFLOT-u a predseda ObFZ Nitra Štefan Korman odovzdávajú putovnú trofej Bábanom Ondrejovi Bosákovi a Matejovi Porubskému. FOTO: Dominik Motúz.

Tridsiate narodeniny pre AQUAFLOT, tridsiatka aj na krku Vianočného turnaja ObFZ Nitra AQUAFLOT Cupu… Trojdňová futbalová fiesta s plnou halou bola dôstojnou oslavou týchto dvoch značiek, však?

Minimálne symbolicky určite áno. Obe tridsiatky sa naplnili. Akciu od prvého hracieho dňa navštívilo množstvo divákov. Znovu sa ukázala správnosť aktuálneho modelu turnaja s kvalifikáciou (26. 12.), bojmi o majstra ôsmej ligy (27. 12.) a hlavným turnajom (28. 12.).

Po dlhom čase sa stalo, že všetci najväčší favoriti sa dostali do semifinále. Teda okrem Nitrianskych Hrnčiaroviec, ktorým možno došla para – vyhrať turnaj sa dá, no obhajoba si vyžaduje niečo ešte viac. Pušný prach zvlhol aj Čeľadiciam, podľa preferencií na sociálnych sieťach najväčšiemu favoritovi. Proti AC Nitra v semifinále začali prekvapujúco vlažne, akoby sa báli hrať. V druhej polovici zápasu sa upokojili, no už to nestačilo. Znovu sa potvrdilo, že turnaj nemá favorita, má iba tímy, ktoré vedia naplniť predpoklady.

Finále hrali dobre pripravení súperi. AC Nitra v priebehu turnaja ukázal veľkú silu. V športe však rozhoduje momentálna forma a rozplánovanie síl, a to je možno jedna z príčin, prečo AC neuspel. Mal obrovské chcenie, no kľúčovým hráčom v rozhodujúcich chvíľach zrejme chýbali sily. Na Hambálkovi a ďalších to bolo vidno. Voda vyvrela, pridala sa mladícka nerozvážnosť.

Od Bábu sa finálová účasť očakávala viac. Potvrdil svoju dlhodobú charakteristiku – veľkú bojovnosť, záujem, chcenie, cieľavedomosť. Ak mu toto vydrží, stále sa vie držať na špici. Na turnaji dlhodobo nie je jednoduché potvrdiť úlohu „najvyššie draftovaného“, teda tímu z najvyššej súťaže. Štvrtoligové Volkovce a ČFK Nitra s tým kedysi mávali problémy. Báb v každom zápase predviedol drajv. Vo finále sa chvíľami iskrilo, zápas vyburcoval aj exligistov z AC Tótha a Šimončiča, čo nebýva zvykom, no na pílu treba ísť ešte ostrejšou pílou. So srdiečkom a bojovnosťou nemali Bábania žiadny problém.

Nasadenie je na tomto turnaji absolútne kľúčové. Koniec koncov, bol to dôvod, prečo Alekšince išli až do semifinále.

Ktorí futbalisti vás na AQUAFLOT Cupe zaujali?

Turnaj vždy mal svojich solitérov, kedysi napríklad Suchana z Chrenovej alebo matadorov z Výčap-Opatoviec. Teraz znovu sledujeme postupné striedanie stráží. Popri vyzretých harcovníkoch sa ukazujú mladí dravci, hviezdičky, z ktorých o päť či desať rokov už budú tradičné „výbehové typy“ spojené s históriou tejto akcie.

Avšak to, čo sa mi páčilo najviac, som zachytil už pred turnajom.

Majstrovský ŠK Báb. FOTO: Dominik Motúz.

Čo máte na mysli?

Prvýkrát za dlhé roky sa v tradičných „predturnajových“ vyjadreniach tímov neobjavovali frázy typu „ideme sa zabaviť a stretnúť s kamarátmi“. Takmer nik nič také nepoužil. Samozrejme, cieľ vyhrať turnaj sa každý bojí vysloviť, všetci za tie roky vedia, že postavenie sa do úlohy favorita láme väzy.

Zo slov o ambíciách mužstiev však bolo jednoznačne cítiť, akú obrovskú prestíž tento turnaj má. Odhodili maskovanie s tradičnými klišé a jasne povedali – áno, ideme na dôležitý turnaj, má pre nás veľký význam a chceme uspieť.

A čo vravíte na turnaj ako taký a jeho rozmer pri slávnostnom tridsiatom ročníku?

Podujatie minimálne potvrdilo svoje kvality, všetko, čo si roky budovalo a vytvorilo ešte väčší tlak na budúcnosť, čo zakladá obrovský záväzok pre ďalší ročník. V tomto má turnaj výhodu v porovnaní s mužstvami na palubovke – každoročne dokáže potvrdiť predpoklady. Kredit akcie sa stále zvyšuje. Za posledné ročníky sa nestalo, že by kvalita organizácie upadla, práve naopak. Počet ľudí na tribúnach to iba potvrdzuje.

Turnaj si vychoval svojich dlhoročných sledovateľov. Rastú na ňom celé generácie. Preto je hala plná. A možno aj pre jeden faktor, ktorý doteraz príliš nezaznel. Turnaj má výhodu, že sa koná v období športového pôstu. Je jedinou akciou v období medzi Vianocami a Silvestrom. Pre bežného človeka, ktorý je na sviatky doma a vníma ich typicky slovensky, je turnaj už ako štedrovečerný kapor. Ľudia si povianočné obdobie bez neho nevedia predstaviť. Covid ukázal, že Vianoce bez turnaja sú zvláštne.

Viacero ľudí v hale presedelo celé tri dni. A to o niečom svedčí. Nikto nebude „trpieť“ v hľadisku, ak ho to nezaujíma a nechce vnímať atmosféru. Tú však nenahradíte žiadnym živým prenosom. Len naživo je turnaj tým pravým.

Synonymom plynúcim z tridsiatych narodenín turnaja je záväzok pre organizátorov. Je to prekliatie úspešných. Musia rozmýšľať, čo a ako ďalej. Zaviesť ďalšie prvky, hľadať nové cesty. Zároveň však vedia, že priveľké zmeny by nemuseli prospieť. Je to citlivé, do určitých vecí nie je dobré zasahovať. Turnaj má svoj rituál a nie je púťovou atrakciou.

Jedno je isté. V okolí si budujú tradíciu aj iné „pozliepané“ turnaje, no v takomto veľkom rozsahu a takto kvalitne organizačne zvládnutý nie je žiadny iný. Tento turnaj je do istej miery zázrak. A ľudia si to uvedomujú i vážia.

Tribúny boli tri dni plné. FOTO: Dominik Motúz.

Vianočný turnaj ObFZ Nitra sa druhý raz po sebe hral ako AQUAFLOT Cup. Bude tomu tak aj do tretice?

Nie je nad čím váhať. Už vlani sme s generálnym partnerstvom neváhali ani chvíľu. Je to pre nás prestíž a určité PR, ktoré, koniec koncov, ako posúvajúca sa firma potrebujeme. Sme vyslovene odborná spoločnosť, okruh zákazníkov v priemysle je úzky, no ako pri každom športovcovi, tak i pri každej spoločnosti platí, že značka musí byť navnímaná. Preto generálne partnerstvo najväčšieho halového turnaja na Slovensku má pre nás rácio. Nehovoriac o tom, že spojenectvo je pre nás prirodzené aj preto, že k turnaju máme osobitný vzťah (predstavitelia AQUAFLOT-u ako partneri Slovana Čeľadice kedysi turnaj dvakrát vyhrali, pozn. red.).

Odbočme k samotnému AQUAFLOT-u, vašej spoločnosti venujúcej sa čistiarňam a úpravniam vody a ďalším aktivitám. Ako prežívate tridsiate narodeniny?

Firemné narodeniny sme si pripomenuli na večierku koncom novembra. Ako spoločnosť sme si prešli od neznalosti a veľkej ochoty v začiatkoch cez postupné dozrievanie až po dnešnú štruktúru, poriadok, zákazníkov a meno vnímané v odborných kruhoch. Byť účastný je jedna vec, byť vnímaný druhá. Obzvlášť v našom odbore, v ktorom ako jedni z mála vsádzame na naše vlastné technológie. Náš tridsaťročný príbeh mal aj chyby a zakopnutia, ale hlavne budovanie značky s vlastnými výrobkami. A to je niečo, čo s najväčším halovým turnajom na Slovensku máme spoločné.

Podobné články

Back to top button
Close